Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внимание! Опасни капачки за буркани на пазара!

  „Най-тревожния проблем в момента на българския пазар са металните капачки с пластизолов уплътнител и металните опаковки. Другите опаковки са горе-долу вече в ред, но при капачките положението е много тревожно.“ – коментира за Радио Благоевград инж. Майя Стойчева, ръководител на Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, която е направила изследването.

  Според резултатите, спрямо предишни изследвания, общата миграция на капачките е намаляла като число, но въпреки това, е до 10 пъти по-голяма от разрешената нормирана обща миграция, съгласно европейските и националните документи. Другият показател, който е изследван, това е миграция на пластификаторите, тъй като там, положението също е много сериозно.

  „В Регламент 10 на ЕС, има изброени 21 вещества, които си използват за пластификаторите и в тези вещества влизат забранени тафталати, които влияят на възпроизводителната система на човека. Смята се, че при голяма част от 250-те хиляди бездетни двойки в страната, проблемът се дължи на тафталатните пластификатори, които дълги десетилетия са се използвали в капачките за буркани. За съжаление, тези 7 вида капачки, които изследвахме, не отговарят на изискванията както на границата за обща миграция, така и на границата на специфичната миграция на пластификаторите. Това е изключително тревожно и е тенденция, която се е задържала през последните 20 години. За съжаление, не можем да кажем, че контролът го има и е достатъчен.“ – категорична е инж. Стойчева.

  Според нея, самите производители може и да не знаят, че има проблем в капачките, защото, те просто не са изпитани. “ЕС казва, че всеки, който пуска продукт на пазара, носи отговорност за неговото качество. Т.е. производителите носят отговорност за капачките, които пускат на пазара, но няма кой да ги накара да си изпитат капачките. Няма и контрол, за това доколко производителите на уплътнителната паста спазват изискванията за нейното производство, откъдето идва и проблемът.“ – уточнява инж. Майя Стойчева.

  Тя е категорична, че опасността е най-голяма за здравето ни, когато мазната храна е в допир с канцерогенните капачки, защото тогава, миграцията на пластификаторите е най-активна, както и при храни, съдържащи оцетна киселина. Рискът при водните храни е най-малък.

  „Няма как, потребителите да установят с поглед, дали капачките, които купуват са опасни за здравето, но поне, да не купуват такива, които са без индикация на производителя.“ – съветва инж. Майя Стойчева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с инж. Майя Стойчева - >  Репортерска проверка на Радио Благоевград установи, че част от жителите на Благоевград са информирани за наличието на опасни капачки за буркани на пазара, други за първи път чуваха за този проблем. Всички анкетирани обаче, бяха категорични, че не избират капачките по някакви специални изисквания и не следят за информацията на опаковките.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Иван Лазов – > 
Вижте още

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България ,  сдруженията КАЖИ  и  На Ти с Природата . Събитието ще се проведе онлайн , на 27 ноември , във времето от 15 до 17 ч. „На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все..

публикувано на 26.11.20 в 12:34

Дара Екимова: Не се смятам за известна, а за разпознаваема

Талантлива, упорита и емоционална певицата Дара Екимова знае, че тепърва ще взема своите житейски уроци и гледа нагоре към мечтите си, които са много, много високо. Дара е от звездно семейство - баща и е покойният Дими от „Сленг“, а майка и известната PR - Ива Екимова. „Това, че съм от звездно семейство и помага, и тежи. Не бих..

публикувано на 26.11.20 в 12:27

„Има ли ред и дисциплина – ке се оправиме!“

Една от по-строгите мерки, които МС прие вчера за преодоляване разпространението на коронавируса е преустановяването на присъствените занятия във всички детски градини, училища и университети. Как родителите на най-малките – децата в детските градини и в начален курс на обучение коментират мерките? Репортерът Елизабет Александрова посети ЦДГ „Света..

публикувано на 26.11.20 в 11:34

Младите планинари от Петрич дариха и „опаковаха с любов“ над 100 чаши за чай

„Опаковано с любов“ е поредната инициатива на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.  По повод отминалия Ден на християнското семейство , децата от клуба и техни съмишленици, събраха над 100 чаши за чай, които дариха на едни от най-посещаваните хижи и заслони в планина Беласица. „В една хижа, винаги, през всички сезони, ни посрещат с чаша..

публикувано на 26.11.20 в 11:28

Нови мерки срещу проблема с бездомните кучета в Благоевград

Община Благоевград стартира Програма за овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на общината, която е част от управленската стратегия на настоящото ръководство за подобряване на градската среда. Програмата включва Проект на Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регистрация на домашни..

публикувано на 26.11.20 в 11:21

"Вечер на добродетелите" – популярни лица ръка за ръка за деца в нужда

Тази неделя, от 20:00 ч., предстои да се проведе едно от най-големите благотворителни събития, посветени на детската грижа "Вечер на добродетелите". За първи път заради наложените противоепидемични мерки то ще се проведе изцяло онлайн чрез платформата за виртуални събития MP Studio Events. Темата на тазгодишната Вечер на добродетелите е „Очите на..

публикувано на 26.11.20 в 10:54

Баки Хюсеинов: Комисията за защита от дискриминация разглежда жалби във връзка с епидемичните мерки

От началото на пандемията в Комисията за защита от дискриминация са постъпили оплаквания от граждани заради недопускането без маски в търговски обекти. Според жалбоподателите това се възприема за неравно третиране спрямо лицата носещи маски. „Съгласно спецификите на Закона за защита от дискриминация към настоящия момент са образувани три..

публикувано на 26.11.20 в 10:29