Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на покойния Неврокопски митрополит Натанаил ще бъде изграден в град Гоце Делчев


Бюст-паметник на покойния  Натанаил ще бъде издигнат в центъра на град Гоце Делчев след единодушно решение на Общинския съвет по предложение на кмета на общината Владимир Москов.

Паметникът, заедно с уникалната градска архитектура от началото на миналия век ще превърне площад „Митрополит Натанаил“ в прекрасен архитектурно-монументален акцент на най-красивата улица на град Гоце Делчев – улица „Търговска“. Идейният проект е дело на младия и талантлив български скулптор Илия Бояров, който е завършил Националната художествена академия, специалност „Скулптура“

„Напълно ще се промени средата около паметника, защото всичко, което се строи в момента и след това, трябва да бъде подчинено на паметника. Зеленото пространство също ще бъде оформено по нов начин. Паметникът ще бъде осветен с художествено осветление, за да може денонощно да въздейства върху гражданите и върху околната среда“ – каза в интервю за Радио Благоевград главният архитект на община Гоце Делчев Георги Скрижовски. Той уточни, постаментът и основата ще бъдат от гранит, бюстът ще бъде направен от месинг.  Височината на паметника ще е около 2.90 м.

Митрополит Натанаил остави в земния си път дирята на големия човек на нашето време, отдал личната си воля в полза на хората – скромен, всеопрощаваш, пословичен, безсребреник, благ и чужд на суетата. С решителни и безкомпромисни действия има основен принос за преодоляването на опитите за разкол в Българската православна църква. Има основна заслуга за запазване на българския характер на манастира „Свети Георги Зограф“ в Света гора, Атон.

Интервюто с арх.Георги Скрижовски можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50