Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли „благи вести“ за цените на храните в началото на пролетта

Новата година започна с „благи вести“ по отношение на зелените салати, чиито цени поевтиняват, същото се отнася и до доматите краставиците, чиито количества се увеличават с напредването на сезона. Затова, очаквам до края на април да имаме едно стабилизиране на цените на зеленчуците“ - коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, според когото, сега се наблюдават доста по-ниски равнища на цените и при плодовете.

В края на месец март можем да отчетем стабилни цени на основните хранителни стоки от първа необходимост, като захарта, олиото и брашното“-коментира още Владимир Иванов. По думите му, въпреки известните колебания при брашното и очакванията за свръх цени, е имало едно леко повишение от 5 стотинки, за да се стигне до ниво от 87 ст. за кг на едро. Сега тенденцията е точно обратната, към посока намаляване цената на брашното.

Пазарът остава стабилен и по отношение на млечните продукти.Интересна е тенденцията, че потребителите търсят все по-качествени млечни продукти“ - уточни Владимир Иванов, който коментира още, че цената на свинското месо се запазва на равнища от 2015 година. Запазват се и цените при пилешкото месо.

Интересна е картината при плодовете и зеленчуците, където ценовите равнища се движат доста динамично. Това се дължи на лошия климат през миналото лято. Вариациите нагоре са при картофите, зелето, морковите и лука, тъй като лошите метеорологични условия през 2018 година, дават резултат сега. Например, при зелето от 69 стотинки, сега има цена от 1.39 лв, подобна е и тенденцията при лука“-уточни Владимир Иванов.

Ако потребителската кошница от 26 продукта, които наблюдаваме, си закупи човек по единица, на цени на едро, стойността й сега е 74 лева, миналата година е била 71 лева. Подобна пролет сме имали през 2017 година, когато „Потребителската кошница“ е излизала 71 лева.

Това което очакваме, ако нямаме резки изменения на климата тази пролет, да се получи картината от 2015 година, което е добра новина за потребителите, но не и за производителите“-коментира още Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22