Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Oтбелязваме Международния ден на архивите

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме Международния ден на архивите. По този повод Държавен архив - Благоевград обяви номинациите за 2018 г. в категориите за “Читател”, “Дарител” и “Приятел” на архива.

„Читател“ на Държавен архив – Благоевград е Павлина Сoлачка, която има най- много регистрирани посещения във читалнята.

В категория „Дарител“ наградена е Лалка Бенгюзова, която е дарила на архива лични документи от биографичен и творчески характер.

„Приятел“ на Държавен архив – Благоевград за 2018 г.  е д-р Биляна Карадакова – уредник в РИМ - Благоевград. Това съобщи за Радио Благоевград Любима Петрова – началник на  Държавен архив – Благоевград. /Чуйте звуковия файл./

Държавен архив - Благоевград е създаден през 1952 г. като отдел на Окръжно управление на МВР – БлагоевградКъм архива функционират читалня и библиотека. В научно-справочната библиотека са заведени 3340 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници и периодични издания.


Вижте още

Не хранете мечките в Парка!

Паркът за танцуващи мечки край Белица вече е с ново работно време. Всеки, който иска да посети мечото селище, може да го направи всеки ден, от 10 до 12 ч. и от 13 до 18 ч., което ще важи до края на август. „Това го правим с цел, посещенията на туристите да имат по-малък ефект върху живота на мечките. През лятото, когато имаме много посетители,..

публикувано на 02.07.20 в 15:22

Лято в каравана

Оказва се, че летуването с каравана или кемпер, се превръща във все по-предпочитан начин за почивка това лято. В топлите летни дни, в които все още трябва да се съобразяваме с противоепидемичните мерки, заради разпространението на Covid-19, не малко българи избират именно този начин за отмора. „Ние сме от София, тук сме с кемпера и сме..

публикувано на 02.07.20 в 14:54

Богомил Николов: Правата ни не са отменени в кризата

Все повече страни в Европа премахнаха или облекчиха ограниченията за пътувания през лятото, въпреки това, хората, които искат да ги посетят, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти, защото те са различни за всяка държава. За улеснение на всички пътуващи през лятото, в условията все още на световна пандемия,..

публикувано на 02.07.20 в 14:48

За стойността на парите

Доколко децата ни са наясно със стойността на парите; и как да оценяват правилно духовните и материалните ценности – това са част от темите, върху които работят преподавателите от Лятната академия към благоевградския Център за личностно и творческо развитие на децата (ЦЛТРД). Част от школите за млади академици изпълняват тази нелека задача,..

публикувано на 02.07.20 в 13:39

„Космически спектакъл“ в древното светилище „Марков камък“

Това наблюдава изследователски екип от ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград с ръководител проф. д.н.к. Васил Марков. В деня на лятното слънцестоене те посрещнаха изгрева на слънцето в древното светилище, обект на култ в Древна Тракия. „Светилището е открито от нашия екип, който работи от 2005 г., през 2006 г. направихме откритието на тази невероятна по..

публикувано на 02.07.20 в 13:26

Електронно кандидатстване в гимназиите

От 3-ти до 7-ми юли кандидат-гимназистите трябва да подадат документи за прием в професионалните и профилираните гимназии. Заради епидемичната обстановка тази година е дадена възможност за кандидатстване от вкъщи.  „За разлика от други години, ние препоръчваме подаването на заявленията да става от дома и да се въздържаме от отиване в училище“ –..

публикувано на 02.07.20 в 11:22

Министър Е. Димитров: Проектът на Седемте рилски езера е спрян, няма напрежение между мен и премиера

„Проектът за изграждането на туристическите пътеки край Седемте рилски езера е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена“ , заяви днес след проверка на място министърът на околната среда Емил Димитров. По думите му разноогласия с премиера Бойко Борисов нямат, предстои да му бъде докладвано и да бъде взето..

публикувано на 01.07.20 в 19:20