Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание! Фалшив зехтин в магазините!

В 2 от 13 проби зехтин са намерени несъответствия в качеството,  причината е умишлено фалшифициране на марките от страна на производителите“-коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. Според него, това е първото доказателство за присъствието на Българския пазар на зехтини менте. Такива са изводите от направеното от Асоциацията изследване, на избрани 28 марки зехтин, продавани в търговската мрежа.

Богомил Николов

„Притеснителен е фактът, че в два от проверените продукта са открити съединенията хлороформ и тетрахлорметан, 11 пъти над нормата. Затова, потребителите трябва да знаят, че маслиновото масло, независимо къде е произведено, може да не бъде полезно за тяхното здраве и да подхождат информирано при избора в търговската мрежа“ - категоричен е Богомил Николов. По думите му, в домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо, а при качествените, се получават твърди образувания по целия стълб на течността.

Проф.Донка Байкова

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, при такава концентрация на химикали като хлороформ и тетрахлорметан в зехтина, има риск за здравето ни. Затова, тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.  „Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало в него да има само маслен екстрат на маслини.Там не са допустими химически агенти, те могат да се използват при рафинираните масла, но ако бъдат засечени в зехтините, това означава, че са фалшиви“-коментира за Радио Благоевград специалистът по здравословно хранене.  „Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве и не само“, предупреди проф. Байкова. Затова тя съветва, за салати и директна консумация, да се използва зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.

Подробностите можете да чуете в разговорите на Биляна Славчева с Богомил Николов и с Донка Байкова: 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Природата има четири сезона и всички си струват гледането

Зелена през пролетта, златиста през лятото, огнена през есента и снежнобяла през зимата – природата в България има четири сезона и всички те си струват гледането. За разлика от хитовите сериали, които чакаме с нетърпение пред малкия екран, сезоните на природата са ограничени. Нещо повече. Можем да загубим и тези, които имаме. За да не позволи това..

публикувано на 17.12.24 в 12:42

Вече наистина сме в Европа

От 1-ви януари 2025-та година отпада сегашният граничен контрол на пунктовете към Гърция и Румъния. Преминаването ще става свободно, като граничният контрол ще бъде в една 30- километрова зона и то само по необходимост и по преценка на граничните власти. В студиото на Радио Благоевград бившият вътрешен министър проф. д-р Веселин Вучков обясни..

публикувано на 17.12.24 в 12:37

Футболният „Пирин“ (Гоце Делчев) има все още неразгърнат потенциал

Отборът на „Пирин“(Гоце Делчев) излезе в зимна ваканция. Тази година за неврокопчани бе доста интересна. Започна я в четвърта и я завършва в Югозападната трета лига, в която е на 9-о място, 4 равенства и 7 загуби с актив от 25 точки. Както в началото на предишната година, така и в нейния край отборът е воден от старши треньора Димитър..

публикувано на 17.12.24 в 11:25

Благотворителна кампания „За ближния“ в Благоевград

За втора поредна година Енорийски център към храм „Свети Николай“ и Сдружение за благотворителни и социални инициативи „Полети“ организират благотворителна кампания „За ближния“ в Благоевград. Тя цели да подкрепи доброволческата кухня за бедни към храма и семейства в нужда. До 25 декември се събират дълготрайни продукти. „Надяваме се с този..

публикувано на 17.12.24 в 10:51

Никой кмет не иска да увеличава данъци, но е време да модернизираме Благоевград

Крайно време е Благоевград да се насочи към своята модернизация, която беше отлагана много дълго. В нашата програма има амбициозни цели, свързани с управление на отпадъците - умно събиране, разделяне и рециклиране, което изисква инвестиции в машини, нови съдове, софтуер… Нашият град има добре работеща система, но само за смесено събиране на отпадъци...

публикувано на 17.12.24 в 09:26

Наредбата за синя зона в Благоевград трябва да бъде прецизирана

Проектонаредбата за платеното паркиране и престой в Благоевград трябва да бъде прецизирана, преди да влезе за обсъждане и гласуване на сесия. Това мнение изрази в ефира на Радио Благоевград бившият общински съветник Кирил Илиев. Той се позова на експертизата отпреди години, когато в качеството му на представител в местния парламент участва в..

публикувано на 16.12.24 в 14:30

„Да бъдеш гелина“ стана част от „Живите човешки съкровища“

"Да бъдеш гелина: Традиционна сватба от с. Рибново" вече е във вписаните в Националната представителна листа на елементи на нематериално културно наследство - Националната система „Живи човешки съкровища – България“ – 2024.  „Нашият ритуал е уникален. Той датира от стари времена. Всяка година обаче се изменя. Слагат се много различни неща...

публикувано на 16.12.24 в 11:29