Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Папатаците пренасят опасни инфекциозни болести

2
Д-р Магдалена Баймакова


Папатаците, наричани още флеботомуси, са дребни двукрили насекоми с дълги кокилести крачета. Ако човек не ги наблюдава внимателно, може и да не ги разпознае.  От обикновените комари се разлшчават по това, че при седящо положение крилцата на папатациевите мушици са доста по-големи и не са прилепнали към тялото. Летят на отскоци и на по-кратки разстояния. Появяват се в процепи, пукнатини, дървени стени на жилища, оборите. 

„По отношение на инфекциозните заболявания в страната ни се среща т.нар. папатациева треска – остро фебрилно състояние с 3-дневна треска. Патогенът може да  атакува нервната система и вероятността да се развие неврологична симптоматика е много голяма“ – каза за Радио Благоевград д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Клиниката по инфекциозни болести във ВМА – София и допълни, че се има предвид менингити и менинго-енцефалити.  

СнимкаСпециалистът от ВМА посочи, че на база актуално изследване, правено от авторски колектив от НЦЗПБ, Благоевградска област е сред  най-рисковите зони за комарно-папатациеви-флеботомно предавани инфекции, поради наличие на климатични условия. „Диагностичният процес не е лесен,  изискват се съответните проби в Националната референтна лаборатория. Няма място за паника, но трябва да се знае, че е възможен такъв проблем. Важна е личната профилактика и да се пазим от ухапвания. Папатаците са чувствителни към репелентите, които са подходящи при предпазване от комари и кърлежи“ – каза д-р Баймакова и посочи, че папатациевите мушици са преносители на друго много сериозно заболяване, което  може да бъде фатално – лайшманиозата,  която се среща в кожна и висцерална форма. При висцералната има засягане на вътрешните органи. Трудна е за диагностициране и лечението е много специфично, тъй като това е паразитологично  заболяване и медикаментите са съвсем различни от това, което се прилага в рутинната работа. И ако не се постави навреме и правилно диагнозата и терапията – изходът може да бъде фатален. Особено внимателни трябва да са хората, които имат контакти с кучета, чакали, лисици, вълци и имат ухапвания от такива мушици – развиват продължителни фебрилни състояния, имат срив в лабораторните изследвания, отклонения от левкоцитите, тромбоцити, анемия, уголемена слезка. При кожната форма се появяват специфични язви.

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова можете да чуете в звуковия файл

 

   


Галерия

Вижте още

“Марек“ загуби, но не се предаде!

  Волейболистите на „Нефтохимик“ (Бургас) се поздравиха с 15-а победа в Суперлигата, след като надделяха  много трудно като гости над “Марек Юнион Ивкони“ с 3:2 гейма  (25:16, 17:25, 25:21, 18:25, 15:10) в двубой от 17-и кръг. Бургазлии остават лидери в класирането с 44 точки (15 победи, 2 загуби), дупнишкият тим е пети с 29 точки (9 успеха, 8..

публикувано на 23.02.20 в 10:35

Ваня Панделова от Благоевград: Щастието е в пътя!

„Нищо не е случайно. Да се родиш в подножието на такава огромна и величествена планина, каквато е Пирин планина, също не е случайно. Да носиш фамилията на местност, намираща се под връх Пирин, е голяма гордост. Неслучайна! Тръгваме, тръгваме отново Толкова ли бързо забравихме какво ни предстои? Защо отново баби, дядовци и родители са загрижени за..

публикувано на 23.02.20 в 10:16

Ирина Атанасова: Никога не знаеш от къде ще изскочи… котката

   Първият игрален филм „Котка в стената” на провокативния режисьорски тандем Мина Милева и Весела Казакова, изследващи болезнени и остро актуални теми, влиза в българските кина на 28 февруари. Гала прожекцията ще бъде същия ден в столичното кино „Одеон“.   Филмът имаше своята световна премиера преди шест месеца в основното състезание на един..

публикувано на 22.02.20 в 19:28

Търсят се решения на проблемите с водоснабдяването

Засега в община Дупница във всички села на общината и в общинския център няма проблеми във водоснабдяването. Осигурена е вода и за село Палатово. Селото получава вода от ТЕЦ „Бобов дол“ и това е гарантирано още с подписването на приватизационния договор през 1993-та година.  Ще се търсят средства за довършването на водопровода от Таушаница...

публикувано на 21.02.20 в 16:16

Повече от век работи воденицата на „Дядо Мита“

Сгушена в гората, над село Беласица, воденицата на „Дядо Мита“ работи повече от сто и трийсет години и никога не е спирала. Тя е една от най-старите в Петричка околия, друга работеща в момента няма, разказа в рубриката „Легендите са живи“  Георги Балджиев. Той все още пази разрешителното за строеж на воденицата, издадено през 1887 година..

публикувано на 21.02.20 в 14:41

Депутатът Николай Бошкилов пита МРРБ за бъдещето на АМ „Струма“

Народният представител отправи няколко въпроса към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, относно бъдещото изграждане на Лот 3.2 от АМ „Струма“.  Бошкилов коментира темата в обзорното седмично предаване „Събития и личности“. Според него въпросите свързани с изграждането на трасето са много. „ Ще се строи ли този лот през..

публикувано на 21.02.20 в 12:26

Световноизвестният ортопед проф. Хайнц Рьотингер и проф. Пламен Кинов с иновативна операция за България

Днес в Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. Хайнц Рьотингер демонстрира ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става, заедно с един от водещите наши ортоопеди – проф. Пламен Кинов. Операцията бе извършена със система за тазобедрена ревизия, която е нова за българските пациенти, но с..

публикувано на 21.02.20 в 11:46