Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историческо посещение на Папа Франциск в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 5 до 7 май 2019 година - историческо посещение на Папа Франциск в България. Той е папа от 13 март 2013 година и е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. 

Неговата политика е насочена към мира на земята, равенството между хората, справедливостта в съвременния свят“, сподели за Радио Благоевград доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „ В това отношение той е доста активен, наричат го „Папа революционер“, „Тиха революция“, защото се опитва да реформира църквата, по-скоро да я доближи до древната църква или до тази църква, която е обединявала всички християни преди разделението.“, каза още доц. Николчев.

Според него освен, че два дни България ще бъде в центъра на световните новини, другото голямо значение на посещението на папа Франциск у нас са „неговите упорити стъпки по отношение сближаването на християните, независимо дали са католици, православни или протестанти на една чисто социална плоскост. Той е радетел за едно такова по-близко сътрудничество вътре в самия християнски свят“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

"Цветята ще увехнат, а направеното за кауза остава"

С думите от заглавието младото семейство Никола и Магдалина Самарджиеви обясни случилото се миналата събота и завършено днес. Те са помолили гостите на своята сватба, състояла се миналата седмица, вместо цветя да подаряват на младоженката събрани пластамасови капачки, с идеята подареното да се превърне в принос в кампанията "Капачки за бъдеще". Днес..

публикувано на 16.10.21 в 13:41

„Орлетата“ ликуваха под дъжда

  При непрекъснат студен дъжд, в октомврийската вечер на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград,  „Пирин“ завоюва втората си победа за сезона в Първа лига – 3:1 срещу „Ботев“ (Враца). Домакините откриха резултата чрез Красимир Станоев в 37-ата минута от дузпа, отсъдена след намеса на WAR. В четвъртата минута на добавеното време за първата част..

публикувано на 16.10.21 в 11:44
Здравко Костов

Здравко Костов гради параклиси в огражденското село Богородица

Ако днес можем да говорим за личности в обществото, то един от тях е Здравко Златинов Костов от село Богородица, община Петрич. Срещнахме го при параклиса „Света Петка” –  един от 12-те храма , които той нарича  „Венец  на Богородица” и които възстановява със собствени средства и с хора-съмишленици. Тези черкви образуват кръг около селото и затова в..

публикувано на 15.10.21 в 19:34

Радослав Болгуров: Програмирането подготвя младите хора за бъдещето

„ Програмирането развива креативното мислене, учи младите хора да работят в екип. То ги подготвя за професиите на бъдещето “, подчерта в интервю за Радио Благоевград Радослав Болгуров, който създаде иновационен център за ученици в родния си град Гоце Делчев. Преквалифицирал се от икономист в специалист по информационни технологии, Радослав..

публикувано на 15.10.21 в 18:46

Български военни гробища в Северна Македония са осквернени

Българското военно гробище на гара Дреново , в Република Северна Македония, е осквернено - информира Фондация „Македония“. На публикувани снимки в интернет ясно се вижда как покрай гробовете  се изгражда магистрален път. Костите на нашите воини са унищожени и това не е първото българско гробище в Р епублика С еверна Македония , което..

публикувано на 15.10.21 в 16:44

"Рестартирай Европа": "Хоризонт Европа" е амбициозна рамкова програма за научни изследвания

Европейският парламент и Съвета по "Хоризонт Европа" постигнаха споразумение най- голямата транснационална програма в подкрепа на научните изследвания и иновациите да бъде с бюджет 95,5 милиарда евро за периода от 2021 до 2027- ма година. Така новата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ се превръща в..

публикувано на 15.10.21 в 13:42

Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis

Тютюнопроизводителите ще получат извънредна помощ по Схемата de minimis , в размер до 3 млн. лева. Това стана ясно на проведеното извънредно заседание на Консултативния съвет по тютюна, на което бяха разгледани и други важни въпроси. Помощ ще получат 2 113 тютюнопроизводители от общо регистрираните 3 320. „Това са активните..

публикувано на 15.10.21 в 12:14