Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители на община Бобов дол ще участват в делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол“

Делото на екологичната организация „Грийнпийс – България“ срещу Изпълнителната агенция за опазване на природната среда и водите за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е насрочено за 24-ти септември в Административния съд в Кюстендил. Към делото са се присъединили и жители на Големо село, което е част от община Бобов дол. 

Жителите на общината недоволстват и от факта, че от екологичното министерство е дадено разрешение за изгаряне на отпадъци, заедно с въглищата. Това замърсява въздуха. Още повече в общината не са поставени и уреди, които да следят каква е чистотата на въздуха, а това е наложително. 

Тези факти коментира в интервю за Радио Благоевград Меглена Антонова от „Грийнпийс – България“. (чуйте звуковия файл)Вижте още

От утре учениците отново преминават към онлайн обучение

От вчера знаем, че учениците от средния курс,както и студенти те,отново започват онлайн обучението. Заповедта е на министъра на здравеопазването и засега онлайн-обучението в страната е за срок от две седмици. Причината е в продължаващата пандемия от COVID-19. За съжаление Благоевград е на първите места по брой на болни.  Направихме репортерска..

публикувано на 28.10.20 в 11:45
Светлозар Петров

Светлозар Петров: Младите хора търсят работа, има предусещане за криза

Светът в карантина със сигурност е нерадостно място - забрани, ограничения, адаптиране към нови обстоятелства.  Епидемията от COVID-19 по света има мащабен ефект върху всеки един аспект от живота. Ограниченията в ежедневния живот във всички държави доведоха до закриване и на много компании и освобождаване на персонал - постоянно или временно...

обновено на 27.10.20 в 19:31

ЮЗУ "Неофит Рилски" се подготвя за преминаване към дистанционно обучение

Югозападният университет „Неофит Рилски“ се подготвя за плавно преминаване към дистанционна форма на обучение. Към момента тази е въведена напълно или частично в четири факултета.  Новоприетите магистри ще започнат академичната година присъствено, за да получат опит в онлайн подготовката.  Практическите занятия могат да се изтеглят..

публикувано на 27.10.20 в 18:40

Регистрираме задължително кладенеца в двора

Собствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. трябва да регистрират съоръженията, които са разположени в собствения им имот. Решението е на Министерството на околната среда и водите. Регистрацията става в Басейновата дирекция, която отговоря за управление на водите в..

публикувано на 27.10.20 в 14:58

Д-р Мончева: В Благоевград се увеличават заразените с COVID-19 във възрастовата група 15-24 години

„От днешните 130 новоинфектирани с  COVID-19 за областта,  най-много са в Благоевград – 56 случая, като голяма част от тях са с леки симптоми или безсимптомни. Само в гр. Гоце Делчев – 13, има случаи и в селата от общината, в Разлог – 8, Сандански – 9, в Петрич – 12“ – каза д-р В. Мончева от Регионалната здравна инспекция в Благоевград в интервю за..

публикувано на 27.10.20 в 13:40

Неподходящо приятелство на детето – как да реагират родителите?

Всяко дете мечтае да намери истински приятел, които да остане с него за цял живот. Желанието за създаване на приятелства е толкова силно, че децата или тийнейджърите се радват на появата на всеки нов човек в своя живот, който проявява внимание към техните чувства и интереси. А родителите могат да възприемат такова приятелство с повишено..

публикувано на 27.10.20 в 10:55
Маргарита Спасова

Маргарита Спасова: Младите хора са активни, трябва им подкрепяща среда

Форумът за глокална промяна създаде „Пътеводител на младежкото гражданско участие“ с намерението той да бъде в услуга на младежки работници, обучители, педагози, доброволци и всички хора, които са ангажирани с младежки дейности в България под една или друга форма. "Пътеводителят е създаден в рамките на кампанията #ОтНасЗависи на гражданско..

обновено на 26.10.20 в 15:35