Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отслабване с жито - ползи и рискове

Проф.Донка Байкова

Пролетта наближава и е съвсем естествено, по-суетните от нас, да започнат по-често да се вглеждат в огледалото. Натрупаните през зимните месеци няколко килограма натежават и видимо да не ни харесват. Затова, мнозина прибягват до различни видове диети и режими на хранене, с цел пречистване на организма и сваляне на излишното тегло.

  Една от често практикуваните в последно време диети, е така нареченият житен режим, известен още като „режима на Петър Дънов“, при който се използва жито. Рецептата е следната: дневната порция е 100 грама измито от вечерта и полято с вряла вода бяло грухано жито. Оставя се в термос до сутринта, когато първо се изпива водата, а след това житото се разпределя и изяжда на три порции. Допълнително могат да се консумират до 3 ябълки и 9 ореха на ден. Между храненията се приема свободно най-често преварена вода с лимон (до 1 дневно).

   За модерния градски човек, житният режим е спасение от принудителното зимно обездвижване, последиците от отрупаните празнични трапези и ограниченото слънчево греене. „Отскоро ползвам режима и съм много доволна“-споделя за Радио Благоевград последователка на житната диета. Друга дама признава, че вече е ползвала режима преди година и сега отново ще го спазва. „Мотивацията ми за поддържането на този режим е най-вече пречистване на организма, чувствам се чудесно, а и свалям излишните килограми“, коментира последователка на „режима на Петър Дънов“, както е известна още житната диета.

  „Това е така наречената моно диета, една от често използваните през последните години“-коментира за Радио Благоевград проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика. Според нея, житният режим е полезен за организма, защото житото съдържа много полезни вещества, фибри, витамини и минерали, които наистина пречистват организма. Но трябва да се внимава с времетраенето на диетата, което никога не трябва да надхвърля от 7 до 10 дни. „Особено внимателни към този режим трябва да бъдат хората, които страдат от глутенова непоносимост, диабет, сърдечно съдови заболявания, стомашни неразположения, възрастните хора и децата и бременните жени“-съветва проф. Байкова. Тя препоръчва на всички, които искат да започнат такъв режим, най-напред да се консултират с личния си лекар и да се приемат много течности, както билкови чайове, така и вода.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с проф. Донка Байкова Вижте още
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05

Дора Минева: Големите литератури задават образците, но малките са тези, в които се проявява новаторството

"Богатството на европейската литература  се изгражда и от такива произведения – на т. нар. "малки литератури", каза преводачката и издателка Дора Минева в разговор с Валентин Дишев, посветен на две нови книги: преведената от нея " Умопомрачения" на Андре Байон и "Книга на сбогуванията. Книга на чародействата" – издадената в превод на Антония Пенчева книга..

публикувано на 25.07.21 в 09:22

Художничката Савина Топурска: За мене изкуството трябва да поставя въпроси, да има позиция

  „Между синьо и червено” – така наричам разговора с младата художничка Савина Топурска, която е родена в Благоевград, но от девет години живее във Франция. Тя пристигна от Париж, за да участва в летния пленер – Симпозиум по живопис в родния си град, който се проведе за шести пореден път, с постоянно мото „Живописната технология в съвременното..

публикувано на 24.07.21 в 22:07

Какво можем да направим за децата през лятото

Фондацията „Изкуството да живееш“ дава възможност през лятото децата да се откъснат от ежедневието. Това може да стане с организиране на лагери. Там децата могат да се сближат с природата.  Децата не бива да се занимават с телефони, лаптопи, таблети. Те трябва да бъдат заети постоянно с различни задачи и включени в програмата активности, имат..

публикувано на 23.07.21 в 17:54

През тази година има повече пожари в Благоевградска област

Сравнението правим със за същия период на миналата година. Нека да имаме предвид природните условия- високите температури, ветровете, както и факта, че през тази година много повече хора са на полето и в планините. През минала година, заради пандемията от Ковид 19, много по- малко хора имаше и в планините, а и в полето. Сега условията са..

публикувано на 23.07.21 в 17:11