Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р Роман Пепович: Протестите не помагат за справяне с африканската чума по свинете


Протестите не помагат за справяне с африканската чума по свинете“ – това заяви в интервю за Радио Благоевград гл. ас. д-р Роман Пепович, преподавател в Катедра „Инфекциозна патология, хигиена, технология и контрол на храните от животински произход“ при Лесотехническия университет в София. 

Роман ПеповичСпоред него диагностиката на африканската чума по свинете е достатъчно надеждна у нас. Тези проби се  препотвърждават в Европейската лаборатория, която се намира близо до испанската столица Мадрид и хората нямат право на съмнения по отношение на лабораторните резултати. Специалистът обясни и начина на взимане на проби от живи, но със съмнение за заболяване животни, както и от  трупове. Много съществен за коректното диагностициране на заболяването  е моментът при взимането на проба – каква проба ще се вземе и кога. „При висока термична обработка – над 60 градуса, в рамките на няколко минути, до половин час, вирусът се убива. Месото, претърпяло нужната термична обработка, не е опасно за консумация от хората. Заболяването е опасно само и единствено за свинете. До момента няма данни заболяването да е опасно за хората. Но бих казал, че хората са опасни за свинете – поради механичното разпространение и със своето несъдействие могат да разпространят вируса“ – каза специалистът по инфекциозна патология. Той посочи, че в осоленото месо вирусът може да оцелее до 180 дни, а в изсушено – до около 300 дни, замразеното месо го консервира с години, а охладеното – до около 100 дни, в карантия  – също близо 100 дни. Вирусът обаче не предизвиква клинична симптоматика при хората. Дребните стопанства или отглеждането на свине в т.нар. „заден двор“ не отговарят на изискванията по Наредба 44  за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти.

Д-р Роман Пепович подчерта, че  не трябва да позволяваме в страната ни африканската чума по свинете да придобие природна огнищност, особено при дивите свине и обясни защо. „В света няма официално лицензирана ваксина, която да е доказала своята надеждност и ефективност. Проблемът в създаването на такава ваксина е много сложен и комплексен. Тук има 24 генотипа. Не трябва да се забравя, че самият  вирус има имуно-супресивни възможности. След време сигурно ще се разработи такава ваксина, но тя не е панацея. С  ваксинацията не може да се предотврати инфектирането на животните, само ще се подтисне клиничната изява, след което трябва да се предприемат други мерки“ – каза преподавателят по инфекциозна патология в Лесотехническия университет д-р Пепович и призова хората да заявят нужната съпричастност, както и да оказват съдействие на ветеринарните лекари.


Вижте още

Новите предизвикателства пред автобусните превозвачи

Въпреки рестриктивния период през който преминаваме, лятото предполага засилване на пътникопотока заради планирани ваканции и организирани пътувания. Т.е. започнахме да ползваме обществения междуселищен транспорт. Това от една страна. От друга – се активизира ползването и на градските автобусни линии, предвид опитите за съживяване на някои..

публикувано на 13.08.20 в 12:56

Кремена Ненкова, психолог: Вслушвайте се в децата си!

Когато говорим за това какво е да си успешен родител говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди. Един от най-ярките индикатори за успешно родителство са щастливите деца, казва психологът Кремена Ненкова. Тя е един от малкото у нас сертифицирани обучители по програма ТУР – Трениране на успешни..

публикувано на 13.08.20 в 10:00
Д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: При Лаймската болест изключително важна е навреме поставената диагноза

„Въпреки че се намираме в тежка епидемична ситуация, не трябва да забравяме, че има и други инфекциозни болести, към които да бъдем особено внимателни.  При поява на симптоми, при наличие на т.нар. епидемиологична  анамнеза при контакт с кърлежи, животни, с престой в ендемични райони, трябва да потърсим среща със специалист. Най-разпространеното..

публикувано на 12.08.20 в 14:00
Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова са новите български младежки делегати към ООН

Младите хора в България имат самочувствие

Младите хора имат самочувствие – това е извод, който направихме след срещата в ефир с младежите Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев – новоизбрани младежки делегати на страната ни в ООН. В голяма степен самочувствието им се дължи на доброто образование, на таланта, на успехите в работата. Много са и проблемите, които младите хора поставят в анкетата,..

публикувано на 12.08.20 в 11:19

Летни работилници за занаяти

Младите жители на град Брезник се учат на грънчарство. От началото на месец август отвориха творческите работилници на Общинския исторически музей в града на брезите. Арт академията посреща всеки вторник и четвъртък деца от 5 до 16-годишна възраст. Уроците са напълно безплатни, но протичат при спазването на противоепидемични мерки, каза за..

публикувано на 11.08.20 в 17:09

Нощта на падащите звезди

Всяка година по същото време, което винаги е през август, е пикът на метеорния дъжд – Персеиди. Ако тази нощ не ви се спи и случайно се събудите между един или четири часа сутринта, побързайте да си намислите повече от едно желание и да отправите взор нагоре към лятното небе. Очаква се порой от падащи звезди. Всичко написано до тук е валидно, ако..

публикувано на 11.08.20 в 17:01

Доброволци обновяват екопътеката край река Ерма

Екопътеката по ждрелото на река Ерма край Трън е една от най-атрактивните в страната – преминава през врязани в скалата тунели, водопади и водни прагове. Мястото е предпочитано за отдих и разходка както от местните трънчани, така и от многобройните туристи, които посещават района. Екопътеката е 13 километра, изградена е през 2002 година и оттогава..

публикувано на 11.08.20 в 16:01