Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Внимание! Фалшив зехтин в магазините!

В 2 от 13 проби зехтин са намерени несъответствия в качеството,  причината е умишлено фалшифициране на марките от страна на производителите“-коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. Според него, това е първото доказателство за присъствието на Българския пазар на зехтини менте. Такива са изводите от направеното от Асоциацията изследване, на избрани 28 марки зехтин, продавани в търговската мрежа.

Богомил Николов

„Притеснителен е фактът, че в два от проверените продукта са открити съединенията хлороформ и тетрахлорметан, 11 пъти над нормата. Затова, потребителите трябва да знаят, че маслиновото масло, независимо къде е произведено, може да не бъде полезно за тяхното здраве и да подхождат информирано при избора в търговската мрежа“ - категоричен е Богомил Николов. По думите му, в домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо, а при качествените, се получават твърди образувания по целия стълб на течността.

Проф.Донка Байкова

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, при такава концентрация на химикали като хлороформ и тетрахлорметан в зехтина, има риск за здравето ни. Затова, тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.  „Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало в него да има само маслен екстрат на маслини.Там не са допустими химически агенти, те могат да се използват при рафинираните масла, но ако бъдат засечени в зехтините, това означава, че са фалшиви“-коментира за Радио Благоевград специалистът по здравословно хранене.  „Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве и не само“, предупреди проф. Байкова. Затова тя съветва, за салати и директна консумация, да се използва зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.

Подробностите можете да чуете в разговорите на Биляна Славчева с Богомил Николов и с Донка Байкова: 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обновените екопътеки над село Ключ привличат все повече туристи

Достъпът до природните забележителности в района на петричкото село Ключ вече е по-лесен и безопасен, след обновяването на основните екопътеки. Това стана факт още през миналата година, благодарение на усилията, труда и средствата, вложени от страна на местната власт, на спонсори, като най-големият е таксиметрова фирма от София, на Сдружение..

публикувано на 06.02.25 в 13:15

Георги Колевичин: Въпреки успехите ми, далеч съм от Еверест

34-годишният алпинист от Разлог Георги Колевичин изпълни още една своя мечта, изкачи най-високия връх на Южна Америка – Аконкагуа (6960.8 м). Той се намира в Андите, в аржентинската провинция Мендоса и е най-високият изгаснал вулкан в света. На езика на инките Аконкагуа означава Каменен страж. На 12 януари Георги с още трима българи тръгват..

публикувано на 06.02.25 в 09:53

До две седмици ще бъде готова новата детска площадка в петричкото село Коларово

Предстоят финалните дейности по изграждането на детска площадка в петричкото село Коларово по проект „Обитатели на кестеновите гори“, финансиран по Националната програма „Чиста околна среда-2024“. Идейното предложение е на кмета на селото Евгени Мицков, чиято цел е съоръжението да допринесе за по-добра визия на входа и изхода на селото, особено..

публикувано на 03.02.25 в 13:52

Туристически паспорт и дигитален пътеводител ще популяризират забележителностите в Петричко

Младите планинари от Петрич и техните ръководители имат пореден повод за гордост, благодарение на една много добра новина, с която посрещнаха началото на новата 2025 г. Проектът „Петрич без граници“ беше избран за финансиране след кандидатстване в екологична инициатива на една от големите търговски вериги в България. Целта на проекта е да се..

публикувано на 03.02.25 в 11:33

Винарският бизнес за мен е начин да продължа 200-годишната традиция

Винарни от Долината на Струма обявяват Дни на отворените врати. Общо 15 винарни от селата Хърсово, Зорница, Плоски, Генерал Тодоров, Капатово и други, където традиционно се отглеждат лозя, ще посрещнат своите гости в дните от 14 до 16 февруари. Събитието е посветено на празника на лозарите и винарите свети Трифон Зарезан. По време на празника..

публикувано на 03.02.25 в 10:52

Отново говорим за „шопска нация“

Темата е добре позната за сръбската политика. От поне два века насам. Това понятие е измислено от Илия Гарашанин още през 19-ти век с неговото „Начертание“. Тогава започва да се развива и идеята за македонизма. Целта е откъсването на българите от Северозапада и присъединяването им към други народи. Шопите са част от българското етнографско землище...

публикувано на 03.02.25 в 09:32
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: България трябва да влезе в еврозоната без риск за икономиката

БСП участва в управлението, с фокус върху конкретни политики, а не заради разпределението на постове. Това заяви в предаването "Събития и личности" Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП и член на ЕП.  Той подчерта, че предстоящият бюджет и законодателната програма на правителството трябва да отразяват приоритетите на социалистите, сред които са..

публикувано на 31.01.25 в 11:46