Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар по правото на неизбежна отбрана при незаконно нахлуване в частен имот


На първо четене парламентът даде право на неизбежна отбрана при незаконно нахлуване в частен имот. Инициираните от „Обединени патриоти“ промени в Наказателния кодекс, предвиждат собствениците на взломен имот, да не носят отговорност за действията си при нападение. Срокът преди окончателното гласуване на промените в закона е три седмици.

Ако текстът в закона остане по този начин ще създаде хаус, коментира за Радио Благоевград адвокат Цвета Рангелова и допълва причините:

Всяко такова влизане в взлом ли ще бъде поставено под редакцията на този текст или само онова, което касае непосредствена заплаха за живота и здравето на хората. Тази неяснота ще доведе от една страна до неправилно възприемане от голяма част от обществото. Хората ще решат, че ето сега законът им дава право да се защитават, да отнемат човешки животи, за да защитават частната си собственост. А какво се случва с тънкия момент, имало ли е непосредствена опасност за техния живот от това проникване в частния им имот“?

През 90-те години, когато парламентът обсъждаше тогавашните промени в същия дух, парламентаристите даваха следните примери:

Как ще реагираме и под кой текст ще подведем отговорността на две деца, които биха влезли в изоставена селска къща с цел да играят и в някой момент решат да си вземат нещо от вещите намиращи се на двора. Ако собственика на тази къща е в дома си, това дава ли му право да ги застреля? Да приеме, че те са влезли с взлом в неговия имот“, посочи Рангелова.

Приетите на първо четене промени предвиждат още обхватът на така наречените маловажни кражби да се стесни – за такива да се смятат кражби на стойност под една минимална заплата, а не под две, както е в момента. В същото време се увеличава дължимата при такива кражби глоба в случаите, когато предметът им е възстановен. В момента санкцията е от 100 до 300 лева, а според приетите на първо четене текстове се предвижда да бъде от 500 до 1 000лв. Предвижда се при повторна маловажна кражба на стойност над 150 лева в рамките на една година наказанието да е по общия ред, а не глоба, както е в момента.

Адвокат Цвета Рангелова можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55
Георги Георгиев

В реализирането на проекти за 200 млн. лв. кметовете ще покажат своята продуктивност

През краткия си политически живот 50-ото Народно събрание успя да създаде редица добри и работещи законопроекти. С най-голяма значимост за всички е Законът за държавния бюджет, който осигури финансиране от близо 2000 милиона лева за различни проекти в област Благоевград. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Георги Георгиев, народен представител от..

публикувано на 13.08.24 в 13:43

Възход на спорта: България на 26-о място в олимпийската класация

България приключи Олимпиадата в Париж с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала и на 26-о място от 206 държави, които участват. Олимпийските ни медалисти Боряна Калейн и Семен Новиков бяха  българските знаменосци на закриването на игрите. Около 70 000 зрители се събраха на "Стад дьо Франс" за закриването на 33-те летни олимпийски игри..

публикувано на 12.08.24 в 10:10

Защо загиват българските села?

Защо загиват българските села - о тговор получаваме от разговора с Ирина Йовчева председател на създаденото преди две години читалище „Пробуждане 2022“  в село Шипочано, община Кюстендил.   Селото е разположено в западните склонове на Конявската планина. Съществува от векове, но сегашното му състояние не е добро. Подробности научаваме от..

публикувано на 12.08.24 в 09:48

Уникална икона на Пресвета Богородица с Младенеца посрещат в Долни Раковец

За осма поредна госина в радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Тази икона е единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец”. Светинята ще бъде в храма до 15 до 18 август. „Иконата е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник...

публикувано на 11.08.24 в 15:32