Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на чешмите в Банско

Над 20 чешми в град Банско вече са регистрирани в националната карта на чешмите на ZEROWASTE SOFIA и всеки може да открие най-удобната за него през телефона или таблета си. Това значително ще облекчи гостите на града, които избират течащата чиста питейна вода пред бутилираната.

Изграждането на чешми е традиция за банскалии. Имаме добро наследство, за което полагаме грижи, и всяка година се изгражда поне една нова чешма. Към момента имаме и поддържаме над 24 само в градската част." - коментира Георги Икономов, кмет на община Банско. "През последните месеци полагаме сериозни усилия да намалим употребата на еднократни пластмасови опаковки и да насърчим живота в унисон с природата и установихме, че не само гостите на курорта, а и голям процент от постоянно живеещите в Банско не се замислят с колко много източници на безплатна питейна вода разполагат." - допълва Икономов. 

Снимка

На територията на града ще бъдат разпространени информационни материали, които да подсказват на минувачите, че източниците на чиста планинска вода са съвсем близо до тях. "Искаме да научим и децата да си носят бутилка за многократна употреба и да си я пълнят. Безплатно е и е добро за природата и бъдещето ни.”, споделя кметът. В 14:00 часа, в петък, 13 септември, Икономов, ще се включи в обновяването на чешмата на ул. „Тодор Александров“.

Служителите на общинска администрация ще почистят и освежат 3 от чешмите в града.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължава борбата с пожарите в Кюстендилско

Продължава гасненето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на селата Коприва, Цървендол и Преколница, община Кюстендил. До снощи пожарът е локализиран на 90 процента, развил се е на площ около 600 дка. В момента има само тлеещи огнища. Днес на терен са три екипа на противопожарната служба и четири - на горското стопанство...

публикувано на 16.07.24 в 11:40

Сандански изпраща плувци - шампиони на Олимпийските игри в Париж

Плувен клуб "Вихрен" с треньор Николай Вакареев изпраща свои представители на Олимпиада 2024. Шампионите Любомир Епитропов и Петър Мицин, с покрития олимпийски норматив за Париж, се присъединяват към четиримата плувци, които ще представят България. Подкрепяйки младите и талантливи надежди в спорта, кметът на община Сандански - Атанас Стоянов им..

публикувано на 16.07.24 в 11:38

10 години затвор за мъж, прострелял бившата си приятелка и бащата на децата ѝ в Благоевград

Десет години затвор наложи Окръжният съд в Благоевград на 50-годишния мъж, който в края на миналата година на детска площадка простреля бившата си приятелка и бащата на децата ѝ.  Присъдите, които получи Бисер Вехов от разложкото село Баня, са две. Едната е за незаконно притежавано огнестрелно оръжие - престъпление , за което той получава две години..

публикувано на 16.07.24 в 11:07

Иво Тренчев отново начело на ФК "Пирин"

ФК "Пирин" Благоевград избра новия треньор. Орлетата залагат на познато име. Начело на зелените застава Иво Тренчев, който води отбора в началото на миналия сезон. Тренчев е бил начело на "Пирин" и през 2015 и 2019 година. Това ще е четвърти период за него начело на благоевградчани. „Да, така е. Залагаме на Иво Тренчев за нов старши треньор. Той е..

публикувано на 16.07.24 в 10:28

Проблеми с водоснабдяването в Радомир

Честите аварии и липсата на достатъчно аварийни екипи във ВиК са причина за проблемите с водоснабдяването в Радомир. Вода в резервоарите има, но водопроводната мрежа е остаряла, в града и в селата авариите са ежедневни, няма и кадри, които да работят по отстраняването им, каза кметът Кирил Стоев. Само един екип работи по отстраняването на авариите в..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

Спират водата в кв. „Ораново” в Симитли

Поради авария на довеждащ водопровод за гр. Симитли – кв. „Ораново” водоподаването ще бъде спряно на 16.07.2024 г. (вторник) в часовете от 09:30ч. до 18:00ч. От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят с необходимото им количество вода за питейно-битови нужди. От дружеството се извиняват за причиненото неудобство.

публикувано на 16.07.24 в 09:25

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап..

публикувано на 16.07.24 в 09:18