Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Гъба Аурикулария в природата


Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са изключително богати на бета глюкани – това е своеобразен вид полизахариди, които са уникални по своя състав и се съдържат единствено и само в тези гъби“ – каза в здравния час на Радио Благоевград д-р  Диана Дякова, специалист гинекология и микотерапия към Обществото по лекарствени гъби в България. Тя допълни, че в останалите растения също има полизахариди, но те са с друга химична структура и не оказват такова имуно модулиращо действие, каквото проявяват 1.3 и 1.6 бета глюканите, които са в състава на т.нар. витални гъби.
Д-р  Диана Дякова
 

Лечебните гъби имат изключително добро противоалергично действие. При хора, които страдат от някои видове алергии или  атопичен дерматит – те категорично намират приложение, дори и при деца. Помагат и за борбата срещу вирусите и инфекциите. Д-р Дякова посочи, че при терапията се ползват утвърдени схеми на германското общество по лекарствени гъби. Пациентът се среща с лекар, който има познания в областта на микотерапията. Изготвя се схема, тъй като за да има ефект от приема на лечебни гъби е добре да се направи комбинация. Всяка гъба, която има своя уникален полизахарид действа таргетно на определен орган или система. Подходът е строго индивидуален и приема на гъби се съобразява и с придружаващи заболявания на пациента. Д-р Дякова призова пациентите да не се самолекуват, а да направят консултация с лекар, за да се определи най-подходящата гъба. Тя съобщи,  че при пациенти,  които провеждат химио и лъчетерапия след приема на лечебни гъби инвалидизиращите последствия  не се усещат. Стопира ли растежа на тумора терапията с гъби, или го  унищожава? Всеки организъм е индивидуален – каза д-р Дякова и допълни, че се разчита на  тези бета глюкани, които активират костния мозък на човека. Активирайки костният мозък някои полизахариди довеждат до това организмът да произвежда повече Т лимфоцити. Т.е. увеличава се противотуморният имунитет. Като цяло целта е ограничаване развитието на процеса, благоприятствайки имунният отговор. „Би било много наивно ако кажа, че унищожаваме раковият процес, раковите клетки. Ние подкрепяме имунитетът да се пребори с различни заболявания, не само онкологични. Моделирайки имунният отговор караме организмът да започне да се бори и да превъзмогва препятствието“ - каза д-р Диана Дякова.Лекарствена гъба Рейши - художествена

Категорични противопоказания за използването на лечебни гъби няма, но вниманието трябва да бъде повишено, когато се използват разреждащи кръвта медикаменти. В тази случаи има определени гъби, които не се препоръчват.

Д-р Дякова - консултант по микотерапия към Обществото по лекарствени гъби в България  подчерта, че има смисъл да се приемат гъби, когато  става дума за екстракт от плодните тела на гъбите, а не от мицели и спори. Пазарът предлага много продукти, които са на база мицели и спори, но те не са ефективни в борбата с тежките заболявания. Предназначението им е за подобряване на общото състояние и тонус.

Семинар на Общество по лекарствените гъби с гос- лектори от Германия
Още снимки можете да видите в галерията, в звуковия файл - да чуете д-р Диана Дякова 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12