Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Едни чистят Благоевград за ден, а други цял живот

Снимка: Радио Благоевград

    За поредна година Община Благоевград стана част от инициативата „Да изчистим България за един ден”.

  В зелената инициатива се включиха десетки доброволци и представители на общинска администрация, които чистиха междублокови пространства, паркове, зелени площи, детски площадки, коритото на река Благоевградска Бистрица, обхванат беше районът на парк „Ловен дом“ и парк “Бачиново“... 

  И докато едни чистят Благоевград само ден, други го правят цял живот. От 35 години Искра се грижи за чистотата на града, трудовия стаж на нейната по-млада колежка Дарина е само три години, но и двете са единодушни, че през есента и зимата почистването е най-трудно. 

  Какво мотивира доброволците от еко инициативата, защо е важно да е чисто и какво още споделят за работата си Искра и Дарина чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Албена Симеонова: Големите вериги трябва да подадат ръка на родните производители

„Големите търговски вериги трябва да подадат ръка на родните производители. Това го настояваме повече от 10 години и сега е дошло времето да се случи“ – коментира за Радио Благоевград Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти“, след проведената среща в Министерството на икономиката. На нея бяха изложени позициите на родните..

публикувано на 10.04.20 в 14:13
Защитеното жилище в село Владимир

Да помогнем на хората в нужда от БЕТЕЛ!

БЕТЕЛ е център с дългосрочна резидентна програма с безплатна рехабилитация за хора с различни зависимости, както и за бездомни хора. Грижата за тях и посрещането на ежедневните им нужди се осъществяват в една различна до тогава за тях среда – без дрога, алкохол и насилие, в атмосфера на домашен уют, приемане и подпомагане. Пребиваването е безплатно за..

публикувано на 10.04.20 в 14:11

Проф. Кирил Костов: Днешните предизвикателства водят до израстване на човечеството

За здравия дух в здравото тяло;  или как да изпълним със съдържание тази максима в днешните социални условия – по тази тема разговаряхме с проф. Кирил Костов. И попяхме малко в радиоефира. Роден и израснал в Благоевград, той e сред водещите имена в областта на педагогиката. Автор е на няколко книги и десетки научни публикации в..

публикувано на 10.04.20 в 13:17
Димитър Аргиров

Димитър Аргиров: И това ще отмине! Всичко ще се оправи!

Народният певец Димитър Аргиров не престава да радва своите почитатели и приятели. Той прави това в Интернет, изпълнявайки на живо от вкъщи свои популярни и нови песни. Повечето от тях в условията на пандемия Митко сътворява у дома, но работи в конферентна връзка и със своята дуетна партньорка Соня Чакърова. Преди всяко свое изпълнение в социалните..

публикувано на 10.04.20 в 13:15

Богослуженията по празниците с повишени мерки за безопасност

На Цветница няма да се раздават върбови клонки в храмовете, на Възкресение Христово няма да се пътува до Иерусалим за Благодатния огън и при всички богослужения присъстващите трябва стриктно да спазват разпоредбите за безопасност – така Неврокопският митрополит Серафим обобщи за Радио Благоевград обсъжданите мерки във връзка с предстоящите..

публикувано на 10.04.20 в 12:21
Проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Хората се тревожат повече за икономическите последствия от заразата с COVID-19, отколкото за здравните

Департаментът "Психология" в Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките направи изследване на тема "Стрес и справяне с него в условия на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България" .  Проучването бе сред акцентите в предаването „Събития и личности“. Проф. Антоанета Христова..

публикувано на 10.04.20 в 11:28

Какво е бъдещето на пакет „Мобилност“

Съветът на ЕС прие на първо четене на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач - на три или четири в зависимост от работния си..

публикувано на 10.04.20 в 11:04