Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чуждестранни доброволци: Толкова е зелено в България и е уникално, че можеш да си откъснеш плод от дръвче на улицата

Благодарение на програмата Еразъм+ групи млади хора от различни страни имат възможност да се срещат, да живеят заедно и да работят по общи проекти за различни периоди от време в европейски градове. Сдружение „Алтерантиви интернешънъл“ посреща всяка година млади доброволци в Благоевград.

В момента имаме 22-ма млади хора, някои живеят тук за два месеца, други за девет месеца“, каза в следобедното предаване "Днес" Криста Механджийска от организацията. Една от основните цели на доброволците в България е промотиране на програмата Еразъм+. Организират и редица безплатни събития за младите хора в областния център.

Всяка сряда от 19 часа в „Мястото“ имаме културни вечери, в които запознаваме посетителите с историята, традициите и кухнята на различни държави в Европа. Опитваме и традиционни ястия. Всеки вторник, от 20.30 часа, провеждаме кино вечери. А всеки четвъртък в 18 часа, пред табелата на Американския университет (кампуса), събираме групи за безплатни уроци по английски, френски, руски и испански език, които се случват под формата на игри и дискусии. По повод 12 август – Деня на младежта, в 18.30 часа в центъра на града ще има различни игри и изненади за малки и големи“, каза още Криста. Доброволците са в процес на организиране и на благотворителен футболен турнир на 3 септември в помощ на Криси – дете от Благоевград, което се нуждае от средства за лечение. „Доброволчеството е кауза“, допълни още тя.

СнимкаС много приятен български език изненадаха слушателите ни две от гостуващите млади дами в студиото – Алисия и Ради от Украйна.

Всички доброволци преминават курс по български език“, уточни Криста Механджийска.

Ради е посещавала България по програма Еразъм по време на следването си в университета.

Бях във Велико Търново. Много ми хареса и природата, и хората. Исках да се върна отново в България, за да мога да разгледам други градове. Вчера с част от доброволците посетихме и Седемте рилски езера – също уникално място.“

Алисия пък е почитател на „Попово езеро“ и на столицата, заради многото младежки събития, които се провеждат там.

Едно от нещата, което е изненадало и продължава да обърква младите хора от другите държави, е как българите поклащаме глава за „да“ и „не“.

Аз не знаех почти нищо за България преди да дойда тук. Избрах страната ви само заради темата на проекта. Но когато пристигнах се почувствах наистина прекрасно. Толкова е зелено и спокойно и това, че можеш да откъснеш свеж плод от дръвчетата в града, е уникално“, сподели в ефира ни Наталия от Испания, която е в България от две седмици. За този кратък период от време тя също си има и своето любимо място – парк „Пирин“.

Джовани от Сицилия се влюбва в България през септември 2018-а година, когато за първи път посещава страната ни за два дни със свой приятел. И тогава решава, че иска да остане тук по-дълго и кандидатства за 9-месечен проект.

Любимото ми място в Благоевград е алеята към парк Бачиново. Уникално е, че си имате гора и река в самия град. В България съм посещавал София, Пловдив, Мелник, Рилския манастир и Велико Търново. Старата ви столица обаче е моя фаворит, отново заради природата и заради уникалната крепост „Царевец“.“

СнимкаДоборолците вече си имат и любима българска храна, сред която са кебапчета, баница, луканка, суджук и печени чушки, а сред най-важните думи, които са научили на български, са поздравите „добър ден“, „добър вечер“, „благодаря“, „моля“, както и „сметката“.


Галерия

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Новозаразените с covid-19 през последната седмица в област Благоевград са от гоцеделчевските села

„Към момента 143 лица са с положителни резултати за covid -19 в област Благоевград. Под домашна карантина са 103 лица, от тях 30 са излекувани. Хоспитализирани са 31, на интензивно лечение е 1, починалите са 8“ – това е обобщението, което направи в здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните..

публикувано на 26.05.20 в 11:29

На детска градина при стриктни противоепидемични мерки

Детските градини в община Благоевград от днес приемат своите възпитаници. Създадена е необходимата организация на дейностите съобразно конкретните мерки и в синхрон със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, установи репортерска проверка на Радио Благоевград. Детска градина „Детелини“ днес отвори широко вратите си за..

публикувано на 26.05.20 в 09:30

Отново на градина. Как да подготвим психически децата си?

Повечето детски градини и ясли в страната от утре (26 май) ще подновят работата си. Забавачките бяха затворени от 16 март заради епидемията от коронавирус и са сред последните обекти, които получават разрешение за работа от властите. Посещението е по желание и се препоръчва по възможност децата да останат вкъщи. Много родители, чийто отпуск..

публикувано на 25.05.20 в 17:30

Арт-терапевти да влязат в социални домове предвижда нов проект на Сдружение „Нов избор“ – град Кресна

Новият проект се вписва повече от хармонично в профила на Сдружение "Нов избор" и е естествено продължение на непреставащите усилия на екипа на сдружението за приобщаване и социално включване на хората в риск от Югозападна България, заявяват от сдружението.  В проекта са включени граждани с психични разстройства и интелектуални затруднения от ЦНСТ и..

публикувано на 25.05.20 в 12:12
Ани Топалова

Ани Топалова – за живота на една майка в Лондон

Благоевградчанката Ани Топалова от 7 години живее и работи в Лондон. Съпругът й се казва Джейсън и имат тригодишна  дъщеря Маргарет.  В Югозападния университет Ани завършва специалността „Предучилищна педагогика”. В Лондон се усъвършенства и сега професионално гледа малки деца на английски семейства. Освен знанията, които има  за отглеждане на..

публикувано на 25.05.20 в 11:45

"Пирин" привлече централен нападател

 Централният нападател Преслав Йорданов ще бележи за ФК "Пирин /Бл/ през следващите две години. Един от изявените голмайстори на Втора футболна лига подписа с "орлетата" за удоволствие на  клубния мениджър Уорън Фийни, който търсеше точно такъв тип нападател.   Преди два сезона  Преслав дойде в "Пирин", но не бе напълно възстановен от контузия, получи..

публикувано на 25.05.20 в 10:11
Таня Тингарова (Tanya Strings)

Виртуозната цигуларка Таня Тингарова подготвя първата си авторска песен

Таня Тингарова или Tanya Strings, както е популярна в музикалните среди, е млада, красива, одухотворена и много талантлива българска цигуларка. Започва да свири на цигулка, когато е само на 6 години, а музикалното си образование получава в САЩ. Може би затова Таня е много по-известна в чужбина, сега обаче сбъдва мечтата си да се реализира и в..

публикувано на 24.05.20 в 15:11