Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Река Струма – пътят към Европа. Съкровищница на праисторически култури“ – изложба в музея в Благоевград

2
Съдове от Кайменска чука

Изложбата показва най-репрезентативните предмети, намерени по време на дългогодишните археологически проучвания на три основни праисторически обекти – Ковачево от ранния неолит, Дамяница – късен неолит и халколит и последният обект е постройка от покрайнините на Благоевград  на Кайменска чука от края на късната бронзова епоха. В допълнение ще бъдат показани няколко емблематични обекти от тракийския период – светилищата в Левуново, Црънча и Бабяк, както и некропола в Кочан.

Нашият регион е много богат на праисторически обекти. Тук се е развивала праисторическата култура на изключително високо ниво. От тук тръгва пътят към Европа, може би тук е началото на европейската цивилизация. Поне така смятаме ние. – сподели за предаването „Днес“ на Радио Благоевград д-р Малгожата Кулова, уредник „Археология“ в Регионалния исторически музей - Благоевград.

Най-интересните експонати са огърлици и други накити от нефрит, съдове, мъжки фигурки с индивидуални черти и шапки, както и печати пинтадери. Регионалният исторически музей - Благоевград притежава най-голямата колекция в Европа от раннонеолитните глинени печати – пинтадери, намерени в Ковачево. 

Д-р Малгожата Кулова можете да чуете в звуковия файл - > 

Съдове от Ковачево

Галерия

Вижте още

Елица Тодорова: Приемам с усмивка неистините за себе си в жълтата преса

Музиката винаги е била част от живота на певицата Елица Тодорова. Гласът й е отличаващ се, плътен и силен. Сред инструментите, на които Елица свири, са тарамбука, комплект барабани, маракаси, клавеси, пендари, пастирски звънци и непознати за повечето хора инструменти като прапорци, ластра, гуиро. Тя смесва смесва автентичен фолклор с джаз,..

публикувано на 23.09.20 в 20:37

Нова форма на изкуство ли е интернет поезията?

Интернет и социалните медии вече са неизменна част от ежедневието ни, а заедно с това и новите форми на изкуство. Съвременният човек на изкуството има възможност да изразява себе си по множество различни начини. Това може да стане чрез пърформанси, хепънинги, флуксуси и всякакви пространства, в които може да се изрази съвременния художник или..

публикувано на 23.09.20 в 20:31

Животните в зоопарка в Благоевград са прегледани и ваксинирани

Ветеринарни лекари от софийска клиника извършиха профилактични прегледи на животните в зоопарка в Благоевград. „Всички животни бяха ваксинирани срещу бяс, взети са им копрологични проби, а по думите на екипа, който извърши прегледите, здравословният статус на всички животни е добър“, това каза в интервю за Радио Благоевград зам.-кметът по..

публикувано на 23.09.20 в 18:19

По-добри условия за животните в благоевградския зоопарк

В добро здравословно състояние са обитателите на благоевградския зоопарк. Това увери ветеринарният лекар д-р Крум Попниколов. Всяка година през пролетта и ранната есен се извършват контролни медицински прегледи на животните в зоологическата градина. Те се ваксинират и обезпаразитяват. Животинските видове имат медицински картони, в които..

публикувано на 23.09.20 в 15:57

Младежи от Радомир ще се обучават безплатно за планински водачи и IT мениджъри

  Младежи от Радомир ще се учат как да си поставят цели в личен и професионален план, да работят ефективно по тях и да ги реализират. Освен полезни съвети и идеи, обучението включва игри и други методи за обратна връзка, с които да се ангажира вниманието на участниците. Освен това, младежите от Радомир ще научат как могат да се включат и в..

публикувано на 23.09.20 в 10:57

Певицата Ива Давидова за предизвикателството да се омъжиш по време на пандемия

Фолклорната изпълнителка Ива Давидова, която възпя безводието в родния Перник, сключи брак с любимия си мъж само преди няколко седмици. Сватбата им се състоя в Гигинския манастир. „ Сватбата мина чудесно. Добре, че са снимките сега да видим как сме си изкарали, защото адреналинът е много висок, емоциите са прекрасни. Ние с Димо сме..

публикувано на 23.09.20 в 10:33

Ученици и учители в три благоевградски гимназии с COVID-19

     „Имаме сигнали за Математическата, Строителната и Икономическата гимназии в Благоевград за ученици и учители, които са инфектирани с COVID-19 . Днес ще направим проверка на място за състоянието им и ще установим контактните лица“ –заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в..

публикувано на 23.09.20 в 10:10