Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За българската гайда и за банския фолклор – с руска любов

3
Максим Анухин


Запознах се с родения в Санкт Петербург Максим Анухин по време на миналогодишното издание на Джаз фестивала в Банско. Тогава той бе част от швейцаро-руския проект Етно транс дуо. Година по-късно пак го срещнах  в Банско – този път в ново амплоа. Отново свиреше на гусли (старинен руски инструмент), но този път разучаваше българска народна песен на местна фолклорна група. А Ирина Пенчева, продуцент на проекта "Гудимир", прецизно записваше звук по звук непонятните думи на бански диалект. И питаше учителката – баба Надя – "Това как точно се произнася и какво означава?".
По-късно научих предисторията. Преди година Надежда Хаджиласкова, ръководител на „Глазненски напеви“, подарява на Максим диск на групата. Музикантът е впечатлен от банския фолклор и решава да включи в репертоара си някои от песните. Така се ражда това своеобразно „сътрудничество“. 

А сега Максим Анухин сбъдва още една своя мечта – купува си българска гайда и в момента учи „занаята“ от пирински гайдар. И въпреки че всяка минута от престоя им в България е ценна, Ирина и Максим приемат поканата ми да гостуват в студиото на Радио Благоевград. И обещават догодина да ни представят новите си български песни.

Ирина Пенчева и Максим Анухин

Можете да чуете интервюто на Райна Ванчева с Ирина Пенчева и Максим Анухин:Галерия

Вижте още

Хората с увреждания намират социална и икономическа подкрепа в ТПК

Фестивал под надслов „125 години ТПК – в подкрепа на хората с увреждания“ се проведе в Благоевград. Домакин бе Югозападния т университет „Неофит Рилски“ , а поводът – 125 години  от създаването на първата Трудово – производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване , производителните кооперации са важен фактор..

публикувано на 29.09.20 в 19:48
Д-р Г. Маждраков

Д-р Г. Маждраков, кардиолог: Сърцето боли, не губете време, а потърсете специалист!

Днес е Световния ден на сърцето. По традиция на 29 септември всяка година Световната сърдечна федерация чества този ден. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България тази година той се провежда под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш..

публикувано на 29.09.20 в 14:44

Още ученици и учител с COVID-19 в Пиринско, огнище в два шивашки цеха в Благоевград

Увеличават се случаите сCOVID-19 в Благоевградска област – 169  са новоинфектираните  през изтеклата седмица. За предходната те са 145.  22-ма са хоспитализирани, на домашно лечение  – 147 лица. В интензивния сектор са 5 пациенти в средно тежка форма, 38 са излекуваните. В здравния час на Радио Благоевград обобщението направи д-р Веселка Мончева,..

публикувано на 29.09.20 в 12:59

Как работи коучинг подходът в родителството?

Много често родителите се нуждаят от съвет, подкрепа или една добра дума. На помощ в такъв момент е коучът. Това е човек, който помага на родителя да открие отговорите, които са в него, ресурсите, които са му необходими за решаване на конкретното предизвикателство, както и да се наслади пълноценно на удоволствието да е родител. „..

публикувано на 29.09.20 в 11:09

Липсват противогрипни ваксини в по-голямата част от аптеките в Благоевград

Тази сутрин обиколихме 8 аптеки в Благоевград, както част от големи вериги, така и малки. Обиколихме ги в търсене на противогрипни ваксини – не намерихме в нито една от тях. Фармацевтите ни увериха, че са дали заявка и в зависимост от наличността в лекарствените складове, ще получат определен брой ваксини. Или поне така се надяват, тъй като търсене..

публикувано на 29.09.20 в 09:38

Първи сватбен танц– необходимост, зрелище, мода или традиция?

Отговорът не е едностранен, но едно е сигурно – той съществува и е част от ритуалите. Като за начало се започва с избор на песен. „ Музиката е възможно най-различна. Най-добре е да е песен, която наистина харесвате. Да не е клише. Няма определени стандарти, че щом е сватба значи трябва така да бъде – като някаква класическа..

публикувано на 28.09.20 в 20:06
Румен Томов

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени. Това потвърди той пред Радио Благоевград, след решението на  Конституционния съд, които отхвърли искането за обявяване на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация като противоконституционни. След като беше избран за кмет на Благоевград Румен..

публикувано на 28.09.20 в 17:10