Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 11 лева ще купуваме свинското месо по Коледа

„Има известна спекула по отношение цената на свинското месо в момента в България, но тя не е обусловена от реални икономически фактори, а по-скоро от създалата се паника по отношение заболяването Африканска чума по свинете. То е наистина много сериозно за бизнеса, но от пазарна гледна точка имаме друга картинка. За последните десетина дни има понижение на цената на свинското месо на световния пазар, в същото време на българския пазар има повишаване цената с около 1.60 за кг, в рамките на 20 дни. Това в номинални нива, означава цена между 8.50 и 9 лв. за килограм свинско месо. Получава се интересен парадокс – имаме наблюдение за по ниски цени на свинското месо на дребно, отколкото са на едро. Получава се така – ниски нива на цените на световния пазар, а по-високи нива в България и свито потребление на свинското месо“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

   Според него, има една нестабилност по отношение формирането цената на свинското месо у нас в момента и това е вследствие създалата се паника във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. „Няма никакви икономически фактори, които да обуславят въпросното повишаване на цената. Аз очаквам до десетина дни да се стабилизира пазара, тъй както и в никакъв случай не очаквам някакви свръхнива около Нова година. Очакваме цената на свинския врат,  например, да достигне нива от 10-11 лева за килограм. Единственото лошо нещо към момента е, че има лица, които се облагодетелстват от ситуацията и това са вносителите на месо от чужбина“ – коментира още Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:

Снимка

  „Поскъпване на свинското месо има и тази тенденция ще продължи. Цената ще расте неминуемо, защото разходите по опазването на стадата ще бъдат по-високи от една страна, от друга – мисля, че ще има дефицит, даже и в световен мащаб, защото чумата се разпространява в много държави“ – категоричен е Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. Според него, „цената на свинското трупно месо около Нова година ще достигне до около 7 лева, при 5-6 лева в момента“.

  Добрин Папазов коментира още, че според него, предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете са адекватни, но са малко закъснели. „Унищожените животни към момента са около 130 – 140 хиляди, което прави около 25 – 30 % от индустриалното животновъдство. Бизнесът ще се възстанови много трудно от Африканската чума, нужни са години и много разходи, за да възстановят стопаните фермите си. В Литва и Латвия са им били необходими поне 5 години, за да могат отново да отглеждат свине в заразените зони“ – заяви още Добрин Папазов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Добрин Папазов:

   Репортерска проверка на Радио Благоевград в търговската мрежа на Благоевград установи, че в някои магазини вече се наблюдава поскъпване на свинското месо. Това потвърждават и част от потребителите, които не се притесняват по отношение качеството на месото. Според тях, не може да се допусне заразено месо в търговската мрежа, защото все пак има контролни органи, които следят за това. Подробностите можете да чуете в репортажа на Иван Лазов:

 Снимка

   По-високи цени на свинското месо установи репортерската проверка на Радио Благоевград и в част от търговската мрежа на Разлог. Хората с по-ниски доходи, най-вече пенсионерите, споделят, че ако цената на свинско продължи да расте, ще намалят потреблението или ще го заменят с пилешко.

   Подробностите можете да чуете в репортажа на Лина Пъргова:


Вижте още

Новите предизвикателства пред автобусните превозвачи

Въпреки рестриктивния период през който преминаваме, лятото предполага засилване на пътникопотока заради планирани ваканции и организирани пътувания. Т.е. започнахме да ползваме обществения междуселищен транспорт. Това от една страна. От друга – се активизира ползването и на градските автобусни линии, предвид опитите за съживяване на някои..

публикувано на 13.08.20 в 12:56

Кремена Ненкова, психолог: Вслушвайте се в децата си!

Когато говорим за това какво е да си успешен родител говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди. Един от най-ярките индикатори за успешно родителство са щастливите деца, казва психологът Кремена Ненкова. Тя е един от малкото у нас сертифицирани обучители по програма ТУР – Трениране на успешни..

публикувано на 13.08.20 в 10:00
Д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: При Лаймската болест изключително важна е навреме поставената диагноза

„Въпреки че се намираме в тежка епидемична ситуация, не трябва да забравяме, че има и други инфекциозни болести, към които да бъдем особено внимателни.  При поява на симптоми, при наличие на т.нар. епидемиологична  анамнеза при контакт с кърлежи, животни, с престой в ендемични райони, трябва да потърсим среща със специалист. Най-разпространеното..

публикувано на 12.08.20 в 14:00
Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова са новите български младежки делегати към ООН

Младите хора в България имат самочувствие

Младите хора имат самочувствие – това е извод, който направихме след срещата в ефир с младежите Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев – новоизбрани младежки делегати на страната ни в ООН. В голяма степен самочувствието им се дължи на доброто образование, на таланта, на успехите в работата. Много са и проблемите, които младите хора поставят в анкетата,..

публикувано на 12.08.20 в 11:19

Летни работилници за занаяти

Младите жители на град Брезник се учат на грънчарство. От началото на месец август отвориха творческите работилници на Общинския исторически музей в града на брезите. Арт академията посреща всеки вторник и четвъртък деца от 5 до 16-годишна възраст. Уроците са напълно безплатни, но протичат при спазването на противоепидемични мерки, каза за..

публикувано на 11.08.20 в 17:09

Нощта на падащите звезди

Всяка година по същото време, което винаги е през август, е пикът на метеорния дъжд – Персеиди. Ако тази нощ не ви се спи и случайно се събудите между един или четири часа сутринта, побързайте да си намислите повече от едно желание и да отправите взор нагоре към лятното небе. Очаква се порой от падащи звезди. Всичко написано до тук е валидно, ако..

публикувано на 11.08.20 в 17:01

Доброволци обновяват екопътеката край река Ерма

Екопътеката по ждрелото на река Ерма край Трън е една от най-атрактивните в страната – преминава през врязани в скалата тунели, водопади и водни прагове. Мястото е предпочитано за отдих и разходка както от местните трънчани, така и от многобройните туристи, които посещават района. Екопътеката е 13 километра, изградена е през 2002 година и оттогава..

публикувано на 11.08.20 в 16:01