Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова на Празника на виното в село Делчево

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова за втора поредна година бе гост на традиционния Празник на виното в гоцеделчевското село Делчево. На лозето на Стоян Касапов в местността „Баира“ водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Методи Александров.След това вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на община Гоце делчев извършиха традиционното зарязване на лозето.69-годишният Стоян Касапов от години с любов се грижи за своето неголямо лозе, около 700-800 квадратни метра.Виното му е букет от няколко сорта,ароматно и пивко.Ракията му е около 50 градуса, с аромат, цвят и вкус. За да бъде такава, Касапов й добавя жълт кантарион, пирински чай и черница, но пази в тайна съотношенията като всеки уважаващ себе си производител.

/Стоян Касапов чуйте в звуковия файл./

Женската певческа група, мъжката фолклорна група и бабугерите от село Мосомище, певиците от село Абланица и мъжката фолклорна група „Голешовски фантове“ внесоха много колорит и настроение.Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира за Радио Благоевград предизвикателствата пред развитието на поминъка на местните хора и развитието на селския туризъм.

/Вицепрезидентът Илияна Йотова чуйте звуковия файл./


Галерия

Вижте още

Защо цветните татуировки могат да бъдат опасни?

Заради подозрения, че са канцерогенни, два пигмента за зелени и сини мастила за татуировки, може да бъдат забранени скоро. Предложението е на Европейската агенция по химикали.Тя е на мнение, че тези два цвята са опасни за здравето, а тяхната употреба вече е забранена в козметичните продукти. Има основателни съмнения, че тези пигменти са..

публикувано на 17.02.20 в 19:49
Исторически музей, гр. Белица

Свързване на музеите във верига, предлага д-р Сотир Иванов

„Музеите в Благоевградска област трябва да бъдат свързани във верига. По този начин ще бъдем полезни за общностите на териториите, на които опазваме културно-историческото наследство“ , посочи в интервю за Радио Благоевград д-р Сотир Иванов, директор на Историческия музей в Петрич. Той изтъкна голямата роля на историческите обекти за развитието..

публикувано на 17.02.20 в 14:17
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Идва времето човек да застава със своите качества в подкрепа на събрат

   Истанбулски съд оправда известната турска писателка Аслъ Ердоган по обвинение за членство във въоръжена терористична организация.    Живеещата от 2017 г. в изгнание във Франкфурт авторка беше под заплахата да получи до 9 години затвор за свои публикации в прокюрдския вестник „Йозгур Гюндем” (”Свободен дневен ред”), престанал да съществува..

публикувано на 16.02.20 в 18:38

Калин Вельов и Йоанна Драгнева с нов сингъл – „Безгрижни“

Калин Вельов и Йоанна Драгнева зарадваха музикалните фенове с втори съвместен проект  –  песента „Безгрижни“, която е част от новия български филм „Връзкология“ на режисьора Ивайло Спавов. Автор на музиката, аранжимента и текста на „Безгрижни“ е Калин Вельов.  „Идеята за песента се роди преди няколко години, когато станах татко и..

публикувано на 16.02.20 в 15:02

Ивайло Шопски: Петричани знаят кой е Никола Парапанов

   Това напомни основателят на Пътуващо читалище "Бащино огнище" Ивайло Шопски в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", в разговор, посветен на паметта за Никола Парапанов, освободителят на Петрич.        Никола Парапанов е роден през 1874 година в село Фотовища, Неврокопско. Майка му умира,..

публикувано на 16.02.20 в 12:34

Милица Зикатанова: Искаме да поставим Мелнишкия регион на световната карта на винените дестинации

Милица Зикатанова е сред инициаторите и организаторите на станалите вече традиционни Дни на отворените врати на винарите в Мелнишко . Тази година в проявата се включиха 14 винари от селата Враня, Хърсово,  Капатово, Зорница, Хотово, Коларово, Кромидово, Долно Спанчево, както и от Мелник, град Сандански и дори от град Гоце Делчев. Дните..

публикувано на 16.02.20 в 09:27
Василена Радева

Василена Радева: Във всяко представление мечтая да виждам трептенето на хората, които са го създали, и по-голяма доза риск

    Най-новият спектакъл на режисьора Василена Радева „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“, продукция на независимата компания „Паник Бутон Театър“, е изграден по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии“ и разказва четири истории за битката с диагнозата "Рак на гърдата". Премиерата се състоя миналата събота на сцена Backstage в..

публикувано на 15.02.20 в 19:25