Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внимание! Опасни капачки за буркани на пазара!

  „Най-тревожния проблем в момента на българския пазар са металните капачки с пластизолов уплътнител и металните опаковки. Другите опаковки са горе-долу вече в ред, но при капачките положението е много тревожно.“ – коментира за Радио Благоевград инж. Майя Стойчева, ръководител на Акредитиран Изпитвателен Център АЛМИ ТЕСТ, която е направила изследването.

  Според резултатите, спрямо предишни изследвания, общата миграция на капачките е намаляла като число, но въпреки това, е до 10 пъти по-голяма от разрешената нормирана обща миграция, съгласно европейските и националните документи. Другият показател, който е изследван, това е миграция на пластификаторите, тъй като там, положението също е много сериозно.

  „В Регламент 10 на ЕС, има изброени 21 вещества, които си използват за пластификаторите и в тези вещества влизат забранени тафталати, които влияят на възпроизводителната система на човека. Смята се, че при голяма част от 250-те хиляди бездетни двойки в страната, проблемът се дължи на тафталатните пластификатори, които дълги десетилетия са се използвали в капачките за буркани. За съжаление, тези 7 вида капачки, които изследвахме, не отговарят на изискванията както на границата за обща миграция, така и на границата на специфичната миграция на пластификаторите. Това е изключително тревожно и е тенденция, която се е задържала през последните 20 години. За съжаление, не можем да кажем, че контролът го има и е достатъчен.“ – категорична е инж. Стойчева.

  Според нея, самите производители може и да не знаят, че има проблем в капачките, защото, те просто не са изпитани. “ЕС казва, че всеки, който пуска продукт на пазара, носи отговорност за неговото качество. Т.е. производителите носят отговорност за капачките, които пускат на пазара, но няма кой да ги накара да си изпитат капачките. Няма и контрол, за това доколко производителите на уплътнителната паста спазват изискванията за нейното производство, откъдето идва и проблемът.“ – уточнява инж. Майя Стойчева.

  Тя е категорична, че опасността е най-голяма за здравето ни, когато мазната храна е в допир с канцерогенните капачки, защото тогава, миграцията на пластификаторите е най-активна, както и при храни, съдържащи оцетна киселина. Рискът при водните храни е най-малък.

  „Няма как, потребителите да установят с поглед, дали капачките, които купуват са опасни за здравето, но поне, да не купуват такива, които са без индикация на производителя.“ – съветва инж. Майя Стойчева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с инж. Майя Стойчева - >  Репортерска проверка на Радио Благоевград установи, че част от жителите на Благоевград са информирани за наличието на опасни капачки за буркани на пазара, други за първи път чуваха за този проблем. Всички анкетирани обаче, бяха категорични, че не избират капачките по някакви специални изисквания и не следят за информацията на опаковките.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Иван Лазов – > 
Вижте още

Цочо Бояджиев: Един от митовете на съвременния човек е неговото саморазпознаване като безусловен творец

"Ние сме хора-творци – т.е. творим при определени условия", продължи проф. Цочо Бояджиев, уточнявайки различието ни от Бога, който е единственият "творящ от нищо", без да е ограничен и определен чрез условия. "Дори когато отхвърляме условията, в които творим, ние се съобразяваме с тях. За мен това е щекотлив въпрос, тъй като се занимавам и с фотография, и..

публикувано на 24.10.20 в 09:48
Любка Стаменова

Любка Стаменова: Стана чудо и след 23 години видях отново светлината!

32-годишната Любка Стаменова вижда отново светлината, след като водещият български офталмолог проф. Ива Петкова извърши сложна операция, за да отстрани чуждо тяло, което е престояло в окото ѝ цели 23 години. Към тази невероятна история с приказен край ни насочи вниманието Институтът за здравно образование. Всичко започва от детска игра в..

публикувано на 23.10.20 в 12:39

Явор Гечев: Предложените изменения в Закона за лова са абсурдни и притеснителни

„ Министерството на земеделието, храните и горите е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча, който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов “ се посочва в позицията на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, по повод проекта за изменение на Закона за лова и опазване..

публикувано на 22.10.20 в 15:56

10 пъти е по-слаб добивът от мед в кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов,председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил. По думите му, проблемът с пестицидите,..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Холограмите – модерната илюзия на човешкото присъствие

Холограмите не съществуват само в научната фантастика. Те отдавна не са фантастика, а са съвсем истински и се използват. „Холограмите са интересна тема, защото всеки човек има различна представа за тях. Съответно някои хора си представят, че това е светещо очертание на човек, други си мислят за някакви матрици, светещи цифри. Всъщност..

публикувано на 22.10.20 в 10:43

Звездата на българската борба Евелина Николова: „Що е маке, все е юнак”

„Що е маке, все е юнак” - бойната реплика за прословутия петрички дух носи и звездата на българската борба, петричанката Евелина Николова. На тепиха е войн, в живота- дама. „Борбата за мен е начин на живот. Извън тепиха обаче най-често водя битки с характера си. Доста особен характер съм.“, каза в предаването "Звездопад в Благоевград"..

публикувано на 22.10.20 в 10:14

„Пирин“ за малко не успя в невъзможна мисия

В най-интересния от досега играните мачове от 1/16 финалите за  Купата на България по футбол благоевградският „Пирин“ надскочи себе си е бе на път да направи сензацията. “Орлетата“ загубиха с 3:4 от „Берое" (Стара Загора), трети в първа лига, след като 10 минути преди края на редовното време водеха в резултата. Благоевградчани поведоха с..

публикувано на 22.10.20 в 09:20