Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С куче в автобус

Явор Гечев

 „Няма законови ограничения за това, домашните любимци да пътуват  в градския или междуградския транспорт, заедно със своите стопани. Ограниченията се налагат единствено от собствениците на транспортните фирми. Единствените животни, за които не би трябвало да бъдат налагани никакви ограничения, са кучетата водачи.“ - заяви за Радио Благоевград Явор Гечев от Фондация „Четири пали“, в отговор на слушателски въпрос.

  По думите му, за градския транспорт примерите са различни за цялата страна. „Например в София, в метрото или в градския транспорт, човек може да се вози с домашния си любимец, ако той е с каишка, има намордник, притежателят носи паспорта и заплати билетче за домашния любимец. Има общини, в които е абсолютно забранено човек да се качи в градския транспорт с домашния любимец. Когато става въпрос за междуградско пътуване независимо, дали става дума за БДЖ или за частна автобусна компания, там ограниченията са още по-сериозни. В БДЖ, ако животинчето е малко, може да се вози в купето, ако не е, трябва да се вози в отделен вагон, където са пощенските пратки, както е при самолетното пътуване. А, когато става въпрос за частните превозвачи, там ограниченията са още по-сериозни. Те предпочитат да не допускат животни, освен в багажното отделение, което не е редно, когато става въпрос за автобуси.“ - уточни Явор Гечев.

  Той припомни, че много от превозвачите имат „горчив опит„ от недобросъвестни собственици, които качвайки се в превозното средство с домашния любимец, не полагат необходимите усилия, животното да не създава дискомфорт на пътниците или да не нанася някакви повреди или щети по превозното средство.

  „Така че, проблемът с пътуването на домашните любимци в градския и междуградския транспорт, е много сериозен и той винаги има две страни. Когато човек иска да има права, става дума за собствениците на домашни любимци, той трябва да знае, че има и съответните отговорности.“ - категоричен е Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Явор Гечев - > 


Вижте още

“Нямат любов” - новата запомняща се песен на Yoana

След “Да не спим” и “Fiesta”, сега е ред на “Нямат любов”. Това е третият музикален проект на 20-годишната Yoana. Новата песен на младата изпълнителка е  дело на малък, талантлив международен екип, част от който са DARA, Елеонора от 4Magic, шведският хитмейкър Fabian Thorsson и Tooji Keshtkar. Песента е създадена по време на..

обновено на 20.09.20 в 13:52

Стефан Дечев: Българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори

"Мисля, че българската страна трябва ясно да си даде сметка срещу кой "македонизъм" се бори. Дали срещу македонизма на българина и македонеца Гоце Делчев, дали срещу македонизма на българина и македонеца Тодор Александров, дали срещу македонизма на македонеца Методи Андонов – Ченто, дали срещу македонизма на югославянина и македонец Лазар Колишевски, дали..

публикувано на 20.09.20 в 13:34

Мотокрос „Гран при Благоевград 2020“

На мотополигон “Зелен дол“ край Благоевград   при изключително голям интерес пред 10 000 зрители се провежда състезанието по мотокрос „Гран при Благоевград 2020“-четвърти кръг от републиканското   първенство. На откриването присъстваха кметът на община Благоевград Румен Томов,заместник-кметът  Любен Милев,генералният секретар на..

публикувано на 20.09.20 в 13:03

Георги Гаврилов: Искаме да разширим границите на възможното

В предаването за литература на Радио Благоевград "Страници", този петък разговаряхме с поета Георги Гаврилов, за развитието до значим международен мащаб на една традиция, започнала през 2007 г. в Благоевград и подкрепена още тогава от радиото на Югозапада През 2007 г. в Благоевград бе основан Националният литературен фестивал "Глоси", събрал 43-ма автори..

публикувано на 20.09.20 в 12:51

Старата любов ръжда не хваща

  За 17-ти път Благоевград днес бе домакин на автомобилен ретропарад на площад „Македония“. Негов организатор е автомобилен клуб „Пирин“ (Благоевград) с председател Андрей Андреев. Любов, грижа и традиция – три причини да съхраняваш паметта на отминалите десетилетия. Андрей Андреев скромно отбеляза, че спазването на традицията е част от..

публикувано на 19.09.20 в 15:03

3D филми разкриват забележителностите в Белица

Започна заснемането на два рекламни филма, чиято цел е да популяризрат туристическа дестинация Белица. В 15-минутните ленти ще бъдат представени културни и природни обекти, както и нематериалното културно наследство на общината. Това информира Мая Падарева, секретар на местното читалище, което реализира поредната стъпка от спечеления проект..

публикувано на 18.09.20 в 18:02

Творчески ателиета, хубава музика и кино под звездите с „Лаго фест“ в Самоков

За втора поредна година парк „Лаго“ ще бъде пространството с притегателна сила за любителите на хубавата музика, на креативните идеи, на спорта и забавните образователни игри. Това обещават организаторите от фондация „Сийд“ и младежкото сдружение „Хъб-а“, подкрепени от община Самоков. Входът за атрактивното събитие за всички жители и гости на..

публикувано на 18.09.20 в 17:34