Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Галя Куо: Фолклорът – доброто и красивото лице на България пред света

Фолклорът е доброто и красивото лице на България пред света. Искам повече хора да го видят, да го опознаят, да го заобичат“ - каза в предаването „Ефир за приятели“ Галя Милушева-Куо.

Галя е родена в Благоевград, но от близо три десетилетия живее в Чикаго. Заедно със съпруга си, китаецът Джон Куо, са директори на ансамбъла „Балкански игри“ и организатори на пролетния фестивал в Чикаго. Следващият ще се проведе  от 20 до 22 март 2020 година.

Ансамбъл „Балкански игри“ съществува вече 55 години. Той „влезе“ в  историята, като представи България на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол през 1994 година в САЩ.

„Културата и музиката на България не бива да принадлежат само на българите. Те трябва да  бъдат споделени с целия свят“ е убеден  влюбеният в България Джон Куо.

Как един китаец от Чикаго пее българска народна песен, какво казва неговата съпруга Галя за българската общност там и за живота в Родината, какво още иска да постигне? – чуйте  в звуковия файл.Вижте още
Ейми Георгиева

Как една млада състезателка от плувен клуб „Пирин“ (Благоевград) върви по пътя на високото спортно майсторство

Ейми Георгиева от Благоевград с успех съчетава три ангажимента: студентка е в треньорски профил в Югозападния университет във факултет „Обществено здраве,здравни грижи и спорт“, а в Американския университет учи бизнес и журналистика. Същевременно ежедневно тренира като състезател на плувен клуб „Пирин“ (Благоевград)  в спортен комплекс „Пирин“ в жк..

публикувано на 22.01.20 в 15:35

Регионалната служба по заетостта с нови услуги за търсещите работа

9.3% е нивото на безработица в област Благоевград през изминалата година, или 14 125 регистрирани безработни – съобщи на брифинг на 3-те социални служби днес Станислава Поповска, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград. Най-високите нива на безработица са в общините Белица – 36.8% и Якоруда 30.8%. Най-ниски – общините..

публикувано на 22.01.20 в 15:12
Д-р Весел Кантарджиев

Д-р Весел Кантарджиев, дерматолог от ВМА: През зимата използвайте повече хидратиращи кремове

Смяната на по-дълги и топли дни с по-късни, по студени и по-ветровити през зимата, действа стресово за кожата. Тя става по-чувствителна, загрубява, появяват се зачервявания, залющвания, понякога се усеща парене и дразнене. В кожата има различни рецептори – механични, физични и химични. При физичните налице са студовите рецептори. Ниските..

публикувано на 21.01.20 в 14:24

На Прабабинден в Благоевград

Обичая „поливане“ възпроизведоха в пенсионерския клуб в благоевградския квартал „Еленово“, където отбелязаха един от най-големите празници, посветени на „бабите“.  „Идеята на празника е да съхраним вековните традиции“ –  каза за Радио Благоевград Маргарита Петрова. Организаторите с гордост обявиха, че прабабите в клуба вече са четири...

публикувано на 21.01.20 в 14:13

Надомната работа привлича все повече млади хора

Все повече млади хора у нас започват да се занимават с надомна работа, според изследване на Сдружението на самонаетите и неформални работници. Според тях броят на надомните работници се увеличава, а  средната им възраст е 40 години. Това е един от начините да си докараш допълнителен доход , споделя Ива Катранджиева от..

публикувано на 20.01.20 в 10:16

Какво се случи в Камерна опера – Благоевград?

  На 14 януари директорът на Камерна опера – Благоевград  Бойко Цветанов бе освободен от длъжност.  Оперният изпълнител, който сам е депозирал заявление за прекратяване на договора си,  бе потърсен за коментар по темата. Разговорът се състоя ден след новината за освобождаването му. Свързахме се с него по телефона.    За коментар потърсихме и..

обновено на 19.01.20 в 18:24
Никола Образописов - автопортрет

"Консулата" – филм за делото и живота на самоковския зограф Никола Образописов

Във връзка с 190 години от рождението на Никола Иванов Образописов, екипът на Историческия музей в Самоков създаде документален филм за живота и делото на видния зограф. Фимът "Консулата" е с продължителност малко над час. По реализацията му са работили директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов, Любомир Николов – автор и..

публикувано на 19.01.20 в 15:02