Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Петко Петков: Две думи в българския 19-и век обозначават цели периоди

„Има две думи в българския 19 век, които обозначават цели периоди, цели движения. Първата – и по време и по значение – е „Въпросът“: така се нарича десетилетното българско усилие за извоюване на независима църква, която е създадена през 1870  година с учредяването на Българската Екзархия, обозначаваща ясно националните граници, залегнала в основите на решенията на Великите сили за българска автономия след Априлското въстание, а другата дума символ е „Съединението“, с която се обозначава обединението на автономната област Източна Румелия – изкуствено създадена по силата на Берлинския договор – с Княжество България през 1885 – 1886 година. Източна Румелия е създадена съзнателно като втора българска държава, тя има изключително българско управление – и генерал-губернаторът е българин, и висшият орган, Постоянният комитет, мнозинството от местния парламент – Областното събрание, е българско... тя живее български живот“, припомни проф. Петко Ст. Петков в разговор с Иван Лазов, прозвучал и в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“.
По-нататък в разговора проф. Петков анализира както значението на акта на Съединението, завършил практически с друго събитие, което ще честваме на 22 септември – обявяването на независимостта на България, така и някои негативни аспекти от случилото се: „На всяко историческо събитие трябва да се гледа от различни страни“, напомни Петко Ст. Петков, пояснявайки, че Съединението реално трябва да премине и през криза, предизвикана от самото събитие, и през признаването на цар Фердинанд, избран за владетел след отстраняването на Александър I  – признаване, осъществено едва през 1896 г. "Имаме пълно съединение едва с признаването на обявената независимост на България и последвалото нейно признаване от международната общност, а това е едва през 1909 година"...


Можете да чуете целия разговор:


Вижте още

Д-р Мончева, РЗИ: След два отрицателни PCR-а – без карантина, излекуваните – на работа

„За изминалата седмица потвърдените случаи с Covid-19 в Благоевградска област са 189. От тях хоспитализирани са 53 лица, в домашна изолация  са 136.  след 14-дневен срок ще бъдат изследвани още веднъж, за да се разбере дали са изчистени от вируса или не. Броят на хоспитализираните 53 лица е само за изтеклата седмица, но в болница продължават..

публикувано на 04.08.20 в 13:03

Забавно лято в библиотеката

Оказва се, че едно от любимите места за децата на Благоевград през лятото е Регионалната библиотека „Димитър Талев“, където малчуганите могат не само да четат книжки, но и да се забавляват, да творят заедно. Всяка седмица в Детския отдел се организират различни летни инициативи. „От 15 юни стартира инициативата Детска работилница “..

публикувано на 04.08.20 в 11:22

Как да дресираме котка?

Със сигурност сте виждали стопани на котки, които ги разхождат на каишки пред блока, в парка или дори в Мола.  Доста вероятно е да сме им хвърлили въпросителен или неодобрителен поглед. Но дали сме се замисляли трябва ли животните да напускат пределите на дома. Краткият отговор е трябва и още как. Има обаче условия и трябва да им обърнем..

публикувано на 04.08.20 в 10:51

Лятно обучение и забавление за децата в Кочериново

Сдружение „Заедно за успех“ продължава да образова и забавлява децата в Кочериново и общината. Всеки ден преподаватели организират занимания, свързани с обучението и творчеството. Часовете са водени от новите мотивирани учители, те са специалисти по различни учебни дисциплини и имат разнообразен предишен професионален опит. Освен по различни..

публикувано на 03.08.20 в 11:47
 „Добринишко лято, 2019“

По-различното „Добринишко лято, 2020“

„ За девета поредна година, Добринище организира фолклорната поредица „Добринишко лято“. Всяка събота през месеците юли, август и първата половина на септември фолклорна среща си дават песента и танца на площада в града“, каза за Радио Благоевград Ани Парапунова, секретар на читалището в град Добринище. Тя подчерта, че хората вече са свикнали да..

публикувано на 03.08.20 в 11:41

На събор край гара Аврамово с Родопската теснолинейка

На 8 август (събота) сдружението "За теснолинейката" организира събор край гара Аврамово – гарата на най-висока надморска височина на Балканите. „ Началото е в 13.00 часа “, съобщи за Радио Благоевград Кристиян Ваклинов – един от организаторите на проявата. Той припомни, че железницата е строена на шест етапа между 1921 и 1945 година. Първата..

публикувано на 03.08.20 в 11:31

Десислава Белова – с две титли в третия ден

На петдесетметровия открит плувен басейн в гр.Сандански завърши Държавното лично отборно първенство по плуване за деца от 11 до 12 години. Днес, в последния ден от надпреварата, бяха излъчени шампионите при момичетата и момчетата в последните 3 дисциплини. Ето и носителите на златните медали : 50 м бътерфлай:  Десислава Белова от..

публикувано на 02.08.20 в 17:07