Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отслабване с жито - ползи и рискове

Проф.Донка Байкова

Пролетта наближава и е съвсем естествено, по-суетните от нас, да започнат по-често да се вглеждат в огледалото. Натрупаните през зимните месеци няколко килограма натежават и видимо да не ни харесват. Затова, мнозина прибягват до различни видове диети и режими на хранене, с цел пречистване на организма и сваляне на излишното тегло.

  Една от често практикуваните в последно време диети, е така нареченият житен режим, известен още като „режима на Петър Дънов“, при който се използва жито. Рецептата е следната: дневната порция е 100 грама измито от вечерта и полято с вряла вода бяло грухано жито. Оставя се в термос до сутринта, когато първо се изпива водата, а след това житото се разпределя и изяжда на три порции. Допълнително могат да се консумират до 3 ябълки и 9 ореха на ден. Между храненията се приема свободно най-често преварена вода с лимон (до 1 дневно).

   За модерния градски човек, житният режим е спасение от принудителното зимно обездвижване, последиците от отрупаните празнични трапези и ограниченото слънчево греене. „Отскоро ползвам режима и съм много доволна“-споделя за Радио Благоевград последователка на житната диета. Друга дама признава, че вече е ползвала режима преди година и сега отново ще го спазва. „Мотивацията ми за поддържането на този режим е най-вече пречистване на организма, чувствам се чудесно, а и свалям излишните килограми“, коментира последователка на „режима на Петър Дънов“, както е известна още житната диета.

  „Това е така наречената моно диета, една от често използваните през последните години“-коментира за Радио Благоевград проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. Според нея, житният режим е полезен за организма, защото житото съдържа много полезни вещества, фибри, витамини и минерали, които наистина пречистват организма. Но трябва да се внимава с времетраенето на диетата, което никога не трябва да надхвърля от 7 до 10 дни. „Особено внимателни към този режим трябва да бъдат хората, които страдат от глутенова непоносимост, диабет, сърдечно съдови заболявания, стомашни неразположения, възрастните хора и децата и бременните жени“-съветва проф. Байкова. Тя препоръчва на всички, които искат да започнат такъв режим, най-напред да се консултират с личния си лекар и да се приемат много течности, както билкови чайове, така и вода.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с проф. Донка Байкова Вижте още
Сезонни работници

Правата на мобилните селскостопански работници в условията на пандемия

Сезонните работници са от решаващо значение за селскостопанския сектор във връзка със събирането на реколтата, засаждането и отглеждането, особено през настоящия сезон.  Европейската комисия представи насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници в ЕС в контекста на пандемията от коронавирус. Тя предоставя насоки за..

публикувано на 18.06.21 в 11:03

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Е вропейският парламент и Съветът на Е вропейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение , Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли , тази година . Удостоверение то цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото..

публикувано на 17.06.21 в 13:35

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55

Венцислав Луканов, момчето, обявено за Млад професионалист на годината

В началото на месеца на церемония бяха връчени годишните награди за професионалисти и техните постижения в сферата на Project Management в България – Bulgarian PM Awards 2021.  На церемонията бе отличен Венцислав Луканов – млад и талантлив българин. Той бе отличен с приза "Млад професионалист на годината": „Винаги е голямо щастие,..

публикувано на 17.06.21 в 10:48

Отбелязаха 160 години „Български народни песни“ на братя Миладинови

Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония организираха днес  Кръгла маса „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови. В една от залите на благоевградския музей събитието събра най-добрите специалисти и изследователи на делото..

публикувано на 16.06.21 в 14:08

Предизпитна треска за седмокласниците

Тест с общо 26 задачи, времетраене – 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности – до 80 минути над определеното време, 2 930 седмокласници в област Благоевград днес се явяват на Национално външно оценяване по предмета Български език и литература.  В Средно училище за изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ –..

публикувано на 16.06.21 в 10:00

Търси се решение за намаляване на чакащите автомобили на „Кулата“

Човек трябва да пътува към граничния пункт „Кулата- Промахон“ на българо-гръцката граница, за да види опашката от автомобили. Дори и в делничния ден, 4-километрова опашка, предимно от товарни автомобили, се бе наредила на пункта. Шофьорите обясняваха, че чакат вече по три- четири часа, а още не са стигнали до пункта. В последните почивни..

публикувано на 15.06.21 в 16:47