Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли „благи вести“ за цените на храните в началото на пролетта

Новата година започна с „благи вести“ по отношение на зелените салати, чиито цени поевтиняват, същото се отнася и до доматите краставиците, чиито количества се увеличават с напредването на сезона. Затова, очаквам до края на април да имаме едно стабилизиране на цените на зеленчуците“ - коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, според когото, сега се наблюдават доста по-ниски равнища на цените и при плодовете.

В края на месец март можем да отчетем стабилни цени на основните хранителни стоки от първа необходимост, като захарта, олиото и брашното“-коментира още Владимир Иванов. По думите му, въпреки известните колебания при брашното и очакванията за свръх цени, е имало едно леко повишение от 5 стотинки, за да се стигне до ниво от 87 ст. за кг на едро. Сега тенденцията е точно обратната, към посока намаляване цената на брашното.

Пазарът остава стабилен и по отношение на млечните продукти.Интересна е тенденцията, че потребителите търсят все по-качествени млечни продукти“ - уточни Владимир Иванов, който коментира още, че цената на свинското месо се запазва на равнища от 2015 година. Запазват се и цените при пилешкото месо.

Интересна е картината при плодовете и зеленчуците, където ценовите равнища се движат доста динамично. Това се дължи на лошия климат през миналото лято. Вариациите нагоре са при картофите, зелето, морковите и лука, тъй като лошите метеорологични условия през 2018 година, дават резултат сега. Например, при зелето от 69 стотинки, сега има цена от 1.39 лв, подобна е и тенденцията при лука“-уточни Владимир Иванов.

Ако потребителската кошница от 26 продукта, които наблюдаваме, си закупи човек по единица, на цени на едро, стойността й сега е 74 лева, миналата година е била 71 лева. Подобна пролет сме имали през 2017 година, когато „Потребителската кошница“ е излизала 71 лева.

Това което очакваме, ако нямаме резки изменения на климата тази пролет, да се получи картината от 2015 година, което е добра новина за потребителите, но не и за производителите“-коментира още Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов.


Вижте още

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите – шофьори ще получават само фишове

На 22-ри май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите- нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за..

публикувано на 29.05.20 в 12:27

Радан Кънев: Средствата от фонда за възстановяване на ЕС ще ни помогнат да трансформираме икономиката си

Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката  на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за..

публикувано на 29.05.20 в 11:32
Спас Георгиев

Ново крило в „Пирин“ (Благоевград)

Футболен клуб  “Пирин“ (Благоевград) привлече крилото Спас Георгиев.  Роденият в Стара Загора двадесет и седем годишен състезател бе една от основните цели на мениджъра Уорън Фийни, който изрази задоволство, че ще може да работи с него. Георгиев е бивш играч на шотландските „Ливингстън“ и „Албиън Роувърс“, а до последно се състезава за..

публикувано на 29.05.20 в 10:19