Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Смесен хор „Ален мак“ към НЧ „Н. Вапцаров 1866“ набира хористи

Творческият сезон за формацията с почти 100-годишна история вече започна. Предстоят концерти, конкурси и фестивали, както в Благоевград и региона, така и в чужбина. След концерт по повод 1 ноември, Ден на будителите, хорът ще участва във фестивал с конкурсен характер в началото на месец декември в Братислава, Словакия. Следват коледни концерти и участия извън пределите на България.

В ефира на Радио Благоевград диригентът Йоланта Лазарова сподели, че се набират хористи. „Ако сте млади /най-вече по дух/, ако обичате да пеете и не се плашите от така наречената „сложна“ музика, ако бихте искали да сте част от страхотен екип, с който да творите вълшебства и да прекарвате незабравими мигове заедно – ЗАПОВЯДАЙТЕ! Много вероятно ще намерите своето място сред нас. Ще Ви очаквам с радост и нетърпение всеки понеделник и сряда от 18.00 ч. в Камерна зала „Христо Велев“ на читалище „Н.Вапцаров 1866“.“ – каза Йоланта Лазарова-Велева – диригент на смесен хор „Ален мак“.  

Търсят се всякакви гласове, но най-много сопрани и тенори. 

Пеенето в хор е прекрасно и въодушевяващо, но не е само „женска“ работа. Както всички Вас, нашите мъже ценят вкусните гозби, качественото питие и обичат да кавалерстват на дамите. Но... ако ги чуете как пеят!!! Това си е категорично „мъжка“ работа! Заповядайте!“ – допълни диригентът на хор „Ален мак“ Йоланта Лазарова.

Снимка
Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Благоевград – огнище с COVID-19 в Пиринско, най-засегнати във възрастта между 25 и 49 години!

За изминалата седмица потвърдените случаи с COVID-19 са 376 – най-много от началото на пандемията. От тях под домашна карантина са 338, само 38 са настанени в болница за лечение. По възраст разпределението изглежда така: от 2 до 4 годишна възраст само 1 случай,  5-14 – 11, 15-24 – 23 , най-много са във възрастовата група от 25 до 49 години – 147..

публикувано на 20.10.20 в 13:30

Проф. Донка Байкова: Улицата поема грижата за изхранването на българските ученици

Всеки родител иска детето му да расте здраво, умно и щастливо. Здравословното хранене за децата поставя основите на ценния им живот, осигурява техния растеж, физическо и психическо развитие. Ето защо е изключително важно менюто да е балансиран и да отговаря на всички нужди на детето, като се вземат предвид неговата възраст и индивидуалности.  „Децата..

публикувано на 20.10.20 в 10:57

Алекс Удев, лектор: Бърборкото в нашите глави пречи на щастието ни

Покрай пандемията от коронавирус понятието щастие като че ли остана на заден план. И не само - свикнали сме да асоциираме щастието си с някакви големи събития и  постижения в нашия живот.  За щастлив се приема всеки, който е образован, има социални придобивки и статус, кариера или собствен бизнес. Заедно с това, в личен план, щастието е свързано със..

публикувано на 20.10.20 в 10:30

Отново отложиха делото за дребно хулиганство на протестиращи

„За 29 октомври е отложено делото по Указа за борба с дребното хулиганство, което бе гледано днес в Районен съд Благоевград“ – съобщи за Радио Благоевград Калоян Ханджийски, по време на днешния протест под мотото „Благоевградско  –  Джумайско въстание“. Припомняме, че делото е за хулигански прояви на тримата протестиращи Калоян..

публикувано на 19.10.20 в 19:39

Как оцеляха малките къщи за гости по време на пандемията?

Пандемията от коронавирус посече туризма както у нас, така и в чужбина. И все пак се оказа, че малките населени места се радват на по-голям интерес на български туристи от по-големите курорти. Ако големите хотелски комплекси претърпяха загуби, то къщите за гости и семейните хотели станаха предпочитани. Това споделя и Дешка..

публикувано на 19.10.20 в 14:31

В Кюстендил честват празника на художниците с изложба на участниците в пленера "Свети Лука"

В художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в град Кюстендил днес бе открита изложба с творби на участниците в пленера „Свети Лука“. Творческият форум „Свети Лука” е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от град Кюстендил. След кратко прекъсване пленерът бе възстановен преди две години. През изминалите години в..

публикувано на 18.10.20 в 19:18

Евгения Ташева: Подкрепете петицията „Повече море, по-малко пластмаса“!

„Побързайте, ако искате да ни подкрепите! Има още съвсем малко време, за да оформим и предадем петицията както трябва“, призова от ефира на Радио Благоевград Евгения Ташева от сдружението „За Земята“. Екологичната организация, заедно с „Грийнпийс“ – България са организатори на кампания „Повече море, по-малко пластмаса“ за ограничаване на..

публикувано на 18.10.20 в 19:16