Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще бъде ли забранено убиването на животни, заради кожите им

   „Министерството на земеделието планира цялостна промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност и в новия законопроект ще бъде включен текстът, който ние вече внесохме в Народното събрания, а именно - за пълна забрана добива на ценни кожи в България. Това ни беше обещано след протеста лично от зам.-министър Янко Иванов.“ - съобщи за Радио Благоевград Петя Алтимирска от Националната гражданска инициатива срещу добива на ценни кожи в България, след проведения в сряда протест пред Министерския съвет.

  Срокът за изготвянето на новия законопроект е до ноември месец, т.е. дотогава, трябва да са готови всички текстове, за да влязат за обсъждане в Парламента, както и за обществено обсъждане.

  „Опасяваме се обаче, че когато се променя Законът има много странични фактори, които могат да попречат на бързото разглеждане и приемане на Закона. Затова, нашето предложение беше, да се започне работа по нашия законопроект по-рано, да се създаде работна група и да се обсъдят всички въздействие на въпросния законопроект. Очакваме обратна връзка от земеделското министерство, дали се приемат всички тези наши предложения. Освен това, зам. министър Янко Иванов, предложи в скоро време, да бъде организирана национална Кръгла маса, на която да бъдат разгледани всички гледни точки по този проблем, включително и тази на бизнеса, защото той ще бъде най-много ощетен от въвеждането на една такава забрана“ - коментира още Петя Алтимирска.

 Според нея, когато няма обратна връзка с институциите,  трябва да се направи нещо по-различно, за да се привлече вниманието и един от тези начини, е организирането на протести.

  Подробностите  можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска - > 

Петя Алтимирска
Вижте още

Вербатория вече и в Благоевград

Вербатория – или диагностика на таланта – е уникален, иновативен метод за анализ на естествения потенциал на човека. Методът използва алгоритъм за анализ на индивидуалните характеристики на мозъка по време на прости стандартни задачи в различни области. Вербатория не изследва човешките умения или способности, а само разкрива области, в които..

публикувано на 31.05.20 в 13:58
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: В отношенията между България и Македония печеливши трябва да са и двете страни

   „Попаднахме отново в сблъсък, вместо да употребим инерцията от подписването на Договора за добросъседство, и това постави и двете общества в ситуация на стрес, на конфликт. Идеята беше да направим едно положително събитие, защото аз не съм сам в това, което да върне нещата към един по-добър тон, защото в конфликт винаги трябва да има загубил,..

публикувано на 31.05.20 в 13:08

Д-р Александър Симидчиев: Тютюнопушенето е зависимост, то е болест

За да привлече общественото внимание към тютюневата епидемия и нейните здравни и социални последици, през 1987 година Световната здравна организация обяви 31 май за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година денят има специален акцент, тази е „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, като вниманието е насочено най-вече към младите хора...

публикувано на 31.05.20 в 12:18

Блажка Димитрова: Може и трябва да се живее по правилата на „нулевия отпадък“

Откажи се, Намали, Отпадъкът е  ресурс, Рециклирай, Компостирай  – това са петте принципа на философията на нулевия отпадък, чийто ревностен последовател е Блажка Димитрова, основател на сдружението „Нулев отпадък“.  „ Липсата на информация и знания по тази тема трябва да се запълни,  основахме сдружението и започнахме да обучаваме..

публикувано на 31.05.20 в 12:09

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Благоевград

За четвърта поредна събота наш репортер извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки.  Според данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните болести, България е на пето място сред най-добре справилите се  с епидемията от COVID-19 страни в Европа. Пред нея, по брой жертви на 1 милион население, са само..

публикувано на 30.05.20 в 19:21

Бранимир Митов: Хората имат нужда от изкуство и да гледат театър

    Несъмнено пандемията разтърси из основи независимия сектор в България, който понесе сериозни загуби. Всички артисти бяха засегнати, при това много осезателно и тежко. Дейностите, които те извършват, бяха забранени в условията на извънредното положение. Отменени бяха представления, турнета, фестивали... Редица от организациите им, особено..

публикувано на 30.05.20 в 18:26
Генерал Иван Колев

Ивайло Шопски: "Нарекли са го "българският Фридрих Велики"

  Поредният разговор с Ивайло Шопски – основател на Пътуващо читалище "Бащино огнище" – бе посветен на паметта за генерал Иван Колев , често наричан "бащата на българската конница".   Роденият в Бесарабия Иван Колев гради удачна чиновническа кариера в София, но избухналата през 1885 г. Сръбско-българска война преобръща живота му. Той се записва..

публикувано на 30.05.20 в 13:10