Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безпричинна заря смути празника на Рилската света обител

  Стотици миряни от цялата страна дойдоха днес в Рилския манастир за честването на Успение на Свети преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Денят започна с архиерейска света литургия, последвана от литийно шествие около черквата на Рилската света обител. В нея участваха монаси и свещеници от цяла България, които от вчера са в Рилския манастир. Бдението снощи бе  помрачено от заря в близкия хотел. В тази връзка игуменът на Рилския манастир – Адрианополският епископ Евлогий, заяви следното: „Снощи в 23,45 часа, когато целият народ в пълния храм бе притихнал и се молехме, от  хотел „Рилец“ ни засипаха с фойерверки! По какъв повод не знаем – попитайте тях. Дали идваме с чувство на вина при небесния закрилник на българския народ  св. Иван Рилски? Това трябва да бъдат попитани тези, които снощи смутиха празника на светата обител“.

  Участващият в архиейрейската света литургия Неврокопски митрополит Серафим добави: „Св. Иван Рилски трябва да бъде молен целия български народ да се придържа към завета, който той ни е оставил –  да живеем според светото Евангелие и да страним от онези груби езически обичаи, които ги имаме поради нашата грубост и нуждата ни от вразумление...“.


Вижте още

Станаха известни номинираните за Национална награда "Христо Г. Данов"

Късно следобед, днес Министерство на културата обяви номинираните за Национална награда "Христо Г. Данов" за принос в националната книжовна култура. Сред тях – в категорията "Автор на българска художествена литература" е Здравка Евтимова – за книгата си „Добрата страна на нещата“. В категорията "Преводач на художествена литература" е номинирана..

публикувано на 25.09.20 в 23:40

Творби на Калина Тасева гостуват в Благоевград

След 38-годишно прекъсване, творби на Калина Тасева отново гостуват в Благоевград. Тази вечер, при голям интерес, в Градската художествена галерия бе открита самостоятелна изложба на голямата българска художничка. Експозицията  включва творби, създадени от 60-те години на XX век до наши дни, включително и произведения на Калина Тасева..

публикувано на 25.09.20 в 19:36

След сигнал на Радио Благоевград бе решен важен проблем на безопасното движение

Слушателка сигнализира, че  има сериозен проблем с безопасното движение на кръстовището на улиците „Славянска“ и „Дойран“ в Благоевград. Леко завъртян светофар обърква шофьори и пешеходци. Тя е станала свидетел на ситуация, при която замалко не е блъсната пешеходка, която е пресичала улицата. Направихме веднага проверка на..

публикувано на 25.09.20 в 18:05

На 30-ти октомври темата за аквапарка на Благоевград ще влезе отново за разискване

Вече три години стои затворен аквапаркът в Благоевград. Фирмата концесионер отдавна не заплаща задълженията си към Община Благоевград. Съоръженията не се използват. Заради това, че обектът на практика е изоставен от фирмата- концесионер, той става опасен. Според живеещите наоколо този район става сборно място на наркоманите от..

публикувано на 25.09.20 в 18:02

Благоевградски политици: Не беше изненада решението на КС по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов

Вчера Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна. Припомняме, че конституционното дело бе образувано по искане на тричленен състав на ВАС и на народни представители от БСП,..

публикувано на 25.09.20 в 11:04

102 сигнала срещу работодатели отчита мобилното приложение на КНСБ

Седмицата от 21 до 25 септeмври е посветена на  европейската кампания за деклариран труд. „ Проблемът с нарушаване на правата на работното място не е нов. КНСБ повече от десет години с различни инициативи и кампании се бори с нарушаване на трудовите права и сивата икономика ”,  заяви на днешната пресконференция Силвия Христова, временно..

публикувано на 24.09.20 в 15:09

Митове и легенди оживяха днес в благоевградската библиотека

Легенди за митични и приказни същества оживяха днес в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Четвъртокласници от Второ основно училище се включиха в поредната инициатива на библиотеката, в рамките на Европейските дни на наследството, която днес бе посветена на митовете и легендите, свързани с нашия край.  „Това е поредното..

публикувано на 24.09.20 в 14:45