Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Росица Димитрова: Не може да се спекулира с водата! Водата няма цвят

3
Инж. Росица Димитрова


  „Много е жалко, че се опитва да се прави политика с водата! Не може по никакъв начин да се спекулира с водата, водата няма цвят“ - коментира на пресконференция днес инж. Росица Димитрова, управител на ВиК ЕООД-Благоевград, по повод недоволството сред жителите на село Илинденци срещу по-високата цена на питейната вода.

 Припомняме, че от 1 януари тази година, цената на питейната вода в община Струмяни бе увеличена с около 150 % и от 60 ст. за кубик, скочи на близо 1.60 лв. Това е една от причините за недоволството на водоползвателите в село Илинденци, които през почивните дни излязоха на протест, отправяйки и други обвинения към ВиК дружеството в Благоевград, а именно, че е нелегитимно и че не прави никакви инвестиции в селото и общината.

  „ВиК дружеството в Благоевград е абсолютно легитимно и е крайно време да се спре с тази спекулация. ВиК Асоциацията съществува от 2016 година и в нея участва и община Струмяни. Досега не е постъпило официално искане за напускане на Асоциацията. В бизнес плана за 2019 г. на ВиК Благоевград, са заложени 42 хиляди лева за инвестиции в община Струмяни, като за първите три месеца на годината такива са направени в размер на 100 000 лева“ - коментира на пресконференция днес инженер Росица Димитрова, управител на ВиК ЕООД-Благоевград.

  Тя уточни, че общо дължимите суми за водоподаване в село Илинденци към момента са в размер на 12 хиляди леда.  „Ако в законовия срок от 15 дни, длъжниците не ги платят, ще се премине към принудително събиране чрез съда“ - уточни инж. Димитрова.

Снимка

  „Цената на водата е непоносима, защото при 70 % демографски профил на населението над 60-70 години, цената наистина е убийствена. Търсят се всички възможности за намаляване на цената, вече има създадена специална комисия, която ще заседава днес следобед. Утре ще бъде дадено изявление по темата.“ - коментира кметът на община Струмяни Емил Илиев.

  Припомняме, че на последното си заседание през април, Общинският съвет в Струмяни даде съгласие да се регистрира ново общинско ВиК предприятие. То ще извършва дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставяне на ВиК услуги на потребителите и всички други дейности разрешени от закона.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева


Галерия

Вижте още
Натали Ангелова

Натали Ангелова с първа авторска песен на украински - „Хай засяють зiрки“

Натали Ангелова - чаровна, харизматична, талантлива и безусловно влюбена в музиката, е готова с най-новата си песен „Хай засяють зiрки“ /Нека звездите заблестят/. Това е първата авторска песен на Натали Ангелова на украински език. Музиката е нейна, аранжиментът е на Христо Нейчев, а стиховете са написани от Валерий Хмеливски. „Много се..

публикувано на 29.11.20 в 15:27

Стефан Дечев: В почти невъзможна ситуация Зоран Заев се опитва да намери изход

„Интервюто пред БГнес показва, че Зоран Заев е политик с визия, който е решил на всяка цена неговата страна да изглади до декември противоречията с България, и в крайна сметка да получи покана, начало на преговори за членство в ЕС по време на междуправителствената конференция“ – това беше една от основните тези на доц Стефан Дечев в началото на..

публикувано на 29.11.20 в 13:00

„Марек“ доказа, че е най-добър за полусезона

Във възлов мач от 17-я кръг на Югозападната футболна лига лидерът във временното класиране „Марек“ завърши 1:1 като гост на „Вихрен“/Сандански/ .На Градския стадион в Сандански домакините разчитаха на центрирания в пеналта на гостите и на високи топки,тъй като имаха ръстово преимущество.Дупничани задържаха повече топката ,организираха..

публикувано на 29.11.20 в 10:33

Когато съвременността се учи от историята

Петър Първанов, главен асистент в Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград, издаде втора книга, посветена на забележителния, но днес позабравен,български учен,общественик и политик Стефан Савов Бобчев.  Този път авторът се концентрира върху исорическите възгледи на С.С.Бобчев по отношение на българската и общата..

публикувано на 29.11.20 в 10:27
Михаил Заимов

Михаил Заимов: Обичта отваря всички врати и прави комуникацията и досега до подводния свят по-лесени

    „Щастливо, красиво, умно и щедро е хрумването на Михаил Заимов да ни потопи във водите на нашия прапрастар дом, за да ни събере с първите ни съквартиранти, да се видим и похортуваме с безмълвните.   Макар и неканени в техния дом, те ни приемат и като че ли са съгласни на разговор, дори и да бъдат снимани, въпреки че ги затрупваме с..

публикувано на 29.11.20 в 09:53

Георги Рупчев: "Беше голяма земя..."

Има хора, които белязват цяло едно поколение – като усмивка, като бръчка, като лице, като хоризонт. Има автори, които сами са цяло поколение. Такъв беше и е Георги Рупчев. Предлагаме ви да чуете как той четеше първата част на своето "Голямата земя": Георги Рупчев е роден на 02.09.1957 година в София. Завършва гимназия в родния си град (1975) и..

публикувано на 28.11.20 в 13:06

Общо 11 са общините в страната, които не са включени в Областните водни асоциации

Сред тях са и общини от Югозападна България.  С решение на Общинския съвет в Сапарева баня общината отказа да влезе във водната асоциация на Кюстендилска област. До 25-ти ноември бе общественото обсъждане на подготвените промени в Закона за водите.  Според новите разпоредби, ако бъдат приети от Народното събрание, се предвижда всички общини..

публикувано на 27.11.20 в 17:23