Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се извършва консервация на археологически обект

Приключват археологическите разкопки край благоевградското село Покровник. Обектът предизвика много дебати около бъдещето му развитие, предвид последвалото преминаване на трасе от АМ „Струма“ в този участък. В крайна сметка обаче, като че ли бе намерен консенсус около превръщането му в археологически парк. 

Според археолозите намерените останки не са от древния град Скаптопара. Те трябва да се търсят в друга посока – поне това твърди благоевградският археолог Илия Кулов, който ръководеше консервацията на обекта. (чуйте звуковия файл) 


В предаването "Днес" се опитахме да разберем и доколко са наясно българските строители как се извършва консервация на археологически обект. Подробностите ни разказа Симеон Драганчев, ръководител на бригадата при праисторическото селище край Покровник. (чуйте звуковия файл)Галерия

Вижте още

Елица Тодорова: Приемам с усмивка неистините за себе си в жълтата преса

Музиката винаги е била част от живота на певицата Елица Тодорова. Гласът й е отличаващ се, плътен и силен. Сред инструментите, на които Елица свири, са тарамбука, комплект барабани, маракаси, клавеси, пендари, пастирски звънци и непознати за повечето хора инструменти като прапорци, ластра, гуиро. Тя смесва смесва автентичен фолклор с джаз,..

публикувано на 23.09.20 в 20:37

Нова форма на изкуство ли е интернет поезията?

Интернет и социалните медии вече са неизменна част от ежедневието ни, а заедно с това и новите форми на изкуство. Съвременният човек на изкуството има възможност да изразява себе си по множество различни начини. Това може да стане чрез пърформанси, хепънинги, флуксуси и всякакви пространства, в които може да се изрази съвременния художник или..

публикувано на 23.09.20 в 20:31

Животните в зоопарка в Благоевград са прегледани и ваксинирани

Ветеринарни лекари от софийска клиника извършиха профилактични прегледи на животните в зоопарка в Благоевград. „Всички животни бяха ваксинирани срещу бяс, взети са им копрологични проби, а по думите на екипа, който извърши прегледите, здравословният статус на всички животни е добър“, това каза в интервю за Радио Благоевград зам.-кметът по..

публикувано на 23.09.20 в 18:19

По-добри условия за животните в благоевградския зоопарк

В добро здравословно състояние са обитателите на благоевградския зоопарк. Това увери ветеринарният лекар д-р Крум Попниколов. Всяка година през пролетта и ранната есен се извършват контролни медицински прегледи на животните в зоологическата градина. Те се ваксинират и обезпаразитяват. Животинските видове имат медицински картони, в които..

публикувано на 23.09.20 в 15:57

Младежи от Радомир ще се обучават безплатно за планински водачи и IT мениджъри

  Младежи от Радомир ще се учат как да си поставят цели в личен и професионален план, да работят ефективно по тях и да ги реализират. Освен полезни съвети и идеи, обучението включва игри и други методи за обратна връзка, с които да се ангажира вниманието на участниците. Освен това, младежите от Радомир ще научат как могат да се включат и в..

публикувано на 23.09.20 в 10:57

Певицата Ива Давидова за предизвикателството да се омъжиш по време на пандемия

Фолклорната изпълнителка Ива Давидова, която възпя безводието в родния Перник, сключи брак с любимия си мъж само преди няколко седмици. Сватбата им се състоя в Гигинския манастир. „ Сватбата мина чудесно. Добре, че са снимките сега да видим как сме си изкарали, защото адреналинът е много висок, емоциите са прекрасни. Ние с Димо сме..

публикувано на 23.09.20 в 10:33

Ученици и учители в три благоевградски гимназии с COVID-19

     „Имаме сигнали за Математическата, Строителната и Икономическата гимназии в Благоевград за ученици и учители, които са инфектирани с COVID-19 . Днес ще направим проверка на място за състоянието им и ще установим контактните лица“ –заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в..

публикувано на 23.09.20 в 10:10