Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почитаме св. Харалампий - честит празник, пчелари!

Без пчели – няма екология! Ролята им в природата надхвърля границите на земеделието, а за чудодейната сила на меда и другите пчелни продукти се знае от векове.

Българският мед е сред водещите по хранителни качества и показатели в света. „Това е така“ - потвърди Тихомир Стоицов, председател на Браншовия пчеларски съюз "Пчела"- град  Кюстендил. Той посочи, че  “международни изследвания доказват, че медовете в България, Македония и Сърбия са с най-добри качества“. Тихомир Стоицов изрази надеждата на пчеларите, че новите европейски правила за точно описание на съдържанието на меда върху етикетите, ще ограничи практиката да се продава изцяло китайски мед за български.

 „Нека Свети Харалампий закриля пчеларите и пчелите, годината да бъде по-добра, по-здрава и по-медоносна“ - пожела от ефира на Радио Благоевград на своите колеги Тихомир Стоицов.  

/Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл./


Честит празник на пчеларите и добра медоносна година пожелава и Стойко Мудев - професионален пчелар, занимаващ се вече над 40 години с това. 

Заедно със семейството си Стойко Мудев отглежда пчели, добива мед, восък и пчелен клей. Продукцията му е придружена със сертификат за качество и гаранция за екологично чисти продукти. Пчелинът му се намира на 30 км. от Благоевград, в район отдалечен от всякакви физически и химически замърсители. 

/Стойко Мудев може да чуете в звуковия файл./


Вижте още

Защо цветните татуировки могат да бъдат опасни?

Заради подозрения, че са канцерогенни, два пигмента за зелени и сини мастила за татуировки, може да бъдат забранени скоро. Предложението е на Европейската агенция по химикали.Тя е на мнение, че тези два цвята са опасни за здравето, а тяхната употреба вече е забранена в козметичните продукти. Има основателни съмнения, че тези пигменти са..

публикувано на 17.02.20 в 19:49
Исторически музей, гр. Белица

Свързване на музеите във верига, предлага д-р Сотир Иванов

„Музеите в Благоевградска област трябва да бъдат свързани във верига. По този начин ще бъдем полезни за общностите на териториите, на които опазваме културно-историческото наследство“ , посочи в интервю за Радио Благоевград д-р Сотир Иванов, директор на Историческия музей в Петрич. Той изтъкна голямата роля на историческите обекти за развитието..

публикувано на 17.02.20 в 14:17
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Идва времето човек да застава със своите качества в подкрепа на събрат

   Истанбулски съд оправда известната турска писателка Аслъ Ердоган по обвинение за членство във въоръжена терористична организация.    Живеещата от 2017 г. в изгнание във Франкфурт авторка беше под заплахата да получи до 9 години затвор за свои публикации в прокюрдския вестник „Йозгур Гюндем” (”Свободен дневен ред”), престанал да съществува..

публикувано на 16.02.20 в 18:38

Калин Вельов и Йоанна Драгнева с нов сингъл – „Безгрижни“

Калин Вельов и Йоанна Драгнева зарадваха музикалните фенове с втори съвместен проект  –  песента „Безгрижни“, която е част от новия български филм „Връзкология“ на режисьора Ивайло Спавов. Автор на музиката, аранжимента и текста на „Безгрижни“ е Калин Вельов.  „Идеята за песента се роди преди няколко години, когато станах татко и..

публикувано на 16.02.20 в 15:02

Ивайло Шопски: Петричани знаят кой е Никола Парапанов

   Това напомни основателят на Пътуващо читалище "Бащино огнище" Ивайло Шопски в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", в разговор, посветен на паметта за Никола Парапанов, освободителят на Петрич.        Никола Парапанов е роден през 1874 година в село Фотовища, Неврокопско. Майка му умира,..

публикувано на 16.02.20 в 12:34

Милица Зикатанова: Искаме да поставим Мелнишкия регион на световната карта на винените дестинации

Милица Зикатанова е сред инициаторите и организаторите на станалите вече традиционни Дни на отворените врати на винарите в Мелнишко . Тази година в проявата се включиха 14 винари от селата Враня, Хърсово,  Капатово, Зорница, Хотово, Коларово, Кромидово, Долно Спанчево, както и от Мелник, град Сандански и дори от град Гоце Делчев. Дните..

публикувано на 16.02.20 в 09:27
Василена Радева

Василена Радева: Във всяко представление мечтая да виждам трептенето на хората, които са го създали, и по-голяма доза риск

    Най-новият спектакъл на режисьора Василена Радева „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“, продукция на независимата компания „Паник Бутон Театър“, е изграден по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии“ и разказва четири истории за битката с диагнозата "Рак на гърдата". Премиерата се състоя миналата събота на сцена Backstage в..

публикувано на 15.02.20 в 19:25