Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лятна академия на открито в Благоевград


Малчуганите се включват в безплатните занимания по музика, танци, изобразително изкуство, декоративно приложно изкуство, керамика, стъклопис, техническото конструиране и моделиране, мода и дизайн без предварително записване. 
Снимка

Академията на открито на Центъра за личностно  и творческо развитие на децата на Благоевград, се провежда всеки работен ден от 10 до 12 и от 16 до 18 часа в квартал „Вароша“, който през следващите две седмици ще бъде средище на таланта и радостта. 

Снимка

Новото тази година е кариерното ориентиране - каза за Радио Благоевград директорът на центъра Цветанка Гаврилова, която  покани децата, които се намират в областния център да се забавляват заедно.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Райна Ванчева, в галерията - да видите много снимки, а тук - кратко видео от откриването - > Вижте още

ЮЗДП ще подпомогне финансово семействата на загиналите при пожара край Петрово горски служители

Югозападното държавно предприятие ще помогне на семействата на двамата свои служители, загинали при изпълнение на професионалните си задължения в пожара край санданското село Петрово, както и на колегата им, сериозно пострадал при огнения инцидент. На заседание на Управителния съвет ще бъде взето решение за размера на помощта, която ще бъде..

публикувано на 05.08.21 в 15:12
Пожарът в Голешево

Код „червено“ за пожари в Югозапада

Пожарът в района на планинските села Петрово и Голешево вчера към обяд е бил локализиран и овладян, но в следобедните часове от низов се вдига върхово. Около 16 часа в пламъците загиват двама лесничеи на Югозападното държавно предприятие, а трети е транспортиран с тежки изгаряния в болница. Двамата лесничеи са били на периметъра на пожара, каза..

публикувано на 05.08.21 в 13:59

Младият програмист Мариян Донев с две книги: първи роман „Горчиви ягоди” и „Големият сън” - разкази и фрагменти

Мариян Донев е на 28, но вече има издадени две книги зад гърба си – романът „Горчиви ягоди” и „Големият сън”, най-новата, включваща разкази и фрагменти. Те се появяват в сравнително кратък отрязак от време (през последните три години) и отварят път за него в безбрежното литературно поле, който предстои да бъде проправян и вървян с внимание и..

публикувано на 04.08.21 в 18:45

Георги Шияков: Селският кмет трябва да е в услуга на народа!

В това е убеден кметът на село Лобош, община Ковачевци, Георги Шияков, който повече от 25 години работи в името на своите съселяни ту като кмет, ту като кметски наместник. За слушателите на Радио Благоевград той разказа откъде произлиза името на селото.  Турците са ходили на лов по тези местности, но се прибирали с празни ръце. И като се..

публикувано на 04.08.21 в 12:01

Рестартирай Европа: Европейският COVID сертификат рестартира възможностите за туризма

Целта на цифровия сертификат на ЕС за COVID е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19. Всички европейци имат право на свободно движение — включително когато не разполагат със сертификат, но той ще улесни пътуването, като ще помогне на притежателите му да бъдат освободени от ограничения, като..

публикувано на 03.08.21 в 15:00

Д-р Огнян Митев: Четвъртата ковид вълна започна, ваксинирайте се!

Като относително спокойна определи обстановката в МБАЛ – Благоевград директорът на болничното заведение д-р Огнян Митев във връзка с началото на четвъртата вълна на covid-19 в страната.  „Към този момент са хоспитализирани 12 пациенти в болницата – двама са в реанимация и 10 в инфекциозно отделение. Засега не се налага разкриване на нови легла...

публикувано на 03.08.21 в 12:11

118 години от Илинденско-Преображенското въстание

Проявите в Благоевград по повод 118 години от Илинденско - Преображенското въстание започнаха с откриване на бюст- паметник на Мара Бунева в градската градина в Благоевград. Това е първият паметник в България на героинята.  Идеята за изграждането на паметника е на потомката на Мара Бунева - Ана-Мария Бунева, която от години живее в Чикаго...

публикувано на 02.08.21 в 20:54