Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторът-пицар Адриан Пантелеев: Тайната на хубавата пица е в тестото

Перничанинът Адриан Пантелеев е истински виртуоз на пиците. Носител е на много национални и международни награди. Занаятът научил в Италия, където работил в продължение на 7 години преди време. Изучавал тънкостите  при пиците с много желание в италиански школи, за да пренесе наученото в България. Той е собственик на единственото в страната ни училище за пици, в което се залага преди всичко на теорията – различните видове брашна, как се приготвя тестото, намесата на водата при замесването му. Запознава желаещите да се обучават с най-новите световни технологии в приготвянето на пиците. Много от неговите ученици вече участват в международни състезания и също печелят награди. 

Адриан Пантелеев„Най-важното за да стане хубава пицата е тестото. То трябва да се приготви задължително 1-2 дни предварително, защото през това време в него се получава ферментационен процес, чрез който се подобряват вкусовите качества на тестото“ - категоричен е майстор Адриан Пантелеев. Според него пицата трябва да бъде добре балансирана, продуктите да се съчетават като вкусове, да не е натрупана с продукти, защото в този случай не може да се усети вкусът на тестото и доматения сос. За да бъде хубава идеалното време за печене е 2.40 мин. 

Класическата италианска пица е тънка, но и там има пици с по-плътен блат, по-въздушен, което не е грешка, а това зависи от предпочитанията“- казва Адриан. Той споделя със всеки своя опит, няма тайни – напротив, иска да научи повече хора да правят хубави пици.  Една от най-предпочитаните пици е „Пепероне“ с италиански колбас, но негова любима е „Маргарита“, която определя като класика.

За слушателите на Радио Благоевград майсторът на пици Адриан Пантелеев даде рецепта за приготвяне на тесто:  1 кг брашно, 600 мл вода, 30 гр. сол или 1 супена лъжица и половина,  толкова и зехтин. Маята е около ¼ кубче. Като се замеси тестото задължително се оставя да престои поне 24 часа.


Снимка
Още снимки можете да видите в галерията


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12