Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Национален парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха еко тур „Рилска магия“

22
Екип на Радио Благоевград: Светослав Гюров, Лалка Радкова, Красимир Ангелов и Елисавета Каменичка

Националният парк „Рила“ и Радио Благоевград организираха първото издание на еко тур „Рилска магия“ с идеята той да стане традиционен. През почивните дни, домакините от Националния парк ни показаха част от съхраненото природно богатство, чрез разходка по добре поддържаната  екопътека „Бели искър“, изградена покрай омайно красива река, течаща до  високи скали  и дървени мостчета, и съвместния ни туристическия преход  до  хижа „Мальовица“ на 1960 м. надморска височина. Два дни, в които се докоснахме до изключително богатото биоразнообразие на НП „Рила“, за да се убедим за пореден път колко разнолика и неповторима по своята красота е природата на България! И създадените отлични условия за разнообразни екологични дейности за всякакъв тип туристи – разходки, наблюдение на птици, животни и растения, леки и по-сложни планински преходи, но водеща винаги е мисълта за съхраняване и опазване на зеленото богатство! Докоснахме се до  гледки, които ни оставиха без дъх при срещата с тази истинска природна магия! И усещане за смирение, хармония и вътрешно спокойствие, което може да даде само планината!

Красимир Андонов„Районът на Седемте Рилски езера, на връх Мусала и връх Мальовица, са сред най-посещаваните територии на националния парк. Най-много са посещенията през летните месеци, има много млади хора. Искам да призова слушателите да спазват правилата за поведение, да се движат по маркираните пътеки, да следват указанията на табелите, да не замърсяват районите, отпадъците да се събират в раницата и да се изхвърлят в депата за отпадъци на първото населено място. Да се пазят защитените видове растения и животни, защото на територията на националните паркове всички са защитени!“  – това заяви в интервю за Радио Благоевград Красимир Андонов, директор на НП „Рила“. Той подчерта, че съгласно изпълнявания в момента проект „Устойчиво управление на НП „Рила“ – втора фаза, са заложени редица дейности: борбата с ерозията в района на Седемте Рилски езера и почистването им, опазване популацията на Балканската дива коза, борбата с короядите и с пожарите. (чуйте звуковия файл)

 Главният експерт на НП „Рила“ Стефан Кирилов  ни запозна с уникалните растителни и животински видове, които се срещат само и единствено на територията на парка – рилската иглика, наричана още божествена, която не се среща никъде по света, рилският ревен, от рода на лападовите, който е локализиран само на 2 места в парка. От животинските – символът на парка – балканската дива коза, благородният елен, чиято популация се разраства. „Правим всичко възможно да популяризираме дейността на НП „Рила“ – една от мерките е той да се ползва като класна стая с организирано посещение на училищни и студентски групи на места, при които има изградена образователна инфраструктура – класни стаи на открито, еко пътеки, които представят природата на Рила в микро мащаб. Имаме специална програма, чрез която посетителите на парка научават за цялото му богатство. В посетителските информационни центрове на Паничище, Самоков и Благоевград, посрещаме туристи от цял свят и им даваме цялата фактическа информация – биологично разнообразие, маршрути, опазването им.“ – каза Стефан Кирилов. (чуйте звуковия файл)


Директорът на Радио Благоевград Елисавета Каменичка подчерта, че „екологичното възпитание на подрастващите трябва да бъде сред водещите теми в училищното образование. Както и поведението на възрастните в планината, по отношение опазването на растителните и животински екосистеми. Темата ще присъства още по-често и в предаванията на Радио Благоевград – като обществена медия, чиято функция е да популяризира това природно богатство и да възпитава аудиторията за неговото опазване“.

Елисавета Каменичка

  Екипът на Радио Благоевград  – с благодарност и признание към  ръководството на НП „Рила“!       


Вижте още

Радио Благоевград с акция в Световния ден на радиото

13-ти февруари е обявен за Световен ден на радиото. За първи път е честван през 2012 година след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации. Радиото е медията, без която не можем, която създава нови полета за общуване, която се докосва до..

публикувано на 13.02.20 в 13:05

Венци Терзийски със самостоятелна изложба

Произведенията на благоевградския художник Венци Терзийски се отличават със своята екстравагантност. Оригинални и експресивни, така самият автор описва картините, които е подбрал да представи пред благоевградската публика тази вечер в поредна самостоятелна изложба. „ Аз никога не съм бил поръчков художник. Предлагали са..

публикувано на 10.02.20 в 18:20

Венци Терзийски представя изложба в Арт салона на Радио Благоевград

През месец февруари Арт салонът на Радио Благоевград  представя в самостоятелна изложба художника  Венци Терзийски. Благоевградчанинът  Венци Терзийски  е член на СБХ – Благоевград и почти винаги участва в общите изложби на гилдията в Благоевград, като показва своя свят чрез комбинирането на колаж и живописна техника. Неговите..

публикувано на 07.02.20 в 11:32

Новият албум на МФГ "Банскалии" и Радио Благоевград ще бъде представен в Банско

На 28.02.2020 г. в читалище "Никола Вапцаров" в Банско ще отбележат Деня на самодееца с концерт-спектакъла „Песни с вечността сродени”. По време на концерта, ще бъде представен новият албум на мъжка фолклорна група „Банскалии”, продуциран от БНР – Радио Благоевград. Ще участват и танцовите формации „Веселие”, „Пиринско настроение” и „Еуфория”, както и..

публикувано на 28.01.20 в 11:39

Вижте кой спечели наградата от фейсбук играта ни – романтична вечеря за двама

На 13 януари предложихме на нашите последователи във Фейсбук игра с награда – романтична вечеря за двама, осигурена от Бар82 в кв. Грамада – Благоевград. Интересът към играта бе изключителен и благодарим от сърце на всички, които се включиха! Чрез жребий изтеглихме печелившия и това е  Елизабет Чимева . Честито! Тя е изпълнила всички условия в играта...

публикувано на 27.01.20 в 11:17

Започна записването за конкурса "Звезди в Радиото", 2020 г.

Десетото издание на конкурса „Звезди в Радиото” ще се проведе на  28 и 29 март 2020 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика . Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) Благоевград със съдействието на..

публикувано на 20.01.20 в 11:32

В Арт салона на Радио Благоевград беше открита фотоизложба в памет на дългогодишния кореспондент на БТА Емил Михайлов

Под мотото „С фотоапарат и усмивка. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов” са показани 35 фотографии, на които са запечатани събития и личности, до които той се е докосвал през своя дългогодишен професионален път. Организатор на събитието е Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти – Благоевград. Инициативата е..

публикувано на 09.01.20 в 18:24