Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Румен Пандев: За да има пари за скъпите технологии, трябва да намалеят ненужните операции


Наскоро столицата бе домакин на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания, като сред основните организатори бе водещият български ендокринен хирург проф. д-р Румен Пандев. 

„Основната тема на конференцията беше с фокус тиреоидния карцином. Неговата честота е увеличена в световен мащаб, включително и у нас – над 90 процента през последните 10 години. Но в по-голямата си част той е увеличен за сметка на ниско рисковите форми“ - каза в студиото на Радио Благоевград проф. д-р Румен Пандев.  Поради тази причина  - каза той, сред участниците бяха държави, които имат ендемични райони с тиреоидния карцином като Украйна, в която заради Чернобил има най-висок индекс на тиреоидния карцином в Европа, както и Южна Корея, в която има бум на микрокарциноми в 60-те-70-те години. 

На конференцията проф. Пандев  представи българския опит в активното проследяване на пациенти с ниско рисков папиларен тиреоиден карцином без оперативно лечение. В подкрепа на изразеното мнение от проф. Пандев , че за нивото на  медицината се съди, не по броя направени операции, а колко са предотвратени той заяви: „В наша полза са много факти – България е единствената европейска държава, в която има колектив от болни с тиреоиден карцином, които не са оперирани – 63 човека след 2010 година, когато започна проектът ни с японски колеги. Например в Турция няма нито един не опериран с тиреоиден карцином и да подлежи на проследяване. В този смисъл България стои по-прогресивно. Намаляването на операциите означава спестяването на ресурс на държавата, тъй като медицината в световен мащаб става все по-скъпа. За да останат пари за скъпите технологии трябва да се намалят ненужните операции – каза проф. Пандев. 

Според него „Това е трудно да се случи у нас във всеки сегмент, включително и в ендокринологията, защото българската система е устроена на обороти. Българската здравна система не третира профилактиката. Така е устроена и затова имаме 400 болници“  - каза проф. Пандев и даде за пример Сеул, където по думите на проф. д-р Кюнг Те-зам. председател на Корейската тиреоидна асоция и Генерален секретар на Азиатската асоциация по тиреоидна хирургия и хирургия на глава и шия, на  12 милиона население има 6 университетски  болници.  В София са 26, а в страната над 36. Той посочи още, че е налице огромна административна тежест, има прекалено много структури. Проф. Пандев даде пример с Гърция, където във всеки окръг има по 1 държавна болница, в област Благоевград са 7. 

Проблемът е и социален,  и икономически – каза той,  защото  по-лесно е да има налице 1 хеликоптер, отколкото да се издържат 7 болници, но това е друг проблем. Според проф. Пандев намаляването на оборотите преминава през правила, които в държави като Австрия и Германия ги има от години - болниците, които ще работят с държавни пари, т.е. обществените пари, не могат да формират печалба. Т.е. не може в Австрия ако работите с държавните каси, които трябва да са няколко, не могат да са болници, които да са регистрирани за печалба. Затова повечето от болниците в Австрия принадлежат на църквата и тя изпълнява социална програма“ - уточни проф. Пандев.

 


Вижте още

Иван Гешев: Благоевград няма сериозни проблеми с битовата престъпност

Днес се проведе специализирана акция на полицията и жандармерията в Благоевград и близкото село Церово за противодействие на битовата престъпност. Акцията започна рано сутринта. Преди обяд в областния център пристигна главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Преди 11.30 те влязоха в сградата на..

публикувано на 20.02.20 в 15:10

Вярата е любов

За мястото на вярата в образованието и възпитанието разговаряхме днес в ефира на Радио Благоевград. Ко-водещ на рубриката „За живота с вяра и за вярата в живота“ е Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Гостите в студиото – Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и отец Гоце Христов, служил дълги години..

публикувано на 20.02.20 в 14:43

Четвъртокласници от село Крупник стоплиха болното сърце на възрастна жена

Ученици от 4 „а“ клас при СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Крупник, община Симитли, направиха изключителен жест към 77-годишната Бонка Ружинска, дарявайки ѝ скромна сума от дневните си пари, с които тя да закупи своите лекарства. Самотно живеещата жена е претърпяла сложна сърдечна операция, а малката ѝ пенсия, с която трудно свързва двата края не..

публикувано на 20.02.20 в 11:15

„Живата“ туршия е по-полезна от консервираната в буркани

„Ние разполагаме с един превъзходен източник на пробиотици, какъвто е традиционната туршия, заедно с киселото мляко, разбира се. Големият въпрос е, че ценната туршия, която е най-полезна, заради многото полезни бактерии в нея, е всъщност тази, която се продава по най-опасните способи, защото, това обикновено става по пазари, в различни бидони, при..

публикувано на 19.02.20 в 16:36

„Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите“

Така се нарича най-новата книга на историка Иван Лалев. Авторът събира в нея реални факти за живота и дейността на Левски, някои от тях малко познати или пък непознати. „Книгата е провокативна“ – сподели музейният специалист и бивш директор на музея в Ловеч. Десетилетия наред Иван Лалев изследва въпроси, свързани с влиянието на масонството,..

публикувано на 19.02.20 в 14:52

Пет нови контейнера за отпадъци със специално предназначение в Благоевград

Пет нови контейнера за отпадъци със специално предназначение в Благоевград. В тях ще се събират стари дрехи и обувки, както и текстилни материали. Това трябва да бъдат отпадъци, генерирани от домакинствата. Целта е да се рециклират или да бъдат повторно използвани от социално слаби граждани. На този етап контейнерите ще бъдат пет, ще бъдат..

публикувано на 19.02.20 в 14:08
Д-р Надежда Таковска

Д-р Н. Таковска, алерголог: 6 големи семейства дървесни видове предизвикват поленова алергия

Д-р Надежда Таковска, специалист клинична алергология, коментира в здравния час на Радио Благоевград поленовите алергии. Защо хора, които живеят в една и съща среда, някои страдат от алергия, други не? „В огромен брой от случаите алергията може да бъде наследствена, при хора с алергии има повишена чувствителност към алергени, към които други хора..

публикувано на 19.02.20 в 13:26