Любомира Стамболийска бе гост в предаването "Днес" на Радио Благоевград. Ето интервюто на водещата Елизабет Александрова с Любомира Стамболийска:
Водещ: Любомира, честита награда!
Любомира: Благодаря!
Водещ: Какво представлява твоята бизнес идея?
Любомира: Това е часовник, който измерва различни показатели по време на тренировка по плуване. Като цяло идеята ми е насочена към плуването, но може да бъда използвана и за други спортове.
Водещ: Какви показатели могат да се следят?
Любомира: Пулс, изминато разстояние по време на тренировката, разположение на тялото във водата, ефективност на едно загребване. 12 години се занимавам с плуване и смятам, че това отсъства от моя начин на тренировка и смятам, че ще ми помогне повече на мен и моя треньор.
Водещ: Каква иновация използваш в тази бизнес идея?
Любомира: Вкарвам положението на тялото, която приема плувеца във водата, за да бъде по-ефективно самото загребване и какви грешки допуска по време на загребването. По-лесно се изчистват техническите грешки, които правим по време на тренировката и може да се избягват контузиите. Често контузиите, които претърпяват плувците, са в раменете.
Водещ: Може ли твоята бизнес идея да бъде приложена реално в практиката?
Любомира: Да, може, стига да се направят необходимите изследвания от плувци и да се реализира.
Водещ: Как оценяваш конкуренцията в състезанието „Имам бизнес идея“?
Любомира: Конкуренцията беше много добра. Аз спечелих 947 харесвания. Отивам на национално състезание на 1-ви юни в София. Там ще разговаряме с успели предприемачи, които могат да ни помогнат да осъществим нашите бизнес идеи.
Водещ: С бизнес ли ще се занимаваш или с плуване?
Любомира: Мисля да кандидатствам спортен мениджмънт, да съчетая двете в едно. По-скоро в чужбина, защото смятам, че там ще се развивам по-добре.
Българи и сърби ще посрещнат заедно 1 март, празника, посветен на Баба Марта и Деня на самодееца в България, с голям концерт в сръбския град Бабушница. Организатори са Пътуващо читалище "Бащино огнище", Фондация „Македония“ и Домът на културата в град Бабушница. В събитието ще участват местни самодейци и музикантите от българския оркестър..
Оказва се, че хазартната зависимост става все разпространена и в по-малките населени места, където игралните зали и казината „никнат като гъби“. Липсата на доходна работа и нежеланието на младите хора да работят за малко пари, са една от основните причини да се наблюдава увеличена хазартна зависимост в България, която дори на места измества..
17-годишният Юлиян Димитров от кочериновското село Бараково спечели голямата награда в 11-ото издание на Националния литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ . Ученикът впечатли журито със своето есе на тема "Бих се родил отново". „…Бих се родил, за да прощавам, защото е правилно. Прошката е освобождение за самия теб...
Във времето на социалните мрежи и живот в онлайн пространството, звучи като шега четвъртокласничка от Благоевград да е прочела 229 книги, но е истина. Само можем да се усмихнем и да кажем има и такива деца. Тя е Йоанна Терзийска на 10 години е , учи в Средно училище с изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ в областния град. А..
Започна турнето с екоигри в 7 града в страната, сред които Перник, Кюстендил и Петрич. Състезанията се организират от платформата „Пукльовците“, която цели да стимулира директното общуване и взаимоотношения между децата. И това не къде да е, а в училища среда – там, където започва тяхното истинско социализиране. Това сподели в ефира на Радио..
Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo . За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис..
Айше Емин от гърменското село Рибново събра в книга кулинарните съкровища на Родопите. Изданието съдържа 36 рецепти на традиционни и обичани ястия като салати, супи, печива, десерти. „Тази книга е изцяло в мой стил – рецептите са лесни за приготвяне, с достъпни продукти и пълни с любов. Вложих много старание, защото знам, че моите читатели заслужават..