Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С гръцка мобилна клиника „Хипократ“ правят профилактични прегледи на деца от област Благоевград


Профилактичните прегледи се осъществяват по проект „Интегрирана териториална синергия за детско здраве и защита“ и е по Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2014-2020“. 

Водещ партньор по проекта е гръцката организация „Усмивката на детето“, а от българска страна Фондация център „Надя“ и Регионалното управление по образование-Благоевград.  

Мобилната клиника „Хипократ“ се намира в двора на Пето основно училище „Георги Измирлиев“ – Благоевград и е оборудвана с кабинети по ортопедия, уши, нос, гърло, стоматологичен и офталмологичен. Лекари от МБАЛ-Благоевград извършват ежедневно профилактичните прегледи. 

В интервю за Радио Благоевград ръководителят на проекта д-р Русанка Венелинова сподели, че се очаква да бъдат прегледани над 1600 деца. „Това, което се налага като обобщение до момента е, че е малък процентът на децата с гръбначни изкривявания, но за сметка на това има висок процент на деца с плоскостъпие. Те  имат проблем  със зъбния статус, както и с остротата на зрението. При открит здравословен проблем се информират родителите. Но общото  здравословно състояние на децата е много добро“

Д-р Венелинова уточни, че същите прегледи ще се направят и на гръцки деца, след което ще се направи сравнителен анализ. По-късно резултатите  те ще бъдат предоставени и на ресорните министерства – здравно, образователно и социално. Добрата новина според д-р Венелинова е, че намалява процентът на деца с наднормено тегло.

Дейностите по проекта са свързани с организиране на семинари за спешна помощ, предстои учителите да преминат през такова обучение, за да имат адекватна реакция при възникнал проблем в училище до идването на спешен екип. 

Д-р Русанка Венелинова можете да чуете в звуковия файл 


Вижте още

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Общинските услуги в електронна среда

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация..

публикувано на 22.01.21 в 11:45