Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшиви новини и постистина

Силвия Петрова

„Фалшиви новини и постистина“ – тема на лекцията, която изнесе гл. ас. д-р Силвия Петрова от катедра „Културология“ във ЮЗУ пред служители от Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. 
Събитието бе в рамките на Седмицата на медийната грамотност. „Днес терминът фалшиви новини е разпрострял влиянието си глобално, а значението му се разклонява в множество посоки – от умишлено разпространявани лъжи, през сатира и т.нар. bullsshits, до инструмент, използван от политици за саморазправа с критични, неудобни медии. Един от големите проблеми в съвременната публичност е, че т.нар. политици на постистината /post-truth politics* наричат фалшиви новини всичко, което не им харесва, като по този начин превръщат понятието в оръжие срещу качествената и разследващата журналистика“ – каза д-р Силвия Петрова. 
Пред присъстващите тя сподели, че вариант на фалшивите новини са и т.нар. полуфакти и полуистини, които не могат да бъдат подкрепени от надеждни източници. Фалшивите новини често/но не задължително/, са отнесени под формата на сензация /в заглавията се съдържат думите „шок“, „бомба“, „скандал/. Целта е да предизвикат силно възмущение или антипатия, като същевременно не могат да бъдат подкрепени с конкретни факти.

 

Снимка

В българския контекст връзката между дезинформация и нови медии е особено важна, тъй като българите са едни от най-активните потребители на социални мрежи в Европейския съюз. Чрез онлайн медиите и социалните мрежи фалшивите новини постигат не прост по-широко, а и по-дълбоко присъствие – поредица от споделяния, както и доверието, че новината е споделена от „приятели“ осигуряват по-дълбоко проникване в съзнанието на потребителите“- каза още д-р Силвия Петрова. Тя предложи и основните стъпки как да се предпазим от фалшивите новини и пропагандата.

  1. Задавайте въпроси Знанието не започва със заключение, то започва с въпроси.

  2. Не се палете Когато видите скандално заглавие, прочетете историята преди да реагирате. Установете дали фактите от историята подкрепят истерията в заглавието.

  3. Пазете се от политическите претенции за неизбежност. Някои политици се опитват да заобиколят упоритата работа по защитата на своите политически решения, като избягват дебата.

  4. Разпознайте манипулациите

  5. Идентифицирайте мотивациите и скритите интереси.

  6. Не вярвайте на всичко, което четете




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12