Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има шанс да бъдат забранени със Закон фермите за норки в България

„Интересна и ползотворна бе срещата ни с народните представители от Комисията по земеделие и гори в Парламента, най-малкото защото, от първо лица научиха за проблема с добива на ценни кожи в България. Присъстваха и представители от Асоциацията на норковъдите, чието мнение също бе изложено“ - съобщи на радио Благоевград Петя Алтимирска от Гражданската инициатива срещу добива на ценни кожи в България, след проведеното в сряда следобед, изслушване в Народното събрание.

 По думите й, природозащитниците са възползвали от възможността за промени на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, част от които бяха приети в сряда на първо четене, за да представят и своите законодателни предложения за пълна забрана на фермите за норки у нас.

  „Предстоят още много дискусии по текстовете, както за увеличаване на глобите за собствениците на агресивни кучета, включително и по нашия законопроект има много текстове, които трябва да бъдат уточнени, тъй като има много спорни въпроси. Част от норковъдите защитиха своя бизнес, но ние наблягаме на моралния аспект, че не е приемливо от голяма част от обществото, да се убиват животни, само за мода и печалба. Оказа се, че тази морална позиция се подкрепя от голяма част от депутатите“ - коментира още Петя Алтимирска.

Снимка

  Според нея, сега предстои много работа по промените в цялостния Закон за ветеринарно-медицинската дейност, за да бъдат изложени аргументите на природозащитниците за забрана добива на ценни кожа.

„За целта трябва да бъде изготвена оценка за въздействието на това предложение. Имаме уверението, че нашето законодателно предложение ще бъде включено за разглеждане, но е много важно да бъде изготвена тази оценка за въздействие на законопроекта, което пък ще бъде моралният аргумент на народните представители, евентуално да подкрепят нашето искане. Това предстои да се случи до септември тази година, когато започва работата на Работната група, а до ноември, законопроектът трябва да бъде подготвен и внесен в Народното събрание“ - съобщи още Петя Алтимирска от Гражданската инициатива срещу добива на ценни кожи в България.

Тя анонсира и предстоящото на 9 юли в София и във Варна, поредно протестно шествие срещу убиването на животни, само заради кожите им.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска - > 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Духът на Хималаите“ и посланията, които остават!

Днес на 3 юни, когато се навършват 40 дни от кончината на проф. д-р Александър Илиев, на Камерната сцена в „Славянска беседа“ в София, от 19 часа, ще бъде официално представена последната му книга „Духът на Хималаите“.  Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната,..

публикувано на 03.06.24 в 11:53

Безопасни ли са детските площадки в Благоевград и селата?

Безспорно състоянието на детските площадки е от голямо значение за децата, за да могат да се забавляват и играят безопасно. Какво е състоянието на детските площадки в Благоевград, как изглеждат и как трябва да изглеждат, безопасни ли са – отговорите на всички тези въпроси в репортажа на Ива Сеизова. Чуйте мненията на анкетираните..

публикувано на 03.06.24 в 10:49

България все още няма приет национален велосипеден план

На 12 април 2018 година по време на сесия на ООН,  190 държави-членки одобриха датата 3 юни за международен ден на велосипеда . „ Това е една обикновена машина, която се задвижва с мускулна сила, но всъщност е демократично, здравословно, екологично транспортно средство, което  всеки може да използва “, напомни в интервю за Радио Благоевград..

публикувано на 03.06.24 в 09:43

Важно е българските евродепутати да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Българските евродепутати да се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации; веднъж годишно на национална среща да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, засягащи гражданското общество и да търсят обратна връзка от гражданските организации; да участват и подкрепят..

публикувано на 03.06.24 в 09:35

Разделното събриране на отпадъците - отговорност и бъдеще

Разделното събиране на отпадъците и рециклирането – това е темата, която дискутирахме в предаването „Неделя у дома“. Гости в студиото на Радио Благоевград бяха Наталия Димитрова – Попова, началник отдел „Екология“ в Община Благоевград, Радостин Юруков и Инна Диловска. „Прави ми впечатление, че хората от Благоевград не се стараят да събират..

публикувано на 02.06.24 в 16:21

Пламен Бонев-De La Bona представя „Лъч светлина”

Музикалният артист Пламен Бонев- De La Bona представи своята нова песен „Лъч светлина”. След успеха на двете си последни парчета на английски език, които направиха своята премиера миналата година, Пламен Бонев се връща към корените си и представя нещо автентично за българската сцена. „Лъч светлина” е първата от две песни на..

обновено на 02.06.24 в 15:17
Мери Бойс Бенд

Мери Бойс Бенд с дългоочакван сингъл - „Здравей!“

Мери Бойс Бенд ти казва „Здравей!“ Групата пуска дългоочаквания си нов сингъл. Точно 6 години след издаването на албума „Щастливи дни“, музикантите представят „Здравей“ – чисто нов сингъл от предстоящ нов албум, който ще бъде посветен на 30-тата годишнина на бандата и се очаква да излезе догодина. „Имаме доста музикални ангажименти,..

обновено на 02.06.24 в 15:15