Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Атанас Скатов по пътя към осемхилядника Канчендзьонга в Хималаите


Най-добрият български алпинист Атанас Скатов разказа в предаването „Днес“ на Радио Благоевград за трудния път към връх Канчендзьонга в Хималаите, който той изкачи през май -  висок 8586 метра. Това е третият по височина връх от всички 14 осемхилядници  в хималайската корона, към която се стреми алпинистът. От тях той е изкачил 7, а буквално след дни тръгва отново по дългия път към поредните 8-хилядници – Гашербрум 1 и 2.

Снимка
 

  „Трудностите бяха комплексни, защото Канчендзьонга е много отдалечен, дълго време се върви към базовия лагер, тръгва се от много ниска денивелация – само 1000 метра, а базовия лагер е на височина 5 500 м. Дълго е и разстоянието от последния лагер до върха и е с голяма денивелация, като последната част е скално катерене“ – каза Атанас Скатов. Според мнението на всички алпинисти, които са го покорили,  това е най-трудния за изкачване връх. Заболяването му на 3 пъти по пътя към върха е осуетило желанието му да го превземе  без кислород. Останал е на самия връх  около 40 минути - снежна част около 40-50 кв. м. с много лека денивелация. Описа изключително красивата гледка от върха, който е в много чист район. 

Снимка

Канчендзьонга е свещен връх за Непал и Индия, но поради многото загинали алпинисти, от индийската страна е забранено изкачването му.  СнимкаАтанас Скатов, който е веган, определи храната като перфектна, залагал е предимно на плодове и зеленчуци. Подчерта и работата на шерпите, които поставят парапетите към върха, а в момента без помощта на шерпи е невъзможно изкачването на върховете в Хималаите.  

Алпинистът призна, че е изпитвал чувство на страх в единични случаи, които са критични. По принцип обаче, ако един алпинист изпитва страх е по-добре да не тръгва, защото критичните ситуации са на всяка крачка - каза той. „Най-много ме вълнува, че унищожаваме природата и планетата, защото замърсяванията са в глобален мащаб. В голямата си част сме консуматори, изчерпват се природните ресурси, изсичат се гори, питейната вода намалява“ - каза Атанас Скатов и призова всички хора да проявят разум и да дадат своя принос за опазването на природата. 

Живописния разказ на Атанас Скатов можете да чуете в звуковия файл

  Екипът на Радио Благоевград пожелава здраве и на добър път на Атанас Скатов по дългия и труден път към Гашербрум 1 и 2!

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията


Галерия

Вижте още

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33

Триото ПТП и „Един щастлив празен ден“

Един щастлив празен ден“ е първият сингъл на триото ПТП. Това всъщност е нова версия на песен на група Атлас, ремиксирана в стил „sint pop“ (New Order – True Faith). Видеоклипът е заснет на различни места. Пепи Писарски и Тишо снимат в София, а Петър Маринов в Каварна. Файловете са обменени по интернет и клипът е монтиран в сегашния си вид...

публикувано на 11.04.21 в 15:14