Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подкрепа за социалното предприемачество на местно ниво


   Дейностите за подпомагане и подобряване на социалното предприемачество на местно ниво в трансграничния регион, бяха представени днес на среща в Благоевград. Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020. 

  Създаването на два центъра за подкрепа на социални предприемачи в гръцката община Терми и в българската Благоевград, както и на уеб-платформа, която служи за електронен център за подкрепа, са част от резултатите по проекта.

  „Освен това, бяха изработени три наръчника за това, как да се насърчава социалното предприемачество, имаме два рисърча за хранително-вкусовата промишленост и земеделието, както и един рисърч за влиянието на социалното предприемачество върху съответните сектори.“ – коментира на срещата Славина Георгиева, мениджър проекти в Сдружение „Юни партнърс“, един от партньорите в проекта.

  „Създадената уеб-платформа е онлайн версия на двата центъра за социално предприемачество, които бяха открити в двата града – Благоевград и Терми, Гърция. Платформата е напълно безплатна и съдържа три курса на обучение. Тя дава информация за създаването и успешното управление на едно социално предприятие.“ – уточни Десислава Данчова, от Сдружение „Юни партнърс“.

  „Основната цел при изграждането на Центровете за подкрепа е да се информират гражданите за действията по проекта, за възможностите за развитие на социалното предприемачество и социалната икономика като цяло.“ – допълни Продромос Вадрацикас, представител на гръцката община Терми.

  Наставничеството и изработването на бизнес планове са част от основните дейности по проекта, в рамките на който са били наставлявани общо 40 безработни лица от Гърция и България.

  „В края на обучителното наставничество, всеки преминал бучението, трябва да оформи своя собствена идея за социално предприемачество, която в последствие да се развие като бизнес план. Всъщност, това е и основната цел, да се подпомогнат безработни лица от трансграничния регион да започнат дейност по социалното предприемачество, като им се предоставят необходимите знания за това“ – коментира Георги Бойков от Сдружението на Югозападните общини.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева


Галерия

Вижте още
Румен Томов

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени. Това потвърди той пред Радио Благоевград, след решението на  Конституционния съд, които отхвърли искането за обявяване на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация като противоконституционни. След като беше избран за кмет на Благоевград Румен..

публикувано на 28.09.20 в 17:10
Стефания Мирческа – експерт в Дирекция

Започват проверки за достъпността на уеб сайтове и мобилни приложения от обществения сектор

Държавната агенция „Електронно управление“ започва наблюдение и проверки на уебсайтове и мобилни приложения на организациите от обществения сектор за достъпност за потребителите, по-специално за хората с увреждания и възрастните хора. Одобрена е Методология за наблюдение и проверки на достъпността от Председателя на ДАЕУ, в съответствие с..

публикувано на 28.09.20 в 16:49

Славин Славчев и как мечтите стават реалност

„Не е лесно“, но мечтите ни водят напред, дори и тези мечти, за които не сме имали смелост да мечтаем. Доказателство за това е талантливият Славин Славчев. Младият изпълнител получи като подарък песен от популярния композитор Румен Бояджиев, един от основателите на легендарните ФСБ и съпругата му Даниела Кузманова. „Не е лесно“ – това..

публикувано на 27.09.20 в 16:02

„Пирин“ (Гоце Делчев) – с първа домакинска победа

В  мач от 8-я кръг на Югозападната футболна лига отборът на „Пирин“/Гоце Делчев/ постигна първа домакинска победа ,като се наложи с класическия резултат 3:0 над „Велбъжд“/Кюстендил/. Домакините водеха още на полувремето с 1:0, а след 60-та минута  гостите отпаднаха физически и допуснаха още два гола.   След мача старши треньорът на..

публикувано на 27.09.20 в 13:50

Ивайло Шопски: На 5 октомври, в 16:00, ще представим в Благоевград филм за войводата Стоян Мълчанков

"На 5 октомври, понеделник, в 16 часа ще гостуваме в музея в Благоевград, където ще представим нашия нов документален филм, посветен на войводата Стоян Мълчанков . Филмът се казва "Премълчаното за войводата Мълчанков", защото дойде време – след толкова много години – този човек да излезе от забвение. Сега, заедно с филма за него, издадохме и една книга с..

публикувано на 27.09.20 в 13:38

Капка Касабова: Можем да разчитаме само на разказа в първо лице, единствено число

  Полското издание на „Граница“, заедно с още шест важни книги на източноевропейски автори в превод на полски, е включена в краткия списък на престижната Централноевропейска литературна награда „Ангелус“ във Вроцлав. При предишното си издание наградата бе връчена на Георги Господинов и на преводачката на книгата на полски Магда Питлак за „Физика на..

публикувано на 27.09.20 в 13:13
Стефан Дечев

"Заев, Борисов, Делчев" с доц. Стефан Дечев

"Лично аз се отнасям по-скептично към една подобна среща, тъй като нищо друго в медийната среда в България и Македония напоследък не ми говори в полза на някакво разбирателство" – това каза в началото на коментара си по повод предложената от македонския премиер Зоран Заев среща с българския му колега, която да реши "проблема Гоце Делчев". "Не виждам –..

публикувано на 27.09.20 в 13:08