Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: Дошло е времето Паметникът на незнайния македонски четник да бъде възстановен

Това  каза известният експерт по национална и международна сигурност, но и разпознаваем автор в съвременната българска скулптура, Андрей Врабчев.
В понеделник, 5 август, за 17:00 часа в Регионалния исторически музей в Благоевград е насрочено учредяването на Инициативен комитет за възстановяване на Паметника на незнайния македонски четник.
"Паметникът е имал бурна съдба. Моята позиция е, че тази съдба трябва да бъде разказана." – каза Андрей Врабчев в предаването на Радио Благоевград "Изгрей зора" – "Не чрез текст, но по някакъв начин трябва да бъде показано, че възстановеният паметник не е същия. В какъв смисъл? Ако ние възстановим паметника буквално, то това ще бъде фалшификация. Ние трябва да възстановим паметника по начин, който да разказва, че той е бил построен, след това веднъж махнат, след това отново възстановен. Всъщност да разкаже цялата история и собствената си история, включително, а неговата история е по някакъв начин историята на борбите на македонските българи от 1933 г. до ден днешен, защото те продължават по някакъв начин. Знаем, че паметикът е премахнат след "Девети септември", така че той ще разкаже и тази история – и за македонизацията...
Другото, което бих искал да се случи е, че предлагам един нов начин да се представи историческия контекст на паметника, включително и той да може да бъде видян на оригиналното място, като по този начин ще освободим композицията от всякакви излишни надписи – ще се запазят само символиката и надписите, които са присъствали на оригиналния паметник, а това е 1893-а, годината на основаването на ВМОРО, и имената на окръжните градове на организацията. Нищо друго няма да се пише по паметника, защото такъв е оригинала. Цялата останала информация предвиждам чрез апликация на телефон, чрез така наречената "добавена реалност" да може да се гледа като добавка към паметника, който ние ще създадем, като той – ако се отиде на на площад "Македония" – чрез същото "приложение" за телефон или таблет, да може да се види във "виртуална реалност" на оригиналното си място в оригиналния вид." 
Още за историята на паметника и за концепцията на неговото възстановяване и пресътворяване можете да чуете в звуковия файл. 
     Паметникът на незнайния македонски четник е монумент в Благоевград, поставен в чест на загиналите четници на ВМОРО и ВМРО. Построен е през 1933 година, а след 1944 година той е разрушен и възстановен по-късно като паметна плоча.
Снимка

     В Горна Джумая през февруари 1933 година се организира Великият македонски събор на българската бежанска общност от Македония. През август 1933 година, по повод честването на 30-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание, паметникът е тържествено открит (снимката по-горе, с източник Уикимедия, е от откриването на паметника в Горна Джумая през 1933 година).

     Паметникът представлява статуя на четник от ВМРО на голям пиедестал, на който с метални букви е изписана годината на създаване на ВМОРО – 1893. Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Намирал се е на площад „Македония“ в центъра на Горна Джумая, в близост до мястото, където през 1955 година е поставен паметникът на Гоце Делчев. След Деветнадесетомайския преврат от 1934 година е забранено от новите власти да се правят чествания и манифестации покрай паметника, а след след 1944 година е разрушен.
     След демократичните промени в България, на Втория велик македонски събор, през 1991 година се появява идея за възстановяване на паметника, но до днес съществува само паметна плоча за "незнайния македонски четник".

Вижте още

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България ,  сдруженията КАЖИ  и  На Ти с Природата . Събитието ще се проведе онлайн , на 27 ноември , във времето от 15 до 17 ч. „На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все..

публикувано на 26.11.20 в 12:34

Дара Екимова: Не се смятам за известна, а за разпознаваема

Талантлива, упорита и емоционална певицата Дара Екимова знае, че тепърва ще взема своите житейски уроци и гледа нагоре към мечтите си, които са много, много високо. Дара е от звездно семейство - баща и е покойният Дими от „Сленг“, а майка и известната PR - Ива Екимова. „Това, че съм от звездно семейство и помага, и тежи. Не бих..

публикувано на 26.11.20 в 12:27

„Има ли ред и дисциплина – ке се оправиме!“

Една от по-строгите мерки, които МС прие вчера за преодоляване разпространението на коронавируса е преустановяването на присъствените занятия във всички детски градини, училища и университети. Как родителите на най-малките – децата в детските градини и в начален курс на обучение коментират мерките? Репортерът Елизабет Александрова посети ЦДГ „Света..

публикувано на 26.11.20 в 11:34

Младите планинари от Петрич дариха и „опаковаха с любов“ над 100 чаши за чай

„Опаковано с любов“ е поредната инициатива на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.  По повод отминалия Ден на християнското семейство , децата от клуба и техни съмишленици, събраха над 100 чаши за чай, които дариха на едни от най-посещаваните хижи и заслони в планина Беласица. „В една хижа, винаги, през всички сезони, ни посрещат с чаша..

публикувано на 26.11.20 в 11:28

Нови мерки срещу проблема с бездомните кучета в Благоевград

Община Благоевград стартира Програма за овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на общината, която е част от управленската стратегия на настоящото ръководство за подобряване на градската среда. Програмата включва Проект на Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регистрация на домашни..

публикувано на 26.11.20 в 11:21

"Вечер на добродетелите" – популярни лица ръка за ръка за деца в нужда

Тази неделя, от 20:00 ч., предстои да се проведе едно от най-големите благотворителни събития, посветени на детската грижа "Вечер на добродетелите". За първи път заради наложените противоепидемични мерки то ще се проведе изцяло онлайн чрез платформата за виртуални събития MP Studio Events. Темата на тазгодишната Вечер на добродетелите е „Очите на..

публикувано на 26.11.20 в 10:54

Баки Хюсеинов: Комисията за защита от дискриминация разглежда жалби във връзка с епидемичните мерки

От началото на пандемията в Комисията за защита от дискриминация са постъпили оплаквания от граждани заради недопускането без маски в търговски обекти. Според жалбоподателите това се възприема за неравно третиране спрямо лицата носещи маски. „Съгласно спецификите на Закона за защита от дискриминация към настоящия момент са образувани три..

публикувано на 26.11.20 в 10:29