Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба-базар в подкрепа на Скребатно


Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ - Разлог и Сдружение „Движение „Ние, жените“ - Благоевград се обединиха около общата кауза „Да върнем вярата и духа в село Скребатно“. 

В зала „22 септември“ в областния център Костадинка Тодорова - председател на неправителствената организация представи дейностите, които предстоят по проект „Занаяти и социална икономика: движеща сила за растеж чрез социално включване в трансграничния регион“ по програма Гърция-България. Тя акцентира върху основната цел на проекта – да създаде механизъм за подкрепа, базиран на информационните технологии, което ще позволи на занаятчиите на територията на целевия регион да се развиват системно в устойчива мрежа,  за да обединят усилията си за създаване на свободен пазар на своите продукти. Целевите групи на проекта са уязвимите граждани на обществото, като лица с увреждания, представители на ромското население, хора с икономически проблеми и лица в риск от отпадане на пазара на труда. Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ в Разлог е водещ партньор по проекта и изпълнява дейностите съвместно с още пет партньорски организации от Гърция и България.

Снимка

От 12 часа пред залата се проведе благотворителна изложба базар за каузата „Да върнем вярата и духа в село Скребатно“, организиран от Здравка Чимева, председател на Движение „Ние, жените“.  Жени от селата Скребатно, Бачево, Благоевград се включиха в изложбата с направени от тях баници, погачи, селскостопански продукти, домашно плетени чорапи, терлици.  Събраните средства в кутията за дарения ще бъдат преведени на банкова сметка за изграждане на читалище „Христо Ботев“, което бе изпепелено, заедно с кметството и пенсионерския клуб в Скребатно.

В зала „22 септември“ със свои изпълнения се включиха деца от Защитените жилища към община Благоевград и фолклорни формации към читалище „Никола Вапцаров“ в областния център. 

С групата от разложкото село Бачево пристигна и Баба Марта, която макар и по-рано завърза първите мартенички на присъстващите и ги почерпи с домашни лакомства.

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а как се правят захарни ябълки, можете да видите във видеото - >





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37