Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празник на българския дух в Новоселяне


За втора поредна година бобовдолското село Новоселяне събра самодейни таланти от цялата страна. Малки и големи, чрез музика и танц демонстрираха, че наистина обединението ни прави силни. Това е и идеята за създаването на фолклорния събор, посветен на годишнината от рождението на Васил Левски.

А ако някои се чудят, къде точно се намира Новоселяне – мястото е в района на ТЕЦ – Бобов дол, в близост до основния път към Кюстендил.

И както повечето села у нас, и Новоселяне не е подминато от демографските процеси на обезлюдяване.

Но, макар и най-малкото населено място в община Бобов дол, днес  бе препълнено от хора. Около хиляда самодейци от цялата страна се изявиха на уникален фолклорен патриотичен фестивал.

Снимка

Народният събор е единствен по своята същност в страната – чрез пресъздаването на традициите и обичаите, да се преклоним пред делото на най-великия българин. Такава е и идеята на организаторите от местното читалище. Председателят, Йордан Антов и общественикът, Васил Ранчев са в основата на това богоугодно дело. По тяхна инициатива преди десетина години се започва и кампания за изграждането на паметник на Апостола на Свободата. Символът днес е единствен в община Бобов дол. И точно в Новоселяне му е мястото, защото този район е един от малкото в Югозападна България, за които има писмени данни, че Дяконът е отсядал там за да извършва своята апостолска дейност. Единственият Български таен революционен комитет в Дупнишка околия е създаден преди 152 години.

А днес на фестивалната сцена в Новоселяне се изявиха таланти от близо и далеч, малки и големи. С родопските кабагайди започна празникът на българския дух.

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а в звуковия файл - да чуете репортаж на Бойка Браткова


Вижте още

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Благоевград

За четвърта поредна събота наш репортер извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки.  Според данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните болести, България е на пето място сред най-добре справилите се  с епидемията от COVID-19 страни в Европа. Пред нея, по брой жертви на 1 милион население, са само..

публикувано на 30.05.20 в 19:21

Бранимир Митов: Хората имат нужда от изкуство и да гледат театър

    Несъмнено пандемията разтърси из основи независимия сектор в България, който понесе сериозни загуби. Всички артисти бяха засегнати, при това много осезателно и тежко. Дейностите, които те извършват, бяха забранени в условията на извънредното положение. Отменени бяха представления, турнета, фестивали... Редица от организациите им, особено..

публикувано на 30.05.20 в 18:26
Генерал Иван Колев

Ивайло Шопски: "Нарекли са го "българският Фридрих Велики"

  Поредният разговор с Ивайло Шопски – основател на Пътуващо читалище "Бащино огнище" – бе посветен на паметта за генерал Иван Колев , често наричан "бащата на българската конница".   Роденият в Бесарабия Иван Колев гради удачна чиновническа кариера в София, но избухналата през 1885 г. Сръбско-българска война преобръща живота му. Той се записва..

публикувано на 30.05.20 в 13:10

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите шофьори ще получават само фишове

На 22 май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50