Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Историческо посещение на Папа Франциск в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 5 до 7 май 2019 година - историческо посещение на Папа Франциск в България. Той е папа от 13 март 2013 година и е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. 

Неговата политика е насочена към мира на земята, равенството между хората, справедливостта в съвременния свят“, сподели за Радио Благоевград доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „ В това отношение той е доста активен, наричат го „Папа революционер“, „Тиха революция“, защото се опитва да реформира църквата, по-скоро да я доближи до древната църква или до тази църква, която е обединявала всички християни преди разделението.“, каза още доц. Николчев.

Според него освен, че два дни България ще бъде в центъра на световните новини, другото голямо значение на посещението на папа Франциск у нас са „неговите упорити стъпки по отношение сближаването на християните, независимо дали са католици, православни или протестанти на една чисто социална плоскост. Той е радетел за едно такова по-близко сътрудничество вътре в самия християнски свят“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.Вижте още
Kris Gran

Kris Gran представя "Промяната"

"Промяната" – така е озаглавена новата песен на Kris Gran. Това е песен за вътрешния свят, за страха от различното, макар да знаеш, че еднаквото те погубва, за промяната, която искаш и търсиш и тя се случва в точното време. „По песента и аранжимента ѝ отново работихме с Емилио Мархолев и Христо Нейчев. Голямо удоволствие е за мен, че..

публикувано на 07.08.22 в 14:54
Мартин Атанасов и  Божидара Борисова

Как се става шампион?

Само преди дни Божидара Борисова се окичи със злато от Държавния шампионат по артистично плуване, който се проведе във Варна. Мартин Атанасов се доказа като републикански шампион в дисциплините 100 м. и 200 м. свободен стил в Сандански.   Дари и Марти, както ги наричат треньорите и приятелите, са състезатели на ПК „Пирин“. И двамата скоро ще навършат..

публикувано на 07.08.22 в 14:12

Джаз изпълнителката Надя Тончева: В запазеното блусово чувство се крие красотата и въздействието на джаза, там е разковничето

  Представете си сега, че с мрежа за пеперуди тръгваме, за да уловим мигове и настроения от Международния джаз фестивал “Д-р Емил Илиев”, който за първи път в своето 25-о издание носи името на основателя си и предлага на публиката очарованието на новия си адрес – в курортния комплекс Боровец. Свидетели сме на продължение на делото на известния..

публикувано на 06.08.22 в 19:22

Ексклузивно в Тийн Зона: Ансамбълът по художествена гимнастика една година след олимпийското злато

Тази събота в младежкото предаване на Радио Благоевград „Тийн Зона“, символично отбелязахме една година от Олимпийските игри в Токио и спечелването на златните медали на отбора по художествена гимнастика. В специалното ни издание, ексклузивни гости бяха треньорът на „златните" момичета Весела Димитрова, както и олимпийските шампионки от игрите..

публикувано на 06.08.22 в 11:24

Депутатите ще се броят наесен

След като от днес служебното правителство официално има свои представители в областните центрове на страната, вече започва и същинската им работа по подготовката на поредните извънредни избори. Областните администрации ще имат задачата да обезпечат технически предстоящия вот за народно събрание. На политиците обаче, се пада по-сложната..

публикувано на 05.08.22 в 13:48

Ивайло Мирчев: Има подсигурено достатъчно количество втечнен газ, за да може България да се справи със зимата

„В последните дни бяха договорени достатъчни количества втечнен газ, за да може България да се справи със зимата.“ По този начин Ивайло Мирчев от „Демократична България“ коментира твърденията на служебното правителство за хаос в енергетиката. „Разбира се, че има какво още да се свърши, но е важно да подчертая, че дори газа за месец октомври е..

публикувано на 05.08.22 в 12:03

Цончо Ганев: Ние не сме изправени пред газова криза, а пред икономически апокалипсис

„Правителството в момента има доблестта да назове всичките проблеми в енергетиката, за които от „Възраждане“ алармираме от няколко месеца.“ Това каза в ефира на Радио Благоевград Цончо Ганев от политическата формация. „Проблемът с доставките на газ е факт. Факт е, че има оферта за седем кораба с втечнен газ, но няма никакъв договор и няма..

публикувано на 05.08.22 в 11:39