Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

70 години ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград

Гости в студиото на Радио Благоевград бяха ученици и преподаватели от ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград, участвали в обучения и стажове в различни европейски страни. Гимназията завоюва Първо място в неформалната класация на МОН сред всички училища, предлагащи обучение по икономически специалности.

Ася Бояджиева, директор на гимназията: „Предстои ни 70-годишен юбилей и в тази връзка през изминалата учебна година учителите и учениците на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград си направиха най-добрия подарък, като завоюваха това първо място сред всички икономически гимназии, средни училища и други, които предлагат образование по икономически професии. Постигнахме го с много ентусиазъм, с много труд, вдъхновение и амбиции от страна на учители и ученици. Завоювахме I-во място на най-трудното състезание в страната, организирано от МОН по счетоводство. Участвахме в Международния панаир на учебно-тренировъчните фирми, където също завоювахме първи места в различни категории. Организирахме национално състезание по английски език за икономисти в партньорство с АУБ, което правим вече четвърта година и се опитваме това състезание да бъде включено в календара на МОН, засега все още неуспешно. Учениците ни се представиха блестящо на държавните изпити по теория и практика на професията. По време на техните защити на бизнес планове и счетоводни казуси присъстваха представители от банкови институции, от стопанската сфера. Те бяха впечатлени от способността на учениците да отговарят на неочаквани въпроси, да покажат мислене и солидна подготовка. Всичко това ни дава усещането, че пътят е правилен и с екипът от учители, с който разполага училището  и способността им да мотивират учениците за успех и личностно развитие, ще продължим и занапред да поддържаме това високо ниво, което предлагаме като качество на образованието в нашето училище.

Нина Стоицова, заместник-директор по учебната дейност: „Това, което искам да споделя като координатор на тазгодишния проект по програмата „Еразъм+“, ключова дейност „Училищно образование“ за втора година гимназията има одобрен проект за обучение на учители в държави от ЕС. Името на проекта е „Предприемчиви, мотивирани и креативни в интернационалното училище на 21 век“. Бяха одобрени три курса с три мобилности от учители, общо шест учители от гимназията бяха на обучение във Великобритания, Испания и Италия и това, което т.г. реализирахме, е плод на работа освен на ръководството и на мотивираните колеги, желаещи да се включат в обучението. Обучението беше в различни държави на различни теми: управление на конфликти, емоционална грамотност, по-добър английски, иновации в класните стаи."

Антония Бакалова, преподавател по история и цивилизации: „Аз участвах в обучение във Флоренция, Италия. Курсът се нарича „Креативни, иновативни мотивиращи нови техники на преподаване“. Идеята на обучението, което беше двуседмично, се изразяваше в това как да разчупим традиционната образователна среда и да превърнем учебния процес в интересен за учениците. Запознахме се с най-различни сайтове и приложения в интернет, които можем да използваме в процеса на преподаване. Най-голямото предизвикателство беше, че работният език беше английски. Ние с моята колежка, с която участвахме в обучението, не сме филолози и всички останали участници от другите държави ни поздравяваха за смелостта и куража за това, че сме взели участие в този курс и сме успели да преодолеем едно ново предизвикателство за нас.

Биляна Дончева, преподавател по физическо възпитание и спорт:Аз с моята колежка, преподавател по биология, бяхме в Англия за по-добър английски за учители. Тъй като нашите предмети са далеч от английския, целта ни беше  да усъвършенстваме езика, да постигнем по-високо ниво, за да можем да направим по-интересни уроците на учениците. Искахме да видим как се преподава там. След като овладеем езика, се надяваме да го прилагаме в часовете, за да може материалът да е много по-интересен и поднесен по по-интересен начин. Бяхме две седмици, общувахме с много колеги от различни държави, от Франция, от Италия. Имахме възможност да се запознаем с техните системи. Общуването ни донесе освен емоции и други ползи за преподаване.“

Николай Георгиев, ученик: „Аз виждам промяна относно метода на преподаване на нашите учители, които участваха в проекта. Поднасят материала по-интересно, по-различно. Забелязва се разликата и мисля, че от тези проекти има голяма полза.

Аз бях на стаж в Португалия. Моят стаж беше свързан със счетоводната практика. Идеята беше да усвоя нови знания, да се запозная с нови хора, с техния начин на живот, тяхната култура. Аз имах късмета да бъда там две седмици, през които научих много. Бяхме в различни фирми. Говорехме само на английски език. Освен счетоводната практика, този стаж ни подобри езика. Ние прескочихме езиковата бариера и се отпуснахме. Чувствахме се супер!

Антоний Георгиев, ученик: „Тези проекти според мен са много добри и много полезни. Научихме много и в счетоводството, и езика. Това са проекти, които могат само да ни помагат.“

Анита Христова, ученик: „Аз също бях в Португалия. За първи път напуснах България и видях какво е да се справяш сам, родителите да не са до теб, да няма кой да ти помага. С всичко трябва да се справяш на собствените си рамене.“

  Официалното отбелязване на 70-годишния юбилей на ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград ще се състои на 28 ноември 2019 година.

Снимка


Галерия

Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51