Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лъвски скок или урок по родолюбие


   Над 70 момчета и момичета на възраст от 5 до 16 години участваха в 15-то издание на състезанието „Лъвски скок“, чиито организатори са Община Благоевград и лекоатлетически клуб „Джордан“ в Благоевград.

Инициативата е в памет на 182-та година от рождението на Васил Левски и припомня един паметен момент от живота на Апостола - като участник в Първа българска легия в Белград, по време на военни упражнения Васил Иванов Кунчев скача толкова надалече, че другарите му оттогава започнали да гонаричат заради лъвски или „левския“ скок Левски.

  Надпреварата, която нямаше състезателен характер, се проведе край пистата на Спортен комплекс „Пирин“ с участието на лекоатлети от клуб „Дожрдан“, юношите на  клуб „Евробаскет“, деца от училища в Благоевград и Симитли, а също и деца на благоевградчани-емигранти в САЩ.

  Община Благоевград раздаде 16 награди на участниците - спортни чанти и раници - по различни показатели - сложност на скока, атрактивност, ножично изпълнение, за най-млад участник, за най-добро постижение. Сред отличените бяха Янислав Бурдин, Божидара Янчева, Франческа Михова, Иван Симеонов, Михаела Иванова от Симитли. Петгодишната Белослава Иванова получи наградата за най-млад скачач.

  Въпреки високите юлски температури състезанието „Лъвски скок“ в Благоевград  премина при отлична организация и с много настроение, то бе не само едно добро състезание, но и урок по родолюбие, който се помни.

Снимка

Още снимки можете да видите в галериятаГалерия

Вижте още
Кремена Димитрова

Тук съм живял и тук живеят мечтите ми

Чужденецo, тази е, тази е моята родина, тук съм живял и тук живеят мечтите ми.   Тези думи на Пабло Неруда, така красиво изречени, са в началото и в центъра на новия роман на Исабел Алиенде „Цвят продълговат в морето”, който излезе на българския книжен пазар в едно и също време със световната премиера. Именно..

публикувано на 23.02.20 в 18:45

Кирилка Димитрова: Има слънце и земя за всички в този свят

„Бог е създал в своята градина цветя различни по вид, цвят, ухания. Има слънце и земя за всички в този свят.“ Това е едно от посланията на ромската писателка Кирилка Димитрова. Наскоро в Благоевград тя представи своя роман „Орисия“. Автобиографичен роман, в който авторката израснала в бедно семейство от малка мечтае за добро образование и..

публикувано на 23.02.20 в 15:00

“Марек“ загуби, но не се предаде!

  Волейболистите на „Нефтохимик“ (Бургас) се поздравиха с 15-а победа в Суперлигата, след като надделяха  много трудно като гости над “Марек Юнион Ивкони“ с 3:2 гейма  (25:16, 17:25, 25:21, 18:25, 15:10) в двубой от 17-и кръг. Бургазлии остават лидери в класирането с 44 точки (15 победи, 2 загуби), дупнишкият тим е пети с 29 точки (9 успеха, 8..

публикувано на 23.02.20 в 10:35

Ваня Панделова от Благоевград: Щастието е в пътя!

„Нищо не е случайно. Да се родиш в подножието на такава огромна и величествена планина, каквато е Пирин планина, също не е случайно. Да носиш фамилията на местност, намираща се под връх Пирин, е голяма гордост. Неслучайна! Тръгваме, тръгваме отново Толкова ли бързо забравихме какво ни предстои? Защо отново баби, дядовци и родители са загрижени за..

публикувано на 23.02.20 в 10:16

Ирина Атанасова: Никога не знаеш от къде ще изскочи… котката

   Първият игрален филм „Котка в стената” на провокативния режисьорски тандем Мина Милева и Весела Казакова, изследващи болезнени и остро актуални теми, влиза в българските кина на 28 февруари. Гала прожекцията ще бъде същия ден в столичното кино „Одеон“.   Филмът имаше своята световна премиера преди шест месеца в основното състезание на един..

публикувано на 22.02.20 в 19:28

Търсят се решения на проблемите с водоснабдяването

Засега в община Дупница във всички села на общината и в общинския център няма проблеми във водоснабдяването. Осигурена е вода и за село Палатово. Селото получава вода от ТЕЦ „Бобов дол“ и това е гарантирано още с подписването на приватизационния договор през 1993-та година.  Ще се търсят средства за довършването на водопровода от Таушаница...

публикувано на 21.02.20 в 16:16

Повече от век работи воденицата на „Дядо Мита“

Сгушена в гората, над село Беласица, воденицата на „Дядо Мита“ работи повече от сто и трийсет години и никога не е спирала. Тя е една от най-старите в Петричка околия, друга работеща в момента няма, разказа в рубриката „Легендите са живи“  Георги Балджиев. Той все още пази разрешителното за строеж на воденицата, издадено през 1887 година..

публикувано на 21.02.20 в 14:41