Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С фолклорен събор почитат Васил Левски в Новоселяне


Над хиляда самодейци от цялата страна се включиха във фолклорен събор, посветен на годишнината от рождението на Апостола на Свободата, Васил Левски.

Домакин на патриотичната проява е бобовдолското село Новоселяне. Местното читалище и общинската администрация в Бобов дол са съорганизатори на уникалното за страната ни събитие.

За втора поредна година Новоселяне събра самодейни таланти от цялата страна. Малки и големи, чрез музика и танц демонстрираха, че наистина обединението ни прави силни. Това е и идеята за създаването на фолклорния събор с преклонение пред делото на Васил Левски, подчерта председателят на местното читалище, Йордан Антов.

В Новоселяне се намира и единственият в община Бобов дол, паметник на Апостола на Свободата. Изграден изцяло от дарения, по инициатива на общественика Васил Ранчев.

Приемственост и памет – под това мото преминава фолклорният събор „Новоселяне 2019“.

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а репортаж на Бойка Браткова - да чуете в звуковия файл 


Галерия

Вижте още

28-годишен собственик на ресторант в Сандански: Осигуряваме топъл обяд на хора в нужда

Вълна от съпричастност в подкрепа на борбата с коронавируса в цялата страна. Ежедневно граждани и фирми подкрепят чрез парични средства, хранителни продукти, консумативи и материали, болнични и социални заведения, както и нуждаещи се възрастни хора. В южния град Сандански 28-годишният Асен Иванов, който е собственик на ресторант, въпреки тежката..

публикувано на 10.04.20 в 09:55

Електронен часовник отбрoява времето до края на извънредното положение в с. Митиново

Кметът на петричкото село Митиново - Венци Георгиев, постави в центъра на селото електронен часовник,   който образно ще отброява времето до края на извънредното положение: „ Идеята за поставяне на часовник се върти в главата ми повече от година и все не се наканвах. С тази карантина исках хората да се разведрят, хем и да се пошегуваме и..

публикувано на 09.04.20 в 18:38
Неврокопски митрополит Серафим

Министър и богослов – за душевния мир по време на криза

 Преживяваме дни на изпитания. Динамиката на живота ни се променя, стресът се повишава. Страхът и тревожността станаха наши ежедневни спътници. В тези дни повече от всякога имаме нужда да съхраним душевния си мир. Намираме ли и къде душевен мир в тревожното време, в което живеем?   По темата разговаряхме с госпожа Деница Сачева, министър на..

публикувано на 09.04.20 в 18:05

„Искам да се върна в училище!“

99% от учениците от 11-то ОУ „Христо Ботев“ Благоевград втора седмица работят в електронна среда с платформата Microsoft Teams. „Опитваме се да осигурим интернет или устройства на останалите ученици“ – споделя началната учителка Силвия Спасова. Тя уточни, че се работи по седмичното разписание за втория учебен срок. Учебните часове са по 30..

публикувано на 09.04.20 в 16:00

Ресторант в Гоце Делчев с ежедневна безплатна супа за хора над 60 години

Често не забелязваме колко много хора се нуждаят от помощта ни и на колко от тях бихме могли да подадем ръка. Собствениците на заведение в град Гоце Делчев, семейство Урумови, са решили, заради пандемията от коронавируса, ежедневно да дават топла пилешка супа и хлебче на хора над 60 години. Нуждаещите се имат възможността да посетят ресторанта..

публикувано на 09.04.20 в 11:10

Стоян Мълчанков, който искаше да промени Неврокопско

   Д-р Кирил Алексиев разговаря с Ивайло Шопски в предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", в поредното усилие да се отдалечи забравата за живота и делото на хора с огромен принос в национално-освободителните борби на българите.  Стоян Малчанков  е роден в неврокопското село Скребатно. Войвода на чета в..

публикувано на 09.04.20 в 10:53

„Хранителни продукти от хората за хората” – благотворителна акция на група млади благоевградчани

Да помагаш на хората е привилегия, която не всеки има. Да помогнеш, когато ти самият се нуждаеш от помощ. Със сигурност извънредното положение заради COVID-19 поставя много хора пред изпитания – как ще оцелеят, оставайки без работа. Подтикнати от идеята да помагат група млади хора се впускат в предизвикателството да организират..

публикувано на 09.04.20 в 09:37