Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание! Опасни капачки за буркани на пазара!

  „Най-тревожния проблем в момента на българския пазар са металните капачки с пластизолов уплътнител и металните опаковки. Другите опаковки са горе-долу вече в ред, но при капачките положението е много тревожно.“ – коментира за Радио Благоевград инж. Майя Стойчева, ръководител на Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, която е направила изследването.

  Според резултатите, спрямо предишни изследвания, общата миграция на капачките е намаляла като число, но въпреки това, е до 10 пъти по-голяма от разрешената нормирана обща миграция, съгласно европейските и националните документи. Другият показател, който е изследван, това е миграция на пластификаторите, тъй като там, положението също е много сериозно.

  „В Регламент 10 на ЕС, има изброени 21 вещества, които си използват за пластификаторите и в тези вещества влизат забранени тафталати, които влияят на възпроизводителната система на човека. Смята се, че при голяма част от 250-те хиляди бездетни двойки в страната, проблемът се дължи на тафталатните пластификатори, които дълги десетилетия са се използвали в капачките за буркани. За съжаление, тези 7 вида капачки, които изследвахме, не отговарят на изискванията както на границата за обща миграция, така и на границата на специфичната миграция на пластификаторите. Това е изключително тревожно и е тенденция, която се е задържала през последните 20 години. За съжаление, не можем да кажем, че контролът го има и е достатъчен.“ – категорична е инж. Стойчева.

  Според нея, самите производители може и да не знаят, че има проблем в капачките, защото, те просто не са изпитани. “ЕС казва, че всеки, който пуска продукт на пазара, носи отговорност за неговото качество. Т.е. производителите носят отговорност за капачките, които пускат на пазара, но няма кой да ги накара да си изпитат капачките. Няма и контрол, за това доколко производителите на уплътнителната паста спазват изискванията за нейното производство, откъдето идва и проблемът.“ – уточнява инж. Майя Стойчева.

  Тя е категорична, че опасността е най-голяма за здравето ни, когато мазната храна е в допир с канцерогенните капачки, защото тогава, миграцията на пластификаторите е най-активна, както и при храни, съдържащи оцетна киселина. Рискът при водните храни е най-малък.

  „Няма как, потребителите да установят с поглед, дали капачките, които купуват са опасни за здравето, но поне, да не купуват такива, които са без индикация на производителя.“ – съветва инж. Майя Стойчева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с инж. Майя Стойчева - > 



 Репортерска проверка на Радио Благоевград установи, че част от жителите на Благоевград са информирани за наличието на опасни капачки за буркани на пазара, други за първи път чуваха за този проблем. Всички анкетирани обаче, бяха категорични, че не избират капачките по някакви специални изисквания и не следят за информацията на опаковките.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Иван Лазов – > 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44