Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Законопроектът срещу фермите за ценни кожи вече е в Парламента

Законопроектът, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., вече е внесен в Парламента. Това е най-важната крачка, но предстоят още много усилия, докато се случи наистина забраната“ – съобщи за Радио Благоевград Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет на Национална гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и председател на УС на Сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" - КАЖИ.
  Предложението е за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност и е внесено в Народното събрание миналия петък, подписано е от 13 народни представители.

 „Според дефиницията по Законопроекта, ценни кожи, това са кожи от животни, които се отглеждат и развъждат с цел, производство на кожи с козина и които не се използват за консумация от човека. Тази дефиниция кореспондира с много други дефиниции в европейското законодателство, но до момента у нас няма такава дефиниция“-уточни Петя Алтимирска. Тя коментира факта, че много хора вече разбират, че в съвременния живот нямаме нужда от този продукт, който се използва най- вече за мода и суета. Много важен е и другият аргумент, а именно, че тенденциите в законодателството, които възпират такива жестоки практики към животните, ще се отразят много позитивно на обществения морал, т.е. те имат и възпитателен характер.

  „Най-напред, Законопроектът ще бъде разгледан в двете Комисии – по земеделие и храни и по взаимодействие с неправителствените организации. Засега не е включена Комисията по околната среда, което се надяваме да се случи. След това, текстовете трябва да минат на първо четене в пленарна зала, а след това и на второ четене. Но битката ще бъде в Комисиите“ – категорична е Петя Алтимирска.

  Според нея, „навсякъде по света и в цяла Европа, тенденцията е такава-върви се към закриване на тази индустрия“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Петя Алтимирска - > 


Петя Алтимирска
Вижте още

Явор Гечев: Предложените изменения в Закона за лова са абсурдни и притеснителни

„ Министерството на земеделието, храните и горите е изготвило проект с изменения в Закона за лова и опазване на дивеча, който на практика разрешава всички забранени и считани за жестоки и неетични методи за лов “ се посочва в позицията на Българския офис на Фондация „Четири лапи“, по повод проекта за изменение на Закона за лова и опазване..

публикувано на 22.10.20 в 15:56

10 пъти е по-слаб добивът от мед в кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов,председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил. По думите му, проблемът с пестицидите,..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Холограмите – модерната илюзия на човешкото присъствие

Холограмите не съществуват само в научната фантастика. Те отдавна не са фантастика, а са съвсем истински и се използват. „Холограмите са интересна тема, защото всеки човек има различна представа за тях. Съответно някои хора си представят, че това е светещо очертание на човек, други си мислят за някакви матрици, светещи цифри. Всъщност..

публикувано на 22.10.20 в 10:43

Звездата на българската борба Евелина Николова: „Що е маке, все е юнак”

„Що е маке, все е юнак” - бойната реплика за прословутия петрички дух носи и звездата на българската борба, петричанката Евелина Николова. На тепиха е войн, в живота- дама. „Борбата за мен е начин на живот. Извън тепиха обаче най-често водя битки с характера си. Доста особен характер съм.“, каза в предаването "Звездопад в Благоевград"..

публикувано на 22.10.20 в 10:14

„Пирин“ за малко не успя в невъзможна мисия

В най-интересния от досега играните мачове от 1/16 финалите за  Купата на България по футбол благоевградският „Пирин“ надскочи себе си е бе на път да направи сензацията. “Орлетата“ загубиха с 3:4 от „Берое" (Стара Загора), трети в първа лига, след като 10 минути преди края на редовното време водеха в резултата. Благоевградчани поведоха с..

публикувано на 22.10.20 в 09:20

Станка Иванова: Децата на Петрич са будни и талантливи

Дейни, пълни с хъс и идеи са децата на Петрич. Две инициативи са новото предизвикателство пред младежите от Общински детски младежки център към ОДК - Петрич. „Децата сами предложиха, тъй като е много хубаво времето през месец октомври в нашия град, а и поради мерките, заради които родителите нямат право да влизат в сградата на Младежкия..

публикувано на 21.10.20 в 20:34

Ива Таралежкова: Диалогът власт – граждани трябва да се изпълни със смисъл и истински резултати

„ Организацията и подготовката на обществени обсъждания и срещи, свързани с решаване на местни проблеми или инициативи са изключително важни. От подготовката зависи ефектът, резултатът от тези събития и по-нататъшната мотивация на гражданите да участват “, коментира  за Радио Благоевград Ива Тарежкова от Форум гражданско участие.  След..

публикувано на 21.10.20 в 14:16