Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-скъпа „потребителска кошница“ през май

 „За последните 6 години, в момента имаме най-скъпата „потребителската кошница“ –коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. По думите му, ако от всичките 28 продукта, които влизат в „потребителската кошница“ днес закупим по единица, стойността й е 73 лева, за сравнение, миналата година е била 68. „Това се дължи на пазарни вариации, а не на някакви промени в пазара. Захарта, ориза и фасула държат едни постоянни равнища, брашното е 89 ст., стабилни са цените на яйцата и млечните продукти. Има възстановяване цената на свинското месо, което е било по-евтино преди години“-уточни Владимир Иванов.

  По думите му, при плодовете и зеленчуците има по-ниска цена, например при ябълките и салатите. Цената на черешата и ягодата в сравнение с миналата година е на по-високо равнище към момента, но е по-евтина от началото на месеца. Доматите също са на по-високо ценово равнище, спрямо минали години, но спрямо миналата седмица, има понижение. При картофите, зелето и лука се забелязват също по-високи равнища, те са вследствие на неблагоприятната 2018 г.

Владимир Иванов

  Според Владимир Иванов, ценовите равнище в момента са абсолютно идентични към 2013 г. „В момента, българинът започва да купува повече и по-качествена и то българска продукция, защото доходите, спрямо 2013 г. са се повишили“-категоричен е председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Той коментира и фактът, че от вчера, цената на хляба в Разлог, произвеждан от гоцеделчевска фирма, е  поскъпнал с 10 ст. Според него, това се дължи на разпределението на ресурсите по региони, което влияе върху различните покупателни способности на хората.

  Според жители на Разлог обаче, покупателните способности на хората от малките населени места, не са се повишили, въпреки изнесените икономически данни, че според “30 % от българите, покупателните ни способности са нараснали, спрямо 2018 г.“ . Напротив, разложани са на мнение, че в момента има точно в обратната тенденция. Като пример, те дадоха повишената от вчера с 10 ст. цена на хляба в Разлог, произвеждан от гоцеделчевска фирма. Потребителите споделят, че въпреки това, ще продължат да го купуват, защото насъщният е основния продукт на трапезата им.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов и в репортажа на Лина Пъргова: 


Снимка
Вижте още
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови и значението му за българската литература

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36

Златина Димитрова и нейната "малка книга на паметта"

Днес започва поредното, пролетното, издание на фестивала София ГлосиФест , който е продължение и развитие на основания през 2007 г. в Благоевград Национален литературен фестивал "Глоси". Сред първите събития в него е предпремиерата на книгата на Златина Димитрова "Гробище за слонове (малка книга на паметта)". Предлагаме ви разговор със Златина Димитрова..

публикувано на 20.06.21 в 12:23

Светослав Стойков: На дневен ред са ефективните решения за битово отопление и сградно обновяване

„Темата за преминаването към ефективни решения за битово отопление е изключително важна. Идеята е да постигнем трансформация в целия отоплителен сектор - както в индивидуалните домакинства, така да вървим и към зелена трансформация на топлофикационните дружества. За да постигнем декарбонизация на сектора и намаляване на отпечатъка върху..

публикувано на 20.06.21 в 12:20

Елица Баракова: България направи впечатляващ скок и вече е на 45 място по щедрост в света през 2020 година

„Категорично имаме повод за радост. 45-то място отразява това, което се случи миналата година. В България имаше голяма вълна на солидарност, огромни парични дарения, доброволчество“, коментира за Радио Благоевград Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BCause“. Тя поясни, че страната ни е направила впечатляващ скок в Световния..

публикувано на 20.06.21 в 12:16

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05