Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безопасни ли са ученическите стоки и пособия

Качеството и безопасността на ученическите стоки и пособия са обект на засилените проверки, които извършват инспекторите от Комисията за защита на потребителите, в началото на новата учебна година.

  „Безопасността е задължителното условие. Имаме много ясни критерии, по които извършваме проверките за това, какви облекла, обувки, ученически пособия и раници се разпространяват на пазара. Те са свързани с действащия на територията на целия Европейски съюз стандарт за безопасност”, заяви за Радио Благоевград Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

 „При обувките, едно от най-важните неща е свързано със самата материя, в случая – кожата. Важното е хората да бъдат информирани за реалния състав на продукта. Има една особеност – задължителни са пиктограмите, които представляват с информация за това, от каква материя е произведена всяка една от трите основни части на обувката”, обясни председателят на КЗП.

  Той акцентира, че при раниците и тази година ще се следи за верността на твърденията, относно техните характеристики. „Ние следим коректно да бъде поднесена информацията за качествата на този продукт. Имали сме в миналите години няколко случая, в които бяха рекламирани такива продукти с „дишащ гръб”, „ергономичен гръб” и т.н., но търговците не успяха да докажат с документи тази специфична полезна характеристика”, припомни Маргаритов.

  Председателят на КЗП обърна внимание и на ученическите комплекти, в които се предлагат заедно, всички необходими за ученика пособия. „Тук уловката може да се крие в следното – това, че търговецът, условно казано, е улеснил потребителя и е събрал най-важното и необходимото, не означава непременно, че цената, на която то ще бъде закупено в комплект, е най-изгодната, а обикновено такъв анонс се прави”, каза още Маргаритов.

  Той уточни, че проверките обхващат и онлайн магазините, които се оказва, че са все по-предпочитани от родителите за закупуване на ученически стоки и пособия. Засега няма регистрирани сериозни сигнали и нарушения. Проверките продължават до края на месец септември.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Маргаритов - > 


Димитър Маргаритов и водещата Биляна Славчева

Галерия

Вижте още

“Нямат любов” - новата запомняща се песен на Yoana

След “Да не спим” и “Fiesta”, сега е ред на “Нямат любов”. Това е третият музикален проект на 20-годишната Yoana. Новата песен на младата изпълнителка е  дело на малък, талантлив международен екип, част от който са DARA, Елеонора от 4Magic, шведският хитмейкър Fabian Thorsson и Tooji Keshtkar. Песента е създадена по време на..

обновено на 20.09.20 в 13:52

Стефан Дечев: Българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори

"Мисля, че българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори. Дали срещу македонизма на българина и македонеца Гоце Делчев, дали срещу македонизма на българина и македонеца Тодор Александров, дали срещу македонизма на македонеца Методи Андонов – Ченто, дали срещу македонизма на югославянина и македонец Лазар Колишевски, дали..

публикувано на 20.09.20 в 13:34

Мотокрос „Гран при Благоевград 2020“

На мотополигон “Зелен дол“ край Благоевград   при изключително голям интерес пред 10 000 зрители се провежда състезанието по мотокрос „Гран при Благоевград 2020“-четвърти кръг от републиканското   първенство. На откриването присъстваха кметът на община Благоевград Румен Томов,заместник-кметът  Любен Милев,генералният секретар на..

публикувано на 20.09.20 в 13:03

Георги Гаврилов: Искаме да разширим границите на възможното

В предаването за литература на Радио Благоевград "Страници", този петък разговаряхме с поета Георги Гаврилов, за развитието до значим международен мащаб на една традиция, започнала през 2007 г. в Благоевград и подкрепена още тогава от радиото на Югозапада През 2007 г. в Благоевград бе основан Националният литературен фестивал "Глоси", събрал 43-ма автори..

публикувано на 20.09.20 в 12:51

Старата любов ръжда не хваща

  За 17-ти път Благоевград днес бе домакин на автомобилен ретропарад на площад „Македония“. Негов организатор е автомобилен клуб „Пирин“ (Благоевград) с председател Андрей Андреев. Любов, грижа и традиция – три причини да съхраняваш паметта на отминалите десетилетия. Андрей Андреев скромно отбеляза, че спазването на традицията е част от..

публикувано на 19.09.20 в 15:03

3D филми разкриват забележителностите в Белица

Започна заснемането на два рекламни филма, чиято цел е да популяризрат туристическа дестинация Белица. В 15-минутните ленти ще бъдат представени културни и природни обекти, както и нематериалното културно наследство на общината. Това информира Мая Падарева, секретар на местното читалище, което реализира поредната стъпка от спечеления проект..

публикувано на 18.09.20 в 18:02

Творчески ателиета, хубава музика и кино под звездите с „Лаго фест“ в Самоков

За втора поредна година парк „Лаго“ ще бъде пространството с притегателна сила за любителите на хубавата музика, на креативните идеи, на спорта и забавните образователни игри. Това обещават организаторите от фондация „Сийд“ и младежкото сдружение „Хъб-а“, подкрепени от община Самоков. Входът за атрактивното събитие за всички жители и гости на..

публикувано на 18.09.20 в 17:34