Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Ботулиновият токсин е изключително опасен, бъдете внимателни при подготовката на домашни консерви!

Заболяването ботулизъм е познато от дълбока древност. При него има засягане на нервната система с нервно-паралитични прояви. „Причинителят е бактерий, който има способността да образува спори – вегетативните форми отделят екзотоксин, който е най-известната отрова. В 1 грам от ботулиновия токсин се съдържат 34 милиарда дози за бели мишки. Изключително опасен токсин, който неслучайно е в арсенала на биологичното оръжие.  Проблемът за хората идва от домашно консервирани храни – месни, плодови, зеленчукови, мед, риба,  ако тези продукти не са достатъчно добре термично обработени, не са добре измити и почистени. Консумирайки такива продукти, без видими причини, може да се развие болестта.“ – това заяви  д-р Магдалена Баймакова главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София в рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград-БНР.

Д-р Магдалена Баймакова

  Хранителният ботулизъм е най-честата форма при консумация на храна, в която попада количество токсин. Симптомите в началото са общи и неспецифични – краткотрайна диария, температура. Проблем, който впоследствие се развива са т.нар. паралитични прояви, най-често на лицето – пада единия клепач, възможно е и двустранно, двойно виждане, нарушения във фокусирането, засягане на говора, промени в гласа, в слюноотделянето. Засяга се раменния пояс, мускулатурата на гръдния кош, постепенно  може да се развие парализа на дихателната мускулатура и да се стигне смърт.

  „Познати са и други  форми – т.нар. кърмачески ботулизъм. Категорично на бебетата до 1 г. не трябва да се предлага мед, защото той може да съдържа спори. При тях също симптомите са много неспецифични – забелязва се отпадналост, слабост, дори може да настъпи и внезапна смърт“ – предупреди д-р Баймакова.

  Специалистът от ВМА определи като трудно лечението на ботулизма. То е свързано с т.нар. имунотерапия с противоботулинов  серум, което е единственото ефективно лечение. Оздравителният период е продължителен.

  Д-р Магдалена Баймакова препоръча да не се неглижира  подготовката при консервиране на меса. Да бъдат добре стерилизирани, при отварянето им отново да бъдат термично обработени.


Вижте още

Елица Тодорова: Приемам с усмивка неистините за себе си в жълтата преса

Музиката винаги е била част от живота на певицата Елица Тодорова. Гласът й е отличаващ се, плътен и силен. Сред инструментите, на които Елица свири, са тарамбука, комплект барабани, маракаси, клавеси, пендари, пастирски звънци и непознати за повечето хора инструменти като прапорци, ластра, гуиро. Тя смесва смесва автентичен фолклор с джаз,..

публикувано на 23.09.20 в 20:37

Нова форма на изкуство ли е интернет поезията?

Интернет и социалните медии вече са неизменна част от ежедневието ни, а заедно с това и новите форми на изкуство. Съвременният човек на изкуството има възможност да изразява себе си по множество различни начини. Това може да стане чрез пърформанси, хепънинги, флуксуси и всякакви пространства, в които може да се изрази съвременния художник или..

публикувано на 23.09.20 в 20:31

Животните в зоопарка в Благоевград са прегледани и ваксинирани

Ветеринарни лекари от софийска клиника извършиха профилактични прегледи на животните в зоопарка в Благоевград. „Всички животни бяха ваксинирани срещу бяс, взети са им копрологични проби, а по думите на екипа, който извърши прегледите, здравословният статус на всички животни е добър“, това каза в интервю за Радио Благоевград зам.-кметът по..

публикувано на 23.09.20 в 18:19

По-добри условия за животните в благоевградския зоопарк

В добро здравословно състояние са обитателите на благоевградския зоопарк. Това увери ветеринарният лекар д-р Крум Попниколов. Всяка година през пролетта и ранната есен се извършват контролни медицински прегледи на животните в зоологическата градина. Те се ваксинират и обезпаразитяват. Животинските видове имат медицински картони, в които..

публикувано на 23.09.20 в 15:57

Младежи от Радомир ще се обучават безплатно за планински водачи и IT мениджъри

  Младежи от Радомир ще се учат как да си поставят цели в личен и професионален план, да работят ефективно по тях и да ги реализират. Освен полезни съвети и идеи, обучението включва игри и други методи за обратна връзка, с които да се ангажира вниманието на участниците. Освен това, младежите от Радомир ще научат как могат да се включат и в..

публикувано на 23.09.20 в 10:57

Певицата Ива Давидова за предизвикателството да се омъжиш по време на пандемия

Фолклорната изпълнителка Ива Давидова, която възпя безводието в родния Перник, сключи брак с любимия си мъж само преди няколко седмици. Сватбата им се състоя в Гигинския манастир. „ Сватбата мина чудесно. Добре, че са снимките сега да видим как сме си изкарали, защото адреналинът е много висок, емоциите са прекрасни. Ние с Димо сме..

публикувано на 23.09.20 в 10:33

Ученици и учители в три благоевградски гимназии с COVID-19

     „Имаме сигнали за Математическата, Строителната и Икономическата гимназии в Благоевград за ученици и учители, които са инфектирани с COVID-19 . Днес ще направим проверка на място за състоянието им и ще установим контактните лица“ –заяви в интервю за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в..

публикувано на 23.09.20 в 10:10