Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще поскъпнат ли предизборно цените на храните

  „Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през 2019 показват, че точно по време на избори, се наблюдава един пик на цените нагоре. Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление. Същото се случваше по време на парламентарните избори, което означава, че в момент на избори, очевидно имаме пик на цените. Явно, хората се наелектризират, явно има някакво психическо влияние, тъй като пазарни фактори, които да  обуславят поскъпването на храните, няма. При такава силна конкурентна среда, няма как да има резки изменения в ценовите равнища“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

  Според него, през последните седмици се наблюдават колебания в цените на храните, които се дължат най-вече в колебанията на цените на зеленчуците. При основните хранителни продукти, сред които са олиото и яйцата, цените на едро са стабилни.

   „След колебанията при свинското месо, в момента то се търгува за около 8.70 лв. за кг, което е странно, защото има спад в цената, в сравнение с летния период, заради кризата със заболяването Африканска чума по свинете. Относно варивата – при фасула и ориза, както и при захарта, има стабилитет на цените. При плодовете, в момента има по-ниски равнища, в сравнение с миналата година, почти при цялата гама. Единствено има повишение при кромида и лука с около лев, в сравнение с 2018. Или като цяло, ако от всички 27 продукта, които съставляват „потребителската кошница“, закупим по единица, получаваме сума, в размер на 66 лева, миналата година е била 65 лева, т.е. имаме равнища, почти идентични, в сравнение със същия период на миналата година. Това не е съвсем добре, защото малко инфлация, винаги е здравословна за пазара“ – категоричен е  Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов - > 


Вижте още

Станаха известни номинираните за Национална награда "Христо Г. Данов"

Късно следобед, днес Министерство на културата обяви номинираните за Национална награда "Христо Г. Данов" за принос в националната книжовна култура. Сред тях – в категорията "Автор на българска художествена литература" е Здравка Евтимова – за книгата си „Добрата страна на нещата“. В категорията "Преводач на художествена литература" е номинирана..

публикувано на 25.09.20 в 23:40

Творби на Калина Тасева гостуват в Благоевград

След 38-годишно прекъсване, творби на Калина Тасева отново гостуват в Благоевград. Тази вечер, при голям интерес, в Градската художествена галерия бе открита самостоятелна изложба на голямата българска художничка. Експозицията  включва творби, създадени от 60-те години на XX век до наши дни, включително и произведения на Калина Тасева..

публикувано на 25.09.20 в 19:36

След сигнал на Радио Благоевград бе решен важен проблем на безопасното движение

Слушателка сигнализира, че  има сериозен проблем с безопасното движение на кръстовището на улиците „Славянска“ и „Дойран“ в Благоевград. Леко завъртян светофар обърква шофьори и пешеходци. Тя е станала свидетел на ситуация, при която замалко не е блъсната пешеходка, която е пресичала улицата. Направихме веднага проверка на..

публикувано на 25.09.20 в 18:05

На 30-ти октомври темата за аквапарка на Благоевград ще влезе отново за разискване

Вече три години стои затворен аквапаркът в Благоевград. Фирмата концесионер отдавна не заплаща задълженията си към Община Благоевград. Съоръженията не се използват. Заради това, че обектът на практика е изоставен от фирмата- концесионер, той става опасен. Според живеещите наоколо този район става сборно място на наркоманите от..

публикувано на 25.09.20 в 18:02

Благоевградски политици: Не беше изненада решението на КС по казуса с кмета на Благоевград Румен Томов

Вчера Конституционният съд се произнесе, че разпоредба от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свързана с прекратяване пълномощия на кметове при участие в търговски дружества, не е противоконституционна. Припомняме, че конституционното дело бе образувано по искане на тричленен състав на ВАС и на народни представители от БСП,..

публикувано на 25.09.20 в 11:04

102 сигнала срещу работодатели отчита мобилното приложение на КНСБ

Седмицата от 21 до 25 септeмври е посветена на  европейската кампания за деклариран труд. „ Проблемът с нарушаване на правата на работното място не е нов. КНСБ повече от десет години с различни инициативи и кампании се бори с нарушаване на трудовите права и сивата икономика ”,  заяви на днешната пресконференция Силвия Христова, временно..

публикувано на 24.09.20 в 15:09

Митове и легенди оживяха днес в благоевградската библиотека

Легенди за митични и приказни същества оживяха днес в Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Четвъртокласници от Второ основно училище се включиха в поредната инициатива на библиотеката, в рамките на Европейските дни на наследството, която днес бе посветена на митовете и легендите, свързани с нашия край.  „Това е поредното..

публикувано на 24.09.20 в 14:45